Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.Britse voetbal bazen van de Professional Footballers Association (PFA), zoals de vakbond voor professionele voetballers in Engeland en Wales heet, gaan binnenkort een ontmoeting hebben met Amal Fashanu, 31, het nichtje van Justin Fashanu (1961-1998), de allereerste prof voetballer ter wereld die in 1990 uit de homo kast kwam.

Het gaat daarbij om het feit dat Amal zeven prof voetballers die (nog) in de kast zitten gaat steunen. De PFA nam contact op met Amal en vroeg of ze homofobie in de voetbal wereld willen aanpakken, waarbij ze ook lieten weten dat ze zich zorgen maken om spelers die in de kast zitten. "Ze willen er alles aan doen zodat die zeven spelers die (nog) in de kast zitten zich veilig genoeg voelen om uit de kast te komen."

Eerder kwam Amal in het (holebi info) nieuws toen ze suggereerde dat ze vijf beroemde voetballers kent die homo zijn en in de kast zitten. Maar ondertussen lijkt het er op dat het er zeven zijn, die wie weet allemaal tegelijk uit de kast komen? Dat zou pas een statement zijn... Maar de kans bestaat dat er geen enkele van die zeven uit de kast komt, en dat is volgens de meeste mensen hun recht, anderen zijn het daar dan weer niet mee eens.

Amal Fashanu is journaliste maar daarnaast ook nog activiste tegen homofobie in de sport, modeontwerpster en presentatrice. Ze produceerde een BBC3-documentaire, de Britse Gay Footballers (2012). Ze runt de Justin Fashanu-stichting (die strijd tegen homofobie in de sport, in het bijzonder in het voetbal), evenals Black Heart Label, een kledingmerk dat is ontworpen om activisme door mode te promoten, en Amal Fashanu-handtassen. In 2012 was Fashanu een bijdrage aan de top van David Cameron over discriminatie in de sport. Haar vader John Fashanu was (ook) een prof voetballer, en hij was dus de oom van Justin.

Hier onder info over andere prof voetballers wereldwijd, met daar onder informatie over Justin Fashanu (1961-1998).

Er zijn momenteel, wereldwijd vier openlijke homo prof voetballers
- De Zweedse in de UK geboren Anton Hysen kwam in 2011 uit de kast.
- De Brit Liam Davis kwam in 2017 uit de kast
- De Amerikaan Collin Martin kwam in 2018 uit de kast
- De Australische Andy Brennan kwam in 2019 uit de kast.
- In 2013 kwam de Amerikaan Robbie Rogers uit de kast. Hij ging in 2017 op voetbal pensioen.

Justin Fashanu
- Tijdens een interview in 1990 kwam hij er publiekelijk voor uit dat hij homoseksueel was. Hiermee was hij de eerste profvoetballer in de Britse geschiedenis die voor zijn homoseksualiteit uitkwam en ook nog niet blank maar zwart was. Vooral die combinatie zorgde voor veel opschudding, tal van zijn vroegere voetbal collega's, maar ook vrienden en sommige familieleden zoals zijn broer lieten hem vallen omdat ze hem niet konden en wilde aanvaarden.
- Omdat er dus grote controverse ontstond na zijn coming out, verliet hij zijn club Nottingham Forest, waarna hij vervolgens bij een aantal Engelse league clubs speelde, en ook even in Schotland.
- Als gevolg van homofobe spreekkoren verliet hij in 1994 het Britse profvoetbal.
- Een jaar later veranderde zijn leven waarna als gevolg daarvan zijn leven eindigde na een valse beschuldiging in 1989.
- In 1995 ging hij in de VS wonen en ging daar opnieuw voetballen, dit keer voor een Amerikaanse ploeg. De feiten die er voorzorgde dat hij zelfmoord pleegde gingen als volgt:
- In maart van het jaar 1998 deed een zeventienjarige jongen aangifte bij de politie. Fashanu zou hem seksueel misbruikt hebben na hem dronken te hebben gevoerd.
- In april van dat jaar werd Fashanu ondervraagd, maar niet gearresteerd. Fashanu verklaarde dat hij door de jongen als fan werd gechanteerd, en dat er geen sprake was van ongewenst seksueel gedrag of seksueel gedrag in C, waarna hij terug keerde naar Engeland.
- Toen het nieuws van het vermeende misbruik bekend werd, schreef de pers dat in Amerika een arrestatiebevel tegen Fashanu was uitgevaardigd (vals).
- Op 2 mei 1998 pleegde Fashanu, na een bezoek aan gay-sauna Chariots Roman Spa, zelfmoord door zich op te hangen in een garage. Hij liet een zelfmoordbriefje achter waarin hij (nogmaals) ontkende de jongen te hebben aangerand. In september 1998 werd bekend dat de Amerikaanse politie het onderzoek reeds had gestaakt wegens gebrek aan bewijs, en, erger nog, omdat er nooit sprake was geweest van een arrestatiebevel. Later bleek ook nog dat de jongeman de aanranding had verzonnen om geld te kunnen afpersen van de prof voetballer.
LEES OOK
EX PROF VOETBALLER EN ECHTGENOOT TROTSE PAPA'S VAN TWEEDE KINDJE - 2019
IERSE PROF VOETBALSTER KOMT MET VRIENDIN UIT DE KAST + LIJST LESBI PROF VOETBALSTERS - 2019
STIJGING HOMOFOBIE IN HET BELGISCHE VOETBAL - 2020

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 24 May, 2020 en 4155 keer gelezen.