Verenigde Naties zegt landen coronavirus crisis niet gebruiken om holebi & trans+ rechten te ondermijnen + 6 actie punten.De Verenigde Naties hebben landen verteld dat ze de pandemie van het coronavirus niet mogen gebruiken om holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ mensenrechten te ondermijnen. Bovendien moeten staten zich ervan bewust zijn dat holebi en transgender+ personen tijdens de COVID-19 (coronavirus) crisis bijzonder kwetsbaar kunnen zijn. En dat ambtenaren hen niet mogen discrimineren. De instructies zijn afkomstig van Michelle Bachelet (foto), de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten.

Hongarije en Polen
In het bijzonder kiest Bachelet als voorbeeld Hongarije. De leiders van het land proberen misbruik te maken van noodbevoegdheden om de wet te veranderen om transgenders permanent te verhinderen van geslacht te veranderen. Bachelet zegt: ‘In ten minste één land is de noodtoestand gebruikt om een decreet voor te stellen dat zou voorkomen dat transgenders hun geslacht wettelijk wijzigen in identiteitsdocumenten." Sinds Hongarije zijn zet heeft gedaan, heeft Polen ook opgetreden tegen de holebi en transgender+ gemeenschap. Het stelt een wet 'Stop pedofilie' voor die homoseksuele mensen ten onrechte aan pedofielen koppelt en alle seksuele voorlichting op scholen zou kunnen beëindigen. Bachelet waarschuwt ook voor 'een toename van homofobe en transfobe retoriek', en zegt verder:

Beschuldigd van oorzaak rampen
"Holebi en transgender+ personen werden eerder al beschuldigd van rampen, zowel door de mens veroorzaakte als natuurlijke rampen, en er zijn verspreide berichten over dit gebeuren in de context van de COVID-19-pandemie. Politieke en religieuze leiders van alle religies hebben deze aanvallen geleid. Velen hebben het huwelijk van hetzelfde geslacht op bizarre wijze de schuld gegeven voor het veroorzaken van het virus."

Politie aanvallen en huislijk geweld
Verder sprak Bachelet zich uit tegen ‘meldingen van politie die COVID-19-richtlijnen gebruiken om holebi en tarnsgender organisaties aan te vallen'. Dit is onder andere gebeurd in Oeganda, waar lokale autoriteiten hun bevoegdheden hebben misbruikt om een holebi en transgender+ opvangcentrum binnen te vallen en 23 mensen te arresteren.

Bachelet wees verder op het gevaar waarmee holebi's en transgender+ personen worden geconfronteerd door huiselijk geweld. En zei: ‘Wegens thuisbeperkingen zijn veel holebi en transgender+ jongeren opgesloten in vijandige omgevingen met niet-ondersteunende familieleden of medebewoners. Dit kan hun blootstelling aan geweld vergroten, evenals hun angst en depressie." Wereldwijd zijn inderdaad oproepen naar holebi en transgender+ hulplijnen gestegen.

Corona maatregelen
Ook wees ze op het feit dat enkele landen bewegensbeperking op basis van geslacht hebben ingevoerd, waarbij vrouwen en mannen op alternatieve dagen hun huis mogen verlaten, waardoor niet-binaire en transgenders het risico lopen op verhoogde discriminatie. Een voorbeeld land is Panama waar transgender personen regelmatig worden lastig gevallen door de politie omdat ze op een dag buiten kwam die voorzien was voor vrouwen en ze een paspoort heeft waar man op staat.

Gezondheid holebi & trans+
Ondertussen heeft Bachelet tijdens de pandemie met name aandacht besteed aan de gezondheidsbehoeften van holebi en transgender+ personen, waarbij ze opmerkte dat men ook zorg moet dragen voor kwetsbare holebi's en transgenders, en mensen uit de gemeenschap die hiv besmet zijn waardoor ze een verminderd immuunsysteem hebben. Ze wees ook op het feit dat de meeste mensen die een effectieve behandeling voor hiv ondergaan, geen groter risico lopen op coronavirus.

Extra kwetsbare holebi's en transgenders
Bovendien voegde Bachelet toe: 'Daklozen, een populatie die veel holebi & transgender+ personen omvat, zijn minder goed in staat zichzelf te beschermen door fysieke afstand en veilige hygiënepraktijken, waardoor hun blootstelling aan besmetting toeneemt.' Ze wijst erop dat holebi en transgender+ personen 'regelmatig stigma en discriminatie ervaren terwijl al op zoek naar gezondheidsdiensten. In landen waar wetten homoseksuele, bi- en transgenders strafbaar stellen ‘hebben ze mogelijk geen toegang tot gezondheidszorg uit angst voor arrestatie of geweld’, voegt ze eraan toe.

Ten slotte waarschuwt het VN-document voor de economische tegenspoed waarmee de holebi en transgender+ gemeenschap wordt geconfronteerd. In het document maakt men melding van holebi's en transgenders die vaker geen job hebben of in armoede leven. "Velen in de holebi en transgender gemeenschap werken in de informele sector en hebben geen toegang tot betaald ziekteverlof, werkloosheidsuitkering en dekking. Bovendien kunnen holebi's en transgenders vanwege het discriminerende beleid inzake betaald verlof dat niet alle geslachten gelijk behandelt, mogelijk geen tijd vrij nemen van hun werk om voor familieleden te zorgen."

Aanpak via zes punten
Om deze problemen aan te pakken, zegt Bachelet dat landen ervoor moeten zorgen dat holebi en transgender+ personen 'in overweging worden genomen en dat hun stem wordt gehoord bij het aanpakken van de pandemie'. Waarbij de VN een plan van zes punten heeft opgesteld dat er als volgt uit ziet:

1 Het geeft staten de instructie om ervoor te zorgen dat ze holebi en trangender+ personen niet discrimineren wanneer ze toegang hebben tot gezondheidszorg. En het voegt eraan toe dat mensen niet 'bang moeten zijn voor vergelding voor het zoeken naar gezondheidszorg'. De VN accepteert dat landen gezondheidsdiensten moeten veranderen om zich op het virus te concentreren. Maar ze mogen holebi's en transgender+ pesonen niet discrimineren bij het nemen van die beslissingen.
2 Bij het aanpakken van de ‘sociaal-economische effecten van de pandemie’ moeten ‘de bijzondere kwetsbaarheden van holebi en transgender+ personen’ in overweging worden genomen. In het bijzonder vermeldt de VN de bescherming van oudere en dakloze holebi en transgender+ personen.
3 Het roept ‘politieke leiders en andere invloedrijke figuren’ op om zich uit te spreken tegen ‘haatdragende taal gericht tegen de holebi en transgender+ gemeenschap in de context van de pandemie’.
4‘Schuilplaatsen, ondersteunende diensten en andere maatregelen om gendergerelateerd geweld tijdens de COVID-19-pandemie aan te pakken, moeten maatregelen nemen om de holebi en transgender+ gemeenschap erbij te betrekken.’
5 Staten mogen de noodtoestanden niet gebruiken om de bestaande rechten van holebi en transgender+ personen aan te vallen.
6 Waar landen beweging beperken, moeten ze ‘trans- en gender-niet-conforme personen’ beschermen. De VN voegt eraan toe dat landen de politie moeten instrueren en opleiden om hen niet te discrimineren.
LEES OOK
LOCKDOWN REGELS IN PANAMA TREFFEN TRANSGENDERS EN NIET BINAIRE PERSONEN HARD
EUROPESE UNIE TIKT HONGARIJE OP DE VINGERS INZAKE TRANSGENDERS
HOLEBI & TRANS+ DOOR DRIE RISICO FACTOREN MEER VATBAAR VOOR CORONAVIRUS
CORONA VIRUS BELGIE - GEEN SEKS EN LET OP VOOR ACUTE SOA'S
ZEVEN UITSPRAKEN WAARBIJ MEN BEWEERT DAT HOLEBI'S & TRANS SCHULD ZIJN VAN CORONA VIRUS CRISIS

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 25 April, 2020 en 3553 keer gelezen.