Lockdown-regels in Panama treffen transgenders & niet-binaire personen hard.In het Centraal-Amerikaanse land Panama, zijn transgenders het slachtoffer van op gender gebaseerde lockdown-regels inzake de bestrijding van het coronavirus. Ook voor niet-binaire personen zijn het moeilijke tijden.

Onder de regels die gelden sinds 1 april mogen mannen en vrouwen enkel hun huis verlaten op aparte dagen. Daarbij worden mensen door de politie gecontroleerd zodat iedereen de maatregel opvolgt. Volgens de lockdown-regels mogen vrouwen op maandag, woensdag en vrijdag boodschappen doen voor eten, terwijl mannen op dinsdag, donderdag en zaterdag boodschappen mogen doen. Op zondag mag niemand buiten.

Maar, de maatregel zorgt voor heel wat problemen voor transgender en niet-binaire personen. In Panama kunnen transgenders enkel hun gender legaal laten aanpassen wanneer ze kunnen bewijzen dat ze een volledige geslachtsveranderende operatie hebben ondergaan. Daardoor vallen tal van transgenders uit de boot, want niet elke transgender persoon ondergaat een volledige geslachtsveranderende operatie. Sommigen gewoon omdat ze dat niet nodig achten, anderen omdat ze geen geld hebben voor de kostelijke operaties.

De politie maakt tijdens de controles gebruik van het argument dat 'God alleen Adam en Eva' geschapen heeft, waardoor er dus geen ruimte is voor transgender personen. De vrees voor problemen werd meteen op de eerste dag dat de maatregelen in gingen bevestigd.

Barbara Delgado, transvrouw, werd door de politie tegen gehouden op weg naar haar werk. Het was op de dag dat enkel vrouwen mochten buiten komen. Toen de politie ontdekte dat er op het paspoort van Barbara nog steeds 'Man' staat werd ze gearresteerd en afgevoerd naar het politiebureau, waar ze ervan werd beschuldigd geen vrouw te zijn, en drie vernederende uren werd vastgehouden. Nadien kreeg ze een fikse geldboete. Dit nieuws werd bevestigd door de mensenrechten organisatie Human Rights Watch.

Ondertussen krijgen transgender & holebi organisaties met de regelmaat van de klok meldingen van transgenders die worden gearresteerd en nadien een hoge geldboete krijgen die ze vaak amper of niet kunnen betalen waardoor ze in nog meer ellende terecht komen dan al gebruikelijk is vanwege discriminatie. Ook holebi's zijn onrechtstreeks betrokken gezien het feit dat heel wat transgenders of niet-binaire personen ook homo lesbisch of biseksueel zijn.
LEES OOK
EUROPESE UNIE TIKT HONGARIJE OP DE VINGERS INZAKE TRANSGENDER RECHTEN
HOLEBI'S EN TRANS DOOR 3 RISICO FACTOREN MEER VATBAAR VOOR CORONAVIRUS
AMERIKAANS GOUVERNEUR KOMT MET TWEE ZWARE ANTI TRANSGENDER WETTEN
HOMO'S KUNNEN CORONA VIRUS PATIENTEN HELPEN MAAR MOGEN DAT NIET
7 UITSPRAKEN WAARIN MEN CLAIMT DAT CORONAVIRUS SCHULD IS VAN HOLEBI'S & TRANSGENDERS

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 10 April, 2020 en 3354 keer gelezen.