Nieuw Nederlands boek: Het Roze Schaap, een gruwel Gods?, homo uit de kast in biblebelt.Opgroeien als homo in de biblebelt is geen eenvoudige opgave. Johan Verweij ondervond het aan den lijve tijdens zijn jeugd in Nieuw-Lekkerland (plaats in de gemeente Molenlanden in de Nederlandse provincie Zuid-Holland). Tot zijn 23ste volgde hij noodgedwongen het pad dat van bovenaf werd opgelegd en door de kerk geleerd. Homoseksualiteit en het geloof: 'Johan kwam uit de kast in de biblebelt: ‘Het kostte me negentig procent van mijn vrienden'.

Na een jarenlang gevecht hakte hij uiteindelijk de knoop door en besloot zijn eigen weg te gaan. Weer twaalf jaar later noteerde hij zijn ervaringen in een boek, ‘Het Roze Schaap - een gruwel Gods?’ Via de Nederlandse krant bndestem doet hij zijn verhaal dat je verder kan lezen in zijn boek, info daarover onderaan.

"Ik moest door een diep dal om toe te geven dat leven in een christelijke bubbel me geen vrijheid bracht’’, vertelt Verweij. Sinds een aantal jaren woont hij in alle rust in Culemborg, de geboorteplaats van zijn levensgezel Roy van Bavelgem. Daarvoor woonde het stel in Rotterdam maar dat was geen onverdeeld succes. Dat was echter nog niets vergeleken met de zoektocht tijdens zijn jeugd. De weg die door de kerk was geleerd liep dood, zodat ik geen kant meer op kon en een nieuwe weg moest inslaan. Zoals Dolly Parton het zo prachtig verwoordt: ‘If you don’t like the road you’re walking, start paving another one.’ Dat heb ik dus gedaan.’’

Homoseksualiteit is een gruwel
Johan, geboren in 1985 is commercieel tekstschrijver van beroep. Het gezin kerkte bij de Gereformeerde Bond. Recht in de leer en twee keer op zondag naar de dienst. Homoseksualiteit is er een gruwel. "Ik mag het wel zijn, maar het beslist niet doen". Of zoals het in die kringen graag wordt verkondigd: ‘God houdt van je zoals je bent,’ direct gevolgd door: ‘Hij houdt echter teveel van je om je te laten zoals je nu bent.’ Dus deed ik me anders voor dan ik in werkelijkheid was.’

Wordt hetero therapie
Johan worstelde zich door het leven deden de kerk en later de christelijke evangelische Stichting Naar House, waar hij zich bij aansloot, er alles aan om hem op het door het geloof uitgestippelde pad te houden. Dat resulteerde zelfs in conversietherapie (wordt hetero therapie), een vorm van ‘homogenezing’ waar een organisatie als Amnesty International zich fel tegen verzet. ,,Ik was zestien en er waren drie mensen die voor me gingen bidden om de onreine geesten te verdrijven. Pas dan kon vervolgens de Heilige Geest in mij nederdalen.’’

Hij weet vandaag, dat hij toen te naïef en niet weerbaar genoeg was om zich aan zijn omgeving te onttrekken. "Zes jaar heb ik de hetero gespeeld. Het geloof was een soort overlevingsstrategie. En daarin ging ik heel ver om door mijn ouders, de kerk en mijn christelijke vrienden en vriendinnen te worden geaccepteerd. Ik ben letterlijk tot het gaatje gegaan om maar niet onder ogen te hoeven zien wie ik écht ben. Zelfs toen dat me in die periode diepongelukkig maakte, heb ik voortdurend geprobeerd een wezenlijk deel van mezelf te ontkennen en weg te stoppen. Tot ik op mijn 23ste echt verliefd werd en besloot het niet langer tegen te houden."

Negentig procent vrienden verloren
Natuurlijk was zijn coming out een opluchting. Maar de grootste strijd moest hij nog voeren. "Hoe vertelde ik het mijn omgeving? Aanvankelijk ging dat gepaard met verontschuldigingen. Ik was erg in de verdediging en het duurde even voor ik er los van was." Zijn nieuwe ‘ik’ kostte hem negentig procent van zijn oude vrienden. Zuur, maar niet overkomelijk, vindt hij. Nu omarmt hij het leven, en de bijbel speelt geen rol meer. 'Ik geloof op mijn manier maar het kerkelijke leven heb ik achter me gelaten. Zoals Gerard Reve het zei: De ergste menselijke zonde is de bereidheid zich in een hoek te laten trappen. Dat wil ik nooit meer."

Nashville-verklaring aanzet tot schrijven van het boek
In eerste instantie wilde Johan zijn verhaal niet op tekenen. Tot de Nashville-verklaring verscheen, het omstreden pamflet uit orthodox-religieuze kringen dat zich keert tegen onder andere homoseksualiteit. "Die Nashville-verklaring rakelde alles weer op en daarom besloot ik het van me af te schrijven. Naast het delen van mijn persoonlijke ervaringen, wil ik met mijn boek vooral een brug slaan tussen verschillende werelden. Omdat ook vandaag nog veel jonge en oude mensen worstelen met hun seksuele identiteit en dagelijks te maken krijgen met afwijzing, vooroordelen, strijd en in het ergste geval verstoting door de gemeenschap."

Religieuze stichting vraagt vergeving
In het boek 'Het Roze Schaap, een gruwel Gods?', staan interviews met een aantal mensen uit zijn verleden. Het leverde soms opvallende reacties op. "De dominee van mijn kerk reageerde ineens een stuk milder. Hij had geen oordeel en dat vind ik bijzonder. Het nieuwe bestuur van Naar House bleek te hebben gebroken met het oude beleid en vroeg mij om vergeving."

Johan beschouwt het nu als zijn missie om, voor zover dat binnen zijn mogelijkheden ligt, de wereld een beetje mooier te maken. "Hoe bijzonder is het om als mens naast elkaar te staan, zelfs met al onze verschillen. Juist die veelkleurigheid maakt het leven de moeite waard. Het is mijn diepste wens dat mijn verhaal en zoektocht hieraan een waardevolle bijdrage leveren. En ja, Dolly Parton slaat de spijker op de kop! Want dat besluit mijn eigen weg te gaan heeft me uiteindelijk veel gebracht. Vrijheid, plezier, rust, voldoening en bovenal ontzettend veel liefde. Omdat ik heb ervaren dat trouw zijn aan mezelf de beste manier is om een gelukkig mens te kunnen zijn. Mijn pijnlijke verleden heeft weliswaar zijn sporen nagelaten, het bepaalt absoluut niet wie ik nu ben." Johan Verweijs boek ‘Het Roze Schaap - een gruwel Gods?’ is onder meer te koop via bol.com en bookspot.be
BOEK INFO
Titel: Het Roze Schaap - een gruwel Gods?
Auteur: Johan Verweij
Uitgever: Mijnbestseller.Nl
Nederlands Paperback 9789463980258
Druk: 1 maart 2020 114 pagina's
Prijs: 19,90 Euro.
Website bookspot.be & het boek => Klik hier
Website bol.com & het boek => Klik hier
LEES OOK
BOEK WONDERMOOI ZOALS U MIJ GEMAAKT HEEFT - OVER TRANSGENDERS & GELOOF IN NEDERLAND - 2019

Bron: Bram van Schaik @ bndestem.nl & holebi info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 08 April, 2020 en 4303 keer gelezen.