NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Tot grote verbazing van de overheid is meerderheid Chinezen pro homohuwelijk.Eind vorig jaar hield de Chinese overheid een online bevraging onder de bevolking betreffende welke wetten men graag zou toegevoegd zien in de bijgewerkte versie van het burgerlijk wetboek van China. En tot hun grote verbazing was de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes het meest voorkomende antwoord.

Meer dan 190.000 Chinezen lieten weten dat ze voorstander zijn van het homohuwelijk. Een boodschap, in combinatie met een eerdere bevraging, die de Chinese overheid in de nabije toekomst niet langer kan negeren. (eind vorig jaar zei 10 miljoen Chinezen Ja tegen het homohuwelijk, lees verderop meer)

In augustus van vorig jaar antwoordde een Chinees woordvoerder van de overheid nog dat er geen homohuwelijk zou komen, en dit nadat er was gevraagd of China het voorbeeld van Taiwan, dat eerder het homohuwelijk legaliseerde zou volgen.

In het verleden was de Chinese overheid onwillig betreffende publieke vragen over holebi en transgender rechten. Maar het resultaat van deze (tweede) publieke bevraging is zo uitgesproken dat politici beseffen dat de legalisering van het homohuwelijk een groot support krijgt van de bevolking.

Indien China ja zou zeggen tegen de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes wordt dat meteen de meest wereldwijde historische gebeurtenis sinds dat Amsterdam in 2001 als eerste land ter wereld het homohuwelijk legaliseerde. Natuurlijk zijn er sindsdien veel andere landen gevolgd. Maar de totale bevolking van 1,4 miljard in China overschaduwt het aantal mensen in alle andere landen die een homohuwelijk hebben.

Chinese holebi's en hun hetero families en vrienden zijn ontzettende blij met het support. Vooral gezien het feit dat het nog steeds moeilijk is om uit de kast te komen in het land waarbij zijn cultuur nog steeds veel nadruk legt op de gezinsplicht. Maar het feit dat de overheid en het publiek nu beide in de positieve richting gaan van meer gelijke rechten kan dat in de toekomst veranderen.

Enerzijds loopt China achter op westerse landen wat holebi en transgender rechten betreft. Er zijn bijvoorbeeld geen anti discriminatiewetten om werknemers of consumenten te beschermen en er is geen wettelijk recht op vrijheid van meningsuiting. Maar tegelijkertijd heeft het de facto wel een verbod op gevaarlijke ‘homokuren’ of ‘conversietherapie’, (waarmee China één van de weinige landen is die dat doet). Bovendien staat de Chinese wet sinds 2017 volwassenen toe om in onderling overleg hun eigen voogden aan te stellen. Dat betekent dat partners van hetzelfde geslacht elkaar als voogden kunnen kiezen. En dat op zijn beurt opent belangrijke rechten om te beslissen over medische en persoonlijke verzorging, overlijden en begrafenisregelingen, eigendomsbeheer en het handhaven van hun rechten en belangen.

Even belangrijk is tot slot dat uit peilingen blijkt dat de reactie van het publiek op de burgerlijke raadpleging van de overheid geen op zichzelf staand feit is. In december ondervroeg de Chinese nieuwssite ifeng.com 10 miljoen mensen en 66% van de respondenten gaf de voorkeur aan het legaliseren van het homohuwelijk. Het was zo'n sterk resultaat dat homofobe Chinese christenen boos en bezorgd werden.

Ze begonnen oppositie te mobiliseren op sociale media. Ze zijn waarschijnlijk de belangrijkste vijanden van vooruitgang voor de holebi en transgender gemeenschap om te overwinnen wanneer de wetgevende strijd echt begint. Ze waren ook de belangrijkste tegenstanders in Taiwan, het eerste Aziatische land dat het homohuwelijk mogelijk maakte.

Maar, met dank aan het grote support van de Chinese burgers voor het homohuwelijk, kunnen wetgevers de rijke Chinese geschiedenis inclusief met zijn mythen bekijken om de openstelling van het huwelijk te ondersteunen, want het is tenslotte die oude cultuur die destijds homo keizers, draken generaals en zelfs een konijnen God gaf om toezicht te houden op relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Homo en lesbische relaties werden duizend jaar geleden al aanvaard in de republiek China. De eerste oppositie tegen homoseksualiteit ontstond tijdens de Tang-dynastie (618 - 907) onder invloed van christelijke en islamitische waarden. Daarover kan je meer lezen in het bericht onder lees ook uit het jaar 2013 van holebi info:

LEES OOK
HOLEBI ZIJN IN HET OUDE CHINA VAN DUIZEND JAAR GELEDEN - - 2013
EERSTE AZIATISCHE LAND MET HOMOHUWELIJK IS EEN FEIT (Taiwan) - - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Maart 2020.

Dit bericht is gepost op 01 March, 2020 en 3658 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 juli 2020 - Amsterdam Pride Online + Walk
03 augustus 2020 - Queer Arts Festival
05 augustus 2020 - Antw Pride online & buiten
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Groen en Gentse Prof willen einde aan haatberichten op sociale media tegen holebi trans en anderen.

 

Antwerp Pride (5 - 9 Augustus) online, buiten, films, enz...

 

Open brief: steun je lokale Vlaamse holebi & trans+ onderneming en horecazaak.

 

Studente Thomas More-Hogeschool Mechelen genomineerd voor Podcastprijs over haar comingout + podcast.

 

Brugge legde (2de) regenboogzebrapad aan op unieke plaats.

 

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 


Buitenlands nieuws

Opnieuw anonieme getuigenis van homo prof voetballer vanuit de kast + lijstje openlijke prof voetballers.

 

Anti holebi & trans+ groepen krijgen meer geld van Trump dan holebi's & transgenders.

 

Stop conversie therapie wereldwijd + studie resultaten + landen lijst + video.

 

Thailand staat op het punt geschiedenis te schrijven betreffende holebi's.

 

Turkse president zet bevolking aan tot holebi- en transfobie en haat.

 

Ondanks Covid 19 komen duizenden holebi's, interseks trans+ & sympathisanten op straat in Parijs + video.

 

Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.

 

Amsterdam Pride 9 dagen feest online (25/07 - 02/08). + video.

 


Showbizz & Sport

Kate Winslet en Saoirse Ronan spelen lesbisch koppel in waargebeurde film.

 

Braziliaanse eerste trans model in Sports Illustrated zwempakeditie.

 

Uitspraken J.K Rowling over transgenders blijft voor opschudding zorgen, ook in Belgié.

 

Modern Family acteur en echtgenoot trotse papa's van zoontje.

 

Nederlands presentator en ex zanger Gordon herviel en schaamt zich diep.

 

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video