Groen en Gentse Prof willen einde aan haatberichten op sociale media tegen holebi trans en anderen.Groen politica Jessika Soors en Professor Dirk Voorhoof (UGent) zijn van mening dat men dringend de wet moet aanpassen om haatberichten tegen holebi's, transgenders en anderen aan te pakken op het internet. (In 2012 deed de professor, zoals je bij holebi info toen kon lezen, al dezelfde uitspraak als Soors).

Het moet gedaan zijn met op het internet straffeloos op te roepen tot geweld tegen holebi's transgenders of moslims. Maar hoewel dat soort haatberichten nu eigenlijk voor assisen moet komen, gebeurt dat in de praktijk gewoon nooit. “Pas de grondwet aan, zodat elke vorm van haat door een correctionele rechtbank behandeld wordt”, stelt Groen voor. Professor Dirk Voorhoof (UGent) steunt het voorstel.

Momenteel staat in artikel 150 van de Belgische grondwet dat mensen die haatberichten verspreiden tegen holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) transgenders, moslims en andere religies en personen met een handicap voor het hof van assisen moeten verschijnen. Maar... In werkelijkheid gebeurt dat niet. “Als Sharia4Belgium oproept om alle homo’s levend te verbranden, wordt dat in de praktijk niet bestraft omdat een misdrijf met homofoob karakter voor assisen moet komen”, zegt Professor Soors.

"In de voorbije zestig jaar zijn er maar twee drukpersmisdrijven voor assisen gekomen. Maar als iemand zegt dat ‘alle negers levend verbrand moeten worden’, komt dat voor de correctionele rechtbank. Daar gebeurt de bestraffing wel en loopt het veel efficiënter.” Haatberichten met als motief holebifobie racisme of xenofobie vallen immers niet onder artikel 150 en moeten door een correctionele rechtbank behandeld worden. “Dat zorgt voor veel onduidelijkheid en straffeloosheid. Dat willen we aanpakken door alle vormen van haat volgens dezelfde procedure te laten behandelen voor de correctionele rechtbank”, zegt Groen.

Specialisten volgen de redenering van de partij. Het is de beste manier om ‘hate speech’ aan te pakken, want het voorkomen is vrijwel onmogelijk. “Men kan de grondwet wel aanpassen, maar het sterke principe ‘de censuur kan nooit worden ingevoerd’ blijft uiteraard behouden. Preventieve inmenging kan niet”, zegt professor emeritus mediarecht Dirk Voorhoof (UGent).

Verhoof stelt voor om artikel 150 te herzien. Nu luidt het: ‘De jury wordt ingesteld voor alle criminele zaken, alsmede voor politieke en drukpersmisdrijven, behoudens voor drukpersmisdrijven die door racisme xenofobie of homofobie ingegeven zijn.’ Het moet worden: ‘De jury wordt ingesteld voor alle criminele zaken, alsmede voor politieke misdrijven en mediamisdrijven, behoudens strafbare uitingen ingegeven door racisme, vreemdelingenhaat of seksisme, of die aanzetten tot haat, geweld of discriminatie jegens personen of groepen.’

Els Keytsman, directeur bij gelijkekansencentrum Unia, staat ook achter het voorstel. “Ook meningen waarmee we het volstrekt oneens zijn, moeten mogelijk blijven. Maar oproepen tot haat, geweld of discriminatie gaat te ver.” Keytsman geeft het voorbeeld van het boek waarin wordt opgeroepen om alle homo’s van de hoogste gebouwen te gooien. Dat is een drukpersmisdrijf en kan nu nog enkel door een assisenhof behandeld worden.

Het plan kan pas lukken als er ook een klacht wordt ingediend tegen haatpredikers. Alleen verschuilen die zich meestal achter een fake account of een nepnaam. “Maar ik krijg ook haatberichten van mensen met naam en toenaam en een duidelijke profielfoto”, reageert Soors. “Dat zijn mensen die zich in de toekomst zullen moeten verantwoorden voor de haatberichten die ze verspreiden.”

Want haat blijft zich verspreiden op sociale media. En dat gebeurd niet enkel door anonieme lafbekken. Facebook heeft al advertenties van het campagneteam van president Trump verwijderd omdat er een nazi-symbool in voorkwam. Ze stroken niet met het ‘beleid tegen georganiseerde haat’. Twitter geeft waarschuwingen bij tweets van de president, bijvoorbeeld omdat ze geweld verheerlijken. De platformen proberen dus wel zelf in te grijpen, maar het recht op vrije meningsuiting maakt dat niet makkelijk.

In eigen land kreeg Kamerlid Jessika Soors (Groen) de voorbije dagen weer een hoop haatberichten toegestuurd nadat ze met Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in ‘Terzake’ in debat was gegaan. “Het is een constante stroom en bij elke bijdrage die ik lever aan het publieke debat, flakkert hij op”, zegt Soors, die toevoegt dat ze ook haatberichten krijgt van mensen met naam en toenaam en een duidelijke profielfoto. "Die zullen zich in de toekomst moeten verantwoorden." Haar partij Groen wil nu met een wetswijziging de haatspraak op Twitter en Facebook strenger aanpakken.
LEES OOK
HOLEBI'S EN TRANSGENDERS BOOS OP FACEBOOK
MEERDERHEID HOLEBI'S & TRANSGENDERS SLACHTOFFERS VAN HAAT & PESTERIJEN OP SOCIALE MEDIA

Bron: hln.be & holebi info - Juli 2020.

Dit bericht is gepost op 10 July, 2020 en 2009 keer gelezen.