NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Discriminatie van holebi en transgender+ personen blijft stijgen in Nederland.Helaas is het aantal aangiftes en meldingen over holebi (homo, lesbisch, biseksueel) & transgender+ discriminatie in 2019 in Nederland weer gestegen. Dat blijkt uit zopas gepubliceerde gegevens uit het jaarlijkse discriminatie rapport van politie in samenerking met anti-discriminatievoorzieningen en TNN (Transgender Netwerk Nederland).

De Nederlandse holebi en transgender+ federatie het COC wil dat minister Ferdinand Grapperhaus maatregelen neemt. "Het is triest dat zoveel holebi en transgender+ personen nog steeds te maken krijgen met discriminatie, maar het is wel positief dat steeds meer holebi en transgender+ personen moeite nemen om aangifte te doen, wat een deel van de hoge cijfers verklaart. We moeten samen blijven vechten tegen discriminatie en die stevig aanpakken," aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Cijfers
Het aantal aangiften en meldingen van discriminatie van holebi en transgender+ personen steeg van 1.776 in het jaar 2018 naar 2.072 in 2019. De meest voorkomende vormen van holebi en transgender+ discriminatie zijn uitlatingen zoals schelden met 'homo' (998 gevallen), regelmatig gecombineerd met fysiek geweld (265), en verder bedreiging (260) en vijandige bejegening (240).

Nashville-verklaringen
Uit het rapport blijkt dat de toename van de meldingen over discriminatie van holebi's en transgender+ personen deels verklaard kan worden door de orthodox-protestantse Nashville-verklaring die begin 2019 verscheen. 74 mensen maakten daarvan melding bij een anti-discriminatievoorziening. In de Nashville-verklaring worden holebi's en transgender+ personen afgewezen en wordt de indruk gewekt dat holebi's en transgender+ personen 'genezen' kunnen worden. Protesten leidde onder andere tot een voorstel om conversie therapie te verbieden in Nederland.

Discriminatie tegenover lesbiennes na protest opgeheven
34 mensen meldden zich met een klacht over de afschaffing van de vergoeding van kunstmatige inseminatie voor vrouwenparen en single vrouwen. Na protestacties en een petitie werd kunstmatige inseminatie opnieuw vergoed.

Discriminatie tegen transgenders.
Dit aantal blijft voor een derde keer op rij stijgen. In 2019 registreerden antidiscriminatie bureaus 107 meldingen. In 2018 waren dat er 87 terwijl het er in 2016 nog maar 49 waren. Transgenders kregen onder andere te maken met het weggepest worden uit hun woon omgeving of ontslagen worden omdat hun transitie te 'schokkend' zou zijn voor klanten.

TNN-voorzitter Brand Berghouwer vind het positief dat trans personen meer melding maken van discriminatie. Maar hij vreest dat discriminatie tegen trans personen toeneemt door meer zichtbaarheid. “De grotere zichtbaarheid van transgender personen doet misschien geloven dat de emancipatie vooruit gaat, maar trans personen krijgen nog dagelijks te maken met uitsluiting”, aldus Berghouwer. Ook holebi's hadden hier in het verleden mee te maken, hoe zichtbaarder ze in het begin (van de eerste gelijke rechten organisaties) werden hoe meer meldingen van discriminatie.

Discriminatie algemeen en op basis van seksuele geaardheid & genderidentiteit
Discriminatie algemeen: in totaal kwamen er in 2019 ruim 9.868 meldingen en aangiften binnen van discriminatie. Daarvan kwamen er 5.487 toe bij de politie en 4.382 bij antidiscriminatiebureaus. Dit is een toename tegenover cijfers van 2018. De meest voorkomende discriminatiegrond is herkomst (afkomst) (4078), gevolgd door discriminatie op basis van handicap (552), en geslacht (515), dit betreffende cijfers toegekomen bij de antidiscriminatiebureaus. Wat betreft de aangiften bij de politie registreerde men verhoudingsgewijs meer aangifte op basis van seksuele geaardheid (1.603) en antisemitisme (768). Bij TNN kwamen 1.776 meldingen binnen van discriminatie op basis van genderidentiteit.

Organisaties roepen overheid op
De organisaties NNID ( Nederlands Netwerk Intersekse DSD) en TNN (Transgender Netwerk Nederland) en het COC (Nederlandse holebi en transgender+ federatie), willen dat het kabinet meer maatregelen neemt tegen discriminatie. De organisaties pleiten onder meer voor gespecialiseerde discriminatierechercheurs, steun voor Roze in Blauw-politieteams en verplichte aandacht voor de aanpak van discriminatie op de politieacademie. Ook willen de organisaties dat discriminatie wegens genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken expliciet strafbaar wordt gesteld.

Nederlandse holebi's en transgender+ personen kunnen discriminatie onder meer melden bij: politie (Roze in Blauw), anti-discriminatievoorzieningen, het College voor de Rechten van de Mens (CRM) of Transgender Netwerk Nederland (TNN).
LEES OOK
NEDERLAND GAAT NU OOK TRANSFOBIE EN BIFOBIE STRAFBAAR MAKEN
NOG STEEDS VOELEN NDL HOLEBI & TRANSGENDER STUDENTEN ZICH VAAK GEDISCRIMINEERD
HOLEBI'S & TRANSGENDERS UIT ROTTERDAM VOELEN ZICH ONVEILIG
NEDERLAND OVERWEEGT NOG VOOR DE ZOMER VERBOD OP CONVERSIE THERAPIE

Bron: coc.nl & holebi info - April 2020

Dit bericht is gepost op 26 April, 2020 en 3092 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 


Buitenlands nieuws

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.