Maak kennis met meer dan 20 niet binaire beroemdheden.



Dinsdag 14 juli was het Internationale Non-Binary People’s Day. Het moment om kennis te maken met enkele beroemde niet binaire personen uit de showbizz en entertainment wereld, want ook niet binaire mensen hebben een rolmodel nodig.

We beginnen met uit te leggen wat Non-Binary of niet-binair betekend, en meer, daar onder een lijst van niet binaire personen uit de showbizz en entertainment wereld.

Wat is Non-Binary?
Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen. Genderidentiteit en genderexpressie zijn echter niet per definitie met mekaar verbonden. Je kan iemands genderidentiteit met andere woorden niet altijd aflezen van hun genderexpressie.

Non-binair is (ook) een paraplubegrip. Er zijn verschillende termen voor genderidentiteiten die zich buiten het binair gendermodel stellen, zoals genderqueer - gender non-conform - agender - genderfluïde - bigender... Deze genderidentiteiten hebben met mekaar gemeen dat ze zich buiten de binaire gendernorm (man & vrouw) bevinden, maar ze verschillen soms subtiel onderling van mekaar.

Aanspreekvormen - niet binaire personen
Onze Nederlandse taal kent enkel de mannelijke of vrouwelijke aanspreekvorm. De laatste tijd trachten activisten in het Nederlandse taalgebied de termen voor non-binaire personen ingang te doen vinden. De huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar krijgen respectievelijk gezelschap van die, hen en hun.

Korte verklaring - genderidentiteit en genderexpressie
- Genderidentiteit of psychologisch geslacht is iemands persoonlijke beleving van zijn of haar gender. Gender verwijst naar de eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die een maatschappij voor elk geslacht heeft bepaald.
- Genderexpressie is hoe iemand publiekelijke uitdrukking geeft aan de eigen gender. Dit kan het gedrag omvatten en uiterlijke verschijning zoals kleding, kapsel, make-up, lichaamstaal en stem. Genderexpressie hoeft niet samen te hangen met het geslacht, de verwachte genderrol en de seksuele oriëntatie. De genderexpressie kan samenhangen met de genderidentiteit, maar dat is niet altijd het geval.

Non-Binary People’s Day
Niet-binaire mensen bestaan (net zoals homo's, lesbiennes, transgenders, panseksuelen, biseksuelen, ...) al zo lang als er mensen bestaan. In sommige historische culturen werden mensen die buiten het geslachtsbinair leven leven vereerd als spirituele leiders. Terwijl de westerse kolonisatie veel van deze tradities teniet heeft gedaan (vanwege het christelijke ideaal van de heteronormatieve nucleaire familie-eenheid), blijven niet-binaire mensen bestaan,hoewel de taal die we gebruiken om onszelf te beschrijven, is geëvolueerd. In een tijd waarin niet-binaire mensen over de hele wereld enorm ongelijk toegang hebben tot gezondheidszorg, discriminatiebescherming en wettelijke genderherkenning, is ook de Internationale Non-Binary People’s Day (14 juli) een goed moment om te beseffen dat er ook niet-binaire mensen bestaan en dat ze ook gelijke rechten verdienen.

Lijstje van enkele beroemde niet-binaire personen:
- Sam Smith: kwam in 2019 uit de kast als niet-binair.

- Cara Delevingne: kwam dit jaar uit de kast als genderfluid persoon, wat valt onder de paraplu term non-binair.

- Miley Cyrus: kwam eerder uit de kast als genderfluid.

- Rose McGowan: bekend van rol in 'Charmed', kwam in 2018 uit de kast als niet binair persoon.

- Ezra Miller: bekend van rol in onder andere de film 'Batman v Superman: Dawn of Justice'.

- Ruby Rose: kwam eerder uit de kast als genderfluid.

- Jonathan Van Ness: bekend van Netflix serie 'Queer Eye'.

- Amandla Stenberg: bekend van rol in onder andere 'The Hunger Games'.

- Chella Man: Deze dove artiest kreeg in 2019 een rol in het tweede seizoen van DC Universe's live action series 'Titans'.

- Tommy Dorfman: bekend van rol in onder andere de serie '13 Reasons Why'.

- Amrou Al-Kadhi: moslim en drag queen award winning auteur en performer.

- Indya Moore: vooral bekend van rol in de Netflix serie 'Pose'.

- Theo Germaine: vooral bekend uit de Netflix serie 'The Politican'.

- Brigette Lundy-Paine: vooral bekend uit Netflix's 'Atypical'.

- Lach Watson: vooral bekend uit de Netflix reboot van 'Sabrina'.

- Aisa Kate Dillon: vooral bekend van rol in de serie 'Billions'.

- Jinkx Monsoon: won RuPaul’s Drag Race seizoen 5.

- Divina De Campo: eerste niet binaire queen in RuPaul’s Drag Race in het VK.

- Valentina: bekend uit RuPaul’s Drag Race

- Aja: muzikant en en Drag Race alumna die uitgesproken is met hun kritiek op het gebrek aan trans-inclusiviteit van RuPaul.

- Fox en Owl Fisher: Niet-binaire schrijvers, filmmakers en oprichters van transproductiebedrijf My Genderation.

- Jacob Edwards: Radiopresentator Gaydio en eerste openlijk niet-binaire persoon die presenteerde op BBC Radio 1.

- Rain Dove: model onder andere voor Calvin Klein.




holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 15 July, 2020 en 7048 keer gelezen.