NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederlandse bloedbank doet onderzoek naar coronavirus en sluit daarbij homo's uit.De Nederlandse bloedbank Sanquin gaat een landelijk bevolkingsonderzoek houden naar het coronavirus, maar sluit daarbij bewust homo's en mannen die seks hebben met mannen uit. Volgens de bloedbank gaat het om representatief onderzoek, maar de partij D66 en de holebi & transgender federatie het COC denken daar anders over.

Coronavirus test
Met een nieuwe bloedtest wil men onderzoek gaan doen naar het coronavirus. Doel is om te achterhalen hoe de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt. De test wordt uitgevoerd op bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren. Maar, daarbij worden mannen die seks hebben met mannen uitgesloten.

Mannen die seks hebben met mannen uitgesloten
Op dit moment hanteert de Nederlandse bloedbank nu de regel dat mannen die seks hebben met mannen pas bloed mogen geven als ze vier maanden geen seks hebben. (Dit is ook zo in enkele andere landen, maar daarbij hebben sommige landen 3 maanden of zelfs 12 maanden waarin men geen seks mag hebben).

Volgens Sanquin hebben mannen die seks hebben met een man een sterk verhoogd risico op bloed-overdraagbare infecties, waarbij het volgens de onderzoekers tot vier maanden kan duren eer een besmetting, bijvoorbeeld met hepatitis B kan worden aangetoond.

Geen uitzonderingen
Sanquin maakt geen uitzondering tussen mannen die een monogame seksuele relatie en mannen die met meerdere personen seks hebben. Discriminatie, vindt Sidney Smeets. De advocaat, zelf ook homoseksueel, heeft zich bewust niet geregistreerd als orgaandonor uit protest tegen de uitsluiting van homoseksuelen bij bloeddonatie. Het is volgens Smeets oneerlijk alle homoseksuele mannen over een kam te scheren, terwijl er binnen die groep veel seksuele diversiteit is, die vervolgens zegt: "Het uitsluiten van mannen die seks hebben met mannen voor een periode van vier maanden is het uitsluiten van alle homo's. Op die ene uitzondering na misschien, want vier maanden geen seks hebben!! Het homofobe beleid van Sanquin wordt gewoon doorgetrokken naar het coronavirusbeleid."

Politieke reactie - D66
De Nederlandse politieke partij D66 is blij dat Sanquin onderzoek wil doen naar de momenteel grootste bedreiging van ons land, ‘maar laten we dan ook zorgen dat alle Nederlanders die veilig kunnen doneren meegaan in deze test, niet alleen hetero’s’, aldus woordvoerder Antje Diertens.

Holebi en transgender federatie
Voor de Nederlandse holebi en transgender federatie het COC staat veilige bloedvoorziening voorop. "Maar homo mannen, biseksuele mannen en mannen die seks hebben met mannen, moeten niet onnodig gediscrimineerd worden. Homo's moeten bloed kunnen doneren als ze veilige seks hebben, aldus een woordvoerder van het COC, die vervolgens zegt dat het niet moet gaan over de vraag of je veilige seks hebt maar met wie je onveilige seks hebt. "Het is geen geheim dat Sanquin en wij hierover stevig van mening verschillen. Gelukkig zit er beweging in de Kamer en lijkt er op termijn verandering in het beleid te komen."

Voor nu wil het COC de discussie vooral even laten rusten. "Wij gaan in deze moeilijke tijden niet de strijd aan met Sanquin over dit onderwerp. Het COC wil dat alle focus uitgaat naar de aanpak van de coronacrisis. We zouden het bijzonder vervelend vinden als de strijd tegen het virus wordt afgeleid door deze discussie. Als de situatie weer wat rustiger is, dan gaan we weer met alle partijen om tafel."

Nederlandse bloedbank
Sanquin-woordvoerder Merlijn van Hasselt begrijpt heel goed dat homo's het gevoel hebben gediscrimineerd te worden. "We snappen dat zij het gevoel hebben veroordeeld te worden om wie ze zijn, maar het geven van bloed draait niet om mensenrechten, maar om het redden van mensenlevens. Wij kijken als allereerste naar de patiënt, een bloedtransfusie moet zo veilig mogelijk gebeuren."

Een vaste, monogame relatie is bovendien geen betrouwbaar criterium voor een veilige bloedvoorziening, benadrukt Van Hasselt. "Uit een Nederlandse studie blijkt bij 26% van de hiv-infecties bij MSM de vaste sekspartner de bron te zijn. Bovendien spreekt de donorarts alleen de (aspirant) donor tijdens een intakegesprek. Niet diens vaste partner, die dus dezelfde risico’s loopt als de aspirant donor. Belangrijke informatie om het infectierisico bij de donor in te kunnen schatten is daarmee onbekend voor de donorarts."

Politieke reacties
De Tweede Kamer wil al langer dat bloedbank Sanquin de discriminatie van homo- en biseksuele mannen bij bloeddonatie aan gaat pakken. In december stemde de Kamer nog vóór het voorstel van GroenLinks, D66 en VVD om te onderzoeken of er een bloeddonatiebeleid kan komen dat is gebaseerd op seksueel risicogedrag, in plaats van de vraag of iemand homo- of biseksueel is.

Nederlandse bloedbank
Sanquin laat op de ontstane ophef het volgende weten: "Wij testen het bloed van tienduizenden donaties in een aantal weken. Daarmee krijgen we een beeld van de verspreiding van immuniteit, representatief, door Nederland. Mensen krijgen niet persoonlijk bericht van de uitslag van de test, aangezien die anoniem wordt gedaan en niet specifiek genoeg is om individuele uitslagen te geven. Het virus maakt geen onderscheid tussen mensen van verschillende geaardheid, dus we spreken van representativiteit zoals die van belang is voor dit virus."

Politieke reactie
De toenmalige minister Bruno Bruins zei vorig jaar het ‘jammer te vinden’ dat homo’s worden uitgesloten, maar ‘de veiligheid van patiënten staat voorop’. Hij stelde dat Sanquin hun al zover mogelijk tegemoet komt en wijst erop dat de bloedbank afgelopen jaar de wachttermijn voor mannen die seks hebben met mannen heeft teruggebracht van een jaar tot vier maanden. ,"Sanquin volgt nauwgezet de internationale ontwikkelingen op dit gebied en doet waar mogelijk onderzoek."

Lijstje waar homo en biseksuele mannen en MSM bloed mogen geven, al dan niet onder voorwaarden. (MSM staat voor mannen die seks hebben met mannen, deze mannen zijn heteroseksueel en hebben of ooit eens seks gehad met een man of hebben sporadisch seks met een man).
Landen zonder wachttijd of voorwaarden
Argentinië - Italië - Mexico - Portugal - Thailand - Uruguay en Zuid-Afrika.
Landen met wachttijd 3 maanden geen seks
Engeland en Wales.
Landen met wachttijd 4 maanden geen seks
Nederland, Frankrijk en Denemarken.
Landen met wachttijd 12 maanden geen seks
Australië - België - Brazilië - Canada - Duitsland - Finland - Hong Kong - Ierland - Israël - Japan - Nieuw Zeeland - Noord Ierland - Portugal - Verenigde Staten - Zweden en Zwitserland.
LEES OOK
GEEN TOENAME HIV INFECTIES NA OPHEF BLOED GEEF VERBOD V MANNEN DIE SEKS HEBBEN MET MANNEN - 2020

Bron: ad.nl & holebi info - Maart 2020.

Dit bericht is gepost op 21 March, 2020 en 4375 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 juli 2020 - Amsterdam Pride Online + Walk
03 augustus 2020 - Queer Arts Festival
05 augustus 2020 - Antw Pride online & buiten
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Groen en Gentse Prof willen einde aan haatberichten op sociale media tegen holebi trans en anderen.

 

Antwerp Pride (5 - 9 Augustus) online, buiten, films, enz...

 

Open brief: steun je lokale Vlaamse holebi & trans+ onderneming en horecazaak.

 

Studente Thomas More-Hogeschool Mechelen genomineerd voor Podcastprijs over haar comingout + podcast.

 

Brugge legde (2de) regenboogzebrapad aan op unieke plaats.

 

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 


Buitenlands nieuws

Opnieuw anonieme getuigenis van homo prof voetballer vanuit de kast + lijstje openlijke prof voetballers.

 

Anti holebi & trans+ groepen krijgen meer geld van Trump dan holebi's & transgenders.

 

Stop conversie therapie wereldwijd + studie resultaten + landen lijst + video.

 

Thailand staat op het punt geschiedenis te schrijven betreffende holebi's.

 

Turkse president zet bevolking aan tot holebi- en transfobie en haat.

 

Ondanks Covid 19 komen duizenden holebi's, interseks trans+ & sympathisanten op straat in Parijs + video.

 

Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.

 

Amsterdam Pride 9 dagen feest online (25/07 - 02/08), maar ook Pride Walk & demonstratie. + video.

 


Showbizz & Sport

Kate Winslet en Saoirse Ronan spelen lesbisch koppel in waargebeurde film.

 

Braziliaanse eerste trans model in Sports Illustrated zwempakeditie.

 

Uitspraken J.K Rowling over transgenders blijft voor opschudding zorgen, ook in Belgié.

 

Modern Family acteur en echtgenoot trotse papa's van zoontje.

 

Nederlands presentator en ex zanger Gordon herviel en schaamt zich diep.

 

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video