Europees Hof voor de rechten van de mens oordeelde over Hongarije en transgender+ personen.Het Europees Hof voor de rechten van de mens heeft Hongarije verteld dat het transgender+ personen moet toestaan hun wettelijke geslacht te wijzigen. De uitspraak komt zes weken nadat Hongarije zijn anti transgender wet had aangenomen. De wet - artikel 33, verhindert dat transgender+ personen hun wettelijke geslacht veranderen. Hierdoor worden Hongaarse transgenders+ personen juridisch onzichtbaar.

De zaak in kwestie bij de Europese rechtbank ging over een Iraanse vluchteling in Hongarije, dus specifiek voor buitenlandse burgers die in het land wonen. De rechtbank oordeelde unaniem dat Hongarije artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens heeft geschonden doordat het de ware gender van de Iraanse transman niet heeft erkend. Artikel 8 bepaalt dat iedereen recht heeft op respect voor zijn privé- en gezinsleven.

De rechtbank heeft artikel 33 niet specifiek aangepakt. Maar, het arrest zal vrijwel zeker ook van toepassing zijn op Hongaarse staatsburgers. Door de uitspraak staan de Hongaarse autoriteiten nu voor de keuze, om of wel zelf hun nieuwe wet in te trekken of om opnieuw te worden veroordeeld voor het Europees Hof voor de rechten van de mens.

Momenteel zijn er al 23 Hongaarse transgender+ personen die zichzelf hebben geregistreerd in strijd tegen de anti transgender wet bij het Europees Hof voor de rechten van de mens, en nog 40 transgender+ personen staan klaar om hetzelfde te doen. Daarnaast brengen Hongaarse transgender+ activisten de wet ook voor het Hongaarse eigen Constitutionele Hof. Of de Hongaarse autoriteiten de anti transgender wet zullen afschaffen blijft afwachten.
LEES OOK
EUROPESE UNIE TIKT HONGARIJE OP DE VINGERS OM ANTI TRANSGENDER WET
HONGARIJE VOERT ONDANKS PROTEST TOCH ANTI TRANSGENDER WET IN

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 18 July, 2020 en 5144 keer gelezen.