Argentinie schrijft geschiedenis met eerste transgender nieuwsanker.(Bij toeval zijn vandaag maandag 23 Maart 2020 beide nieuws berichten afkomstig uit Argentinië).


Argentinië heeft net een belangrijke mijlpaal bereikt voor gelijkheid met zijn eerste transgender nieuwsanker Diana Zurco. Deze week werd de 40-jarige journalist co-anker voor het primetime nieuwsprogramma Televisión Pública, op de nationale publieke omroep.

Ze hoopt dat haar zichtbare aanwezigheid op tv-schermen in heel Argentinië een cruciale vertegenwoordiging zal zijn in een land waar de gemiddelde levensverwachting van transgenders slechts 41 jaar is, ongeveer de helft van die van de algemene bevolking. 'Mijn aanwezigheid daagt de samenleving uit', vertelde ze The Associated Press in een interview. 'Het is een uitnodiging voor de samenleving die zegt:' Dit ben ik; achter mij zijn er meer mensen zoals ik die zich willen uiten."

Rosario Lufrano, president van Radio en Televisie Argentinië, zei dat het de professionaliteit van Zurco was die haar de baan verzekerde. "We hebben Diana Zurco niet gezocht omdat ze een transgender-omroepster is. We zochten haar omdat ze een heel goede professional is. De enige manier om daar te komen, is door de deuren voor je open te doen. We weten allemaal hoe moeilijk het voor deze vrouwen is om een plek te winnen."

De Argentijnse regering schat dat het land tussen de 12.000 en 13.000 transgender volwassenen heeft op een bevolking van meer dan 44 miljoen. Wetswijzigingen zoals de genderidentiteitswet van 2012 maken het leven van de Argentijnse transgender bevolking gemakkelijker, maar er zijn nog steeds weinig mogelijkheden, en tot nu toe waren de enige transgender vrouwen op de Argentijnse televisie grotendeels beperkt tot amusementsprogramma's of soapseries.

"Het is een kleine groep, en gewone mensen kennen geen transgenders uit eerste hand. Dit gebrek aan verbinding in het dagelijks leven voedt vooroordelen en discriminatie ', zegt Esteban Paulón, uitvoerend directeur van het Institute voor holebi en transgender Public Policies. Hij hoopt dat Zurco's aanwezigheid als nieuwslezer 'de bevooroordeelde samenleving zal laten inzien dat transgenders zijn zoals alle andere mensen'.

Een reden waarom heel wat transgender personen in Argentinië gemiddeld amper 41 jaar worden heeft te maken met een hoog aantal zelfmoorden onder transgenders en een hoog aantal moorden op transgenders in het land, en dit terwijl de wet inzake haatmisdrijven sinds 2012 ook genderidentiteit omvat. (ook seksuele geaardheid is er in omvat).
LEES OOK
OPMERKELIJK VOOR HET EERST TRANSGENDER OP COVER VAN RUSSISCH MAGAZINE
TRANSGENDER DANSERES SCHREEF GESCHIEDENIS IN CARNAVALS OPTOCHT IN BRAZILIE
NEDERLANDSE YOUTUBE STER UIT DE TRANSGENDER KAST NA BEDREIGINGEN
TRANSGENDER YOUTUBE STER WEET WIE HAAR CHANTEERDE

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Maart - 2020.

Dit bericht is gepost op 23 March, 2020 en 3584 keer gelezen.