Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.624 Belgen op wachtlijst voor transgenderzorg: “Agenda zit overvol, maar de piek is nog niet bereikt”. Ons belgen landje blijkt het beloofde land voor transgender operaties. En, net omdat ons land zo'n referentie is, voert het UZ Gent een ontradingscampagne voor buitenlandse patiënten die hier van geslacht willen veranderen. Want op de wachtlijst staan immers nog 624 Belgen. En de wachttijden lopen nu al op tot vier jaar.

Rodrigo Alves wereldberoemd als levende ‘Ken van Barbie’(waarover je recent bij holeb info kon lezen) kwam recent uit de transgender kast. En dus klopte de Braziliaanse voor een gezichtsvervrouwelijking aan in ons land. Ze ging deze week onder het mes bij dokter Bart van de Ven van de 2passclinic in Antwerpen.

Gent
Dat Alves voor België koos, is geen verrassing. Ons land is zodanig een referentie voor geslachtsoperaties dat buitenlandse patiënten zelfs geweigerd moeten worden. Het UZ van Gent, het enige ziekenhuis waar transgender personen van de eerste tot de laatste consultatie geholpen kunnen worden, heeft ellenlange wachtlijsten. “De agenda’s zitten compleet vol”, zegt dokter Guy T’Sjoen (foto) als hoofd endocrinologie van het UZ Gent in de krant het Laatste Nieuws.

Belgie staat aan de top
"Toen in 1985 de eerste transgender vrouw zich in Gent aanmeldde, waren ze in Amsterdam al tien jaar met de materie bezig. Maar systematisch beende ons land de noorderburen bij. Tien jaar geleden meldden zich jaarlijks 25 tot 30 Belgen aan. Toen was er nog ruimte voor buitenlandse patiënten. Maar, avndaag zit de agenda overvol. “Zo vol dat we mensen afraden om zich bij ons te laten behandelen. Het is ook geen oplossing, op die manier zal er in hun land ook nooit zorg ontwikkeld raken," aldus T' Sjoen.

België staat na Malta op nummer twee in de ranking van transgendervriendelijke landen. Dat wij voor velen het beloofde land voor geslachtsoperaties zijn, is volgens T’Sjoen te wijten aan twee factoren. “De kwaliteit van de chirurgie is top. Maar nog veel meer zijn de dataverzameling en de klinische research rond transgenderisme een troef.”

“Door doorgedreven onderzoek te doen, bijvoorbeeld over hormonale dosering, zijn we door de jaren heen een belangrijke speler geworden. Net omdat we die sterke wetenschappelijke inslag hebben. Alleen is Gent en ik voeg daar ‘jammer genoeg’ aan toe -vandaag de enige die een multidisciplinair aanbod heeft. We proberen anderen te motiveren om ook een werking op te starten en in die zorg te stappen.”

Lange wachttijd door doorbreken taboe
Vorig jaar meldden 456 landgenoten zich aan voor hulpverlening. 91 procent van hen startte effectief met een hormonenbehandeling, 52 procent kreeg genitale chirurgie. “Een stuk viel al af door de lange wachttijden en trok naar individuele zorgverleners of naar het buitenland. De wachtlijst is trouwens niet alleen bij ons zo lang. Amsterdam, Hamburg, Firenze,... allemaal krijgen ze er mee te maken. Het is een revolutie van mensen die het taboe achter zich laten.”

Trans mannen
Transgender mannen moeten vandaag twee tot zelfs vier jaar wachten op hun operatie. Transgender vrouwen tot twee jaar. “Nog eens 624 mensen staan op de wachtlijst om langs te komen voor een eerste gesprek. Sinds begin dit jaar hebben we daarvoor vijf extra psychologen aangeworven, maar we maken ons geen illusies: we krijgen dit niet zomaar weggewerkt. De piek is nog niet bereikt.”

Summer school voor specialisten in opleiding
Elke week valt er in de mailbox van T’Sjoen wel een aanvraag van een buitenlandse collega binnen om stage in het UZ te lopen en zo een graantje van die expertise mee te pikken. “Daarom gaan we in september een ‘summer school’ organiseren voor Europese collega’s. We kunnen hen veel leren over psychologische opvang, over de wetgeving, de informatie voor operaties, over hormonenbehandelingen,... Als pioniers op dat gebied zie ik het als onze opdracht en plicht om anderen op te leiden. Wij kunnen het onmogelijk bolwerken, dus het is belangrijk om anderen goed op te leiden.”

De cijfers
- In 1985 stapte de eerste transgender vrouw binnen in UZ Gent (Amsterdam was de voorloper, daar gebeurde het al in 1975).
- Tien jaar geleden: 25 à 30 Belgische aanmeldingen per jaar.
- Vorig jaar: 456 nieuwe Belgische aanmeldingen. Van die aanmeldingen ging 91% over tot medische stappen en een vorm van chirurgie.
- 52% onderging genitale chirurgie.
- Transgender mannen: wachttijd van minstens twee tot vier jaar
- Transgender vrouwen: wachttijd van twee jaar
- België staat op de tweede plaats in de lijst van transgendervriendelijke landen.
- Wachtlijst om langs te komen voor een eerste gesprek: 624 dagen (een derde is onder de achttien jaar)
LEES OOK
GENT GEEFT TRANS VROUW EIGEN PAD IN DE STAD - 2020
PUBERTEIT BLOKKERS ZIJN LEVENSREDDENDE MEDICIJNEN VOOR TRANS TIENERS - 2020
STARBUCKS KWAM MET RECLAME VIDEO'S MET DAARIN TRANS+ PERSONEN + VIJF VIDEO'S - 2020
MAAK KENNIS MET JONGSTE VLAAMSE TRANSGENDER MEISJE - - 2019
1 OP 3 VLAAMSE TRANSGENDERS IS TUSSEN DE 12 EN 18 JAAR - 2019
N.A.V RODE NEUZEN DAG HET VERHAAL VAN EEN JONGE TRANS MAN - 2019
5 VLAAMSE TRANS OVER STRIJD NA OPERATIE,NIET ALTIJD SUCCES VERHALEN ZOALS VAN SAM EN BO
VLAAMSE TRANSGENDERS MAKKELIJKER SWITCHEN TUSSEN MANNEN- EN VROUWEN VOETBAL - 2019
ONDERZOEKS RESULTATEN LEVEN ALS TRANSGENDER IN BELGIE, O.A MEERDERHEID HOLEBI - 2019
NIEUW BOEK LEVEN ALS TRANSGENDER IN VLAANDEREN & NEDERLAND - 2019

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 19 February, 2020 en 5091 keer gelezen.