Holebi's en transgender+ personen door 3 risicofactoren meer vatbaar voor coronavirus.Het Coronavirus @ COVID-19 blijft wereldwijd voor opschudding zorgen. Vanuit de Verenigde Staten komt nu het nieuws dat enkele gezondheidsorganisaties waarschuwen voor het feit dat holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ personen kwetsbaarder zijn voor het virus. Dit liet men weten in een open brief getekend door honderden Amerikaanse gezondheidsorganisaties.

"Holebi en transgender+ gemeenschappen zijn zeer bekend met de fenomenen van stigma en epidemieën. We willen mensen die bij het coronavirus betrokken zijn, aansporen om ervoor te zorgen dat holebi en transgender+ gemeenschappen tijdens deze uitbraak adequaat worden opgevolgd en vooral beschermt ”, begint de open brief.

Open brief
De brief, georganiseerd door het LGBT National Cancer Network en ondertekend door meer dan honderd lokale en nationale organisaties in de VS, schetst drie hoofdfactoren die betekenen dat coronavirus een verhoogd risico vormt voor holebi's en transgender+ personen. De brief is geïnitieerd door een coalitie van zes organisaties: het National LGBT Cancer Network, GLMA, Whitman-Walker Health, SAGE, New York Transgender Advocacy Group en de National Queer Asian Pacific Islander Alliance. (Een lijst van de honderden organisaties die de brief ondertekende kan je terug vinden via de link onderaan naar de open brief).

Drie risicofactoren
De open brief noemt men drie risicofactoren waarom holebi's en transgender+ personen vatbaarder zouden zijn om het virus op te lopen: Risico 1 is het feit dat veel meer holebi's en transgender+ personen roken en daardoor vaak een minder goede weerstand hebben en bovendien ook vaker en overwegend luchtwegaandoeningen hebben waardoor het virus sneller kan toeslaan. Risico 2 is dat er binnen de gemeenschappen vaker HIV en Kanker voorkomen. Wat betreft kanker, is dit al meermaals bewezen dat bepaalde kankersoorten vaker voorkomen binnen de holebi en transgender+ gemeenschappen. Risico 3 is dat holebi's en trangenders minder snel naar de dokter gaan en dat ze ook vaker op barrières botsen binnen de gezondheidszorg. Zo is er vaak sprake van discriminatie en gezondheidswerkers die weigeren een holebi of trans+ persoon te behandelen.
Door recente wetten ingevoerd door de Trump regering zijn transgender+ personen sinds kort nog vaker slachtoffer van discriminatie. Zo werd er een wet ingevoerd die dokters en andere gezondheidswerkers toestaat te weigeren transgender personen te behandelen of te ontvangen in hun praktijk op basis van religieuze overtuigingen.

Kwetsbaar
Volgens de open brief moet men er voor zorgen dat men kwetsbare groepen zoals holebi's en transgenders niet vergeet in de strijd tegen het coronavirus. Dokter Scout adjunct-directeur van het National LGBT Cancer Network zegt: "Alleen al de cijfers over roken binnen de holebi en transgender gemeenschap maakt hen kwetsbaar. Mensen die tabak gebruiken hebben vaker een luchtwegaandoening waardoor het coronavirus sneller kan toeslaan. Ook het immuunsysteem is vaker aangetast door het roken, maar vaak ook door dat men HIV besmet is of kanker heeft. En tot slot zorgt de discriminatie en het gebrek aan begrip van zorgverleners er voor dat holebi's en transgenders terughoudend zijn om medische zorg te zoeken, waardoor ze langer met medische problemen blijven rond lopen."

Ook een risicogroep
Scott Nass, president van GLMA, een internationale organisatie van gezondheidswerkers die holebi en transgender gelijkheid bevorderen zegt: "We roepen samen met de collega's van de open brief de volkgezondheidsfunctionarissen op om er voor te zorgen dat holebi en transgender+ personen ook worden opgenomen als risico groep, zoals senioren en mensen met een zwakke gezondheid, voor het cornavirus."
Meer lezen/Open brief
- Wie de open brief wil lezen ==> Klik hier
Nuttige link
- Alle info over het Coronavirus => Klik hier
LEES OOK
HOLEBI'S EN TRANSGENDERS ROKEN MEER - MAAR WAAROM? - 2020
HOMO BI MANNEN EN NIET BINAIRE PERSONEN MEER KANS OP HUIDKANKER - 2020
SPANJAARDEN GENEZEN MAN DIE BESMET WAS MET CORONAVIRUS DOOR HIV MEDICIJNEN - 2020
TRUMP KOMT MET DERDE ANTI TRANSGENDER WET (gezondheidszorg) - 2019
LESBISCHE EN BISEKSUELE VROUWEN MINDER KANS OP KANKER GENEZING - 2019
TRUMP GAF ARTSEN EN ZORGVERLENERS RECHT OM TE DISCRIMINEREN TEGEN HOLEBI & TRANS - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Maart 2020.

Dit bericht is gepost op 13 March, 2020 en 4158 keer gelezen.