Je leest:

PAARSE vrijdag (Belgie) gaat door corona dit jaar online door (15 Mei), doe mee.
Op 15 mei gaat naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (17 Mei) de campagne PAARS door, onderdeel van de grootste holebi en transgender+ schoolcampagne van de wereld. Ook wie niet meer naar school gaat kan de campagne steunen, meer info onderaan.

In ons landje is PAARS een initiatief van vzw JOEN (Jongeren Onder Eén Noemer), die jongeren aan de hand van schoolcampagnes over maatschappelijke thema’s informeert. De campagne werd in Vlaanderen voor het eerst gelanceerd in 2013.

PAARS online op 15 Mei
Ondanks de coronacrisis gaat de campagne PAARS dit jaar dus toch door, maar dan wel online. Zeker nu willen we onze boodschap van verdraagzaamheid verspreiden klinkt het. Op vrijdag 15 mei tonen 105 Vlaamse secundaire scholen en alle hogescholen en universiteiten zich solidair met holebi en transgender+ jongeren door een selfie met paarse kleuren te delen.

Vorig jaar werd de campagne onder andere opengetrokken met een splinternieuwe PAARS-krant voor alle scholieren van het secundair onderwijs, gemaakt door studenten Journalistiek van de AP Hogeschool. Ook het hoger onderwijs werd voor de eerste keer bij de campagne betrokken, nadat de Antwerpse hogescholen spontaan zelf PAARS op 14 campussen hadden georganiseerd. PAARS vindt het belangrijk om de campagne te laten doorgaan, zelfs in deze moeilijke coronatijden.

Ook in Belgie nog werk aan de winkel
Homoseksualiteit is in 72 landen nog steeds strafbaar en ook in België is er nog heel wat werk op het gebied van holebi en transgender+ discriminatie. PAARS wil in deze coronatijden, waar de nadruk ligt op hoop en solidariteit, dit gevoel graag verderzetten via de online campagne PAARS en zo de samenhorigheid in de maatschappij versterken.

De info- en opvanglijn Lumi zag sinds het begin van de coronamaatregelen een piek in het aantal contactopnames. De voormalige Holebitelefoon kreeg 50 procent meer vragen over gender en seksuele voorkeur binnen dan gewoonlijk. Die oproepen komen voornamelijk van 14- tot 20-jarige jongeren, grofweg de doelgroep van de actie.

Scholen
PAARS heeft daarom de Vlaamse Scholierenkoepel VSK, de Vlaamse Vereniging van Studenten VVS en alle deelnemende onderwijsinstellingen gevraagd om de scholieren en studenten op vrijdag 15 mei op te roepen om thuis een PAARS-selfie te maken. Op die manier kunnen ze tonen dat ze achter de boodschap van verdraagzaamheid staan. Ook iedereen die de campagne een warm hart toedraagt wordt gevraagd om mee te doen en zo’n selfie te maken en te delen.

Hashtag PAARSE dag
Foto’s, filmpjes en berichten kunnen gedeeld worden op de sociale media met de hashtag #paarstoday, door iedereen die iets paars draagt, vasthoudt, etc., als het maar met de paarse kleur te maken heeft. Op deze manier brengt het coronavirus ons, figuurlijk dan, dichter bij elkaar en komen we er met z’n allen sterker uit. Vanuit tal van onderwijsinstellingen wordt de onlineversie van de campagne alvast met enthousiasme onthaald.

PAARS Ambassadeurs
Verder laat PAARS weten superblij en trots te zijn dat er dit jaar niet één, maar drie PAARS ambassadeurs zijn die de campagne vertgenwoordigen: Jitske Van de Veire, Senne Misplon en Uwi Van Hauwermeiren. Het zijn ook de drie woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero, de grootste holebi en transgender+ jongeren enorganisatie van ons land.

Europese belangstelling voor Belgische PAARS campagne
De steun voor de campagne reikt dit jaar zelfs tot in het Europees Parlement. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) verspreidde de oproep om een paarse selfie te maken onder de leden van de LGBTI Intergroup, die rond holebi en transgender+ rechten werkt. “Met de PAARS-campagne willen we ons solidair tonen met holebi en transgender+ jongeren en hen een hart onder de riem steken”, zegt Vautmans. “De komende dagen zal ik paarse polsbandjes uitdelen aan de collega’s die aanwezig zijn in het Europees Parlement en hen vragen om de campagne te steunen.”
Iedereen kan dus deelnemen
Om deel te nemen aan de campagne, hoef je geen student of scholier te zijn aan een van de deelnemende onderwijsinstellingen. Ook als je PAARS een warm hart toedraagt, kun je een paarse selfie posten.
Voor meer info, website PAARS ==> Klik hier

Andere landen en waarom Paars
- De Paarse dag op scholen komt overgewaaid uit de VS en Nederland. In de Verenigde Staten heet de dag: 'Spirit Day' die voor het eerst doorging in 2010 als uiting tegen pesten van holebi & trans jongeren. Sinds toen vindt de dag plaats elke derde donderdag van oktober.
- Ook in Canada en Nederland houdt men een Paarse dag op scholen.
- In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden onder de naam Paarse Vrijdag waaraan ondertussen al meer dan 1000 scholen deelnemen.
- De kleur paars en de naam Spirit Day zijn ontleend aan de paarse baan van de regenboogvlag van de homobeweging, die spirit (karakter) symboliseert.
- Paarse Vrijdag staat voor een dag waarop studenten en leerkrachten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met holebi's en transgenders wereldwijd.
LEES OOK
GENK ZET HOLEBI & TRANS ORGANISATIE IN DE KIJKER OP 17 MEI + OUDER GESPREK + VIDEO
17 MEI MECHELEN LAAT TWEE REGENBOOGVLAGGEN WAPPEREN & REGENBOOGBANK
IDAHOT 2020 INFORMATIE + NIEUWS UIT 3 ANTWERPSE GEMEENTEN + NUTTIGE LINKS

Bron: dewerelddemorgen, zizo.be en holebi info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 14 May, 2020 en 2964 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie heeft eerste transgender vicepremier.

 

Holebi's en transgenders op de vlucht, een rapport van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

 

Ook in deze West-Vlaamse gemeente komt er een regenboogzebrapad.

 

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zesde West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders anno 2020 nog steeds gecriminaliseerd in 13 lidstaten van de Verenigde Naties.

 

Onderzoekers vinden oorzaak van meer migraine onder holebi's.

 

Vijftigtal landen, waaronder België, vraagt Polen om holebi & transgender+ rechten te respecteren

 

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 


Showbizz & Sport

Nederlands presentator en ex zanger overvallen en mishandeld in eigen woning.

 

Facebook verwijderde onschuldige foto van lesbisch zangeressen duo.

 

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.