Meerderheid holebi's & transgenders slachtoffer van pesterijen & bedreigingen op sociale media.8 op 10 holebi's en transgender+ personen kregen in de afgelopen vijf jaar te maken met online pesterijen en 63% had eerder al te maken met psychisch geweld en trolls. Dit blijkt uit twee nieuwe onderzoeken gedaan door Galop onder Britse holebi's en transgender+ personen.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat transgender+ personen nog vaker online te maken krijgen met pesterijen en psychisch geweld. Ruim 93% was daar in de afgelopen jaren slachtoffer van. In vergelijk met niet transgender personen is dat 65%.

Terug de kast in
Het onderzoek toont ook aan dat een meerderheid van de holebi's en transgenders+ personen die online te maken krijgen met pesterijen of psychisch geweld nadien terug de kast in gaan, en 1 op 10 gebruikt nadien minder zijn of haar profiel. 1 op 5 laat nadien zelfs zijn of haar sociale media voorgoed links liggen.

Meermaals slachtoffer
Verder blijkt dat de meeste holebi & transgender+ slachtoffers meermaals slachtoffer worden of werden van pesterijen of psychisch geweld. Ruim de helft van de slachtoffers werd meer dan twintig keer slachtoffer en een vijfde rapporteerde ruim honderd incidenten.

Met welke soorten online haat krijgen holebi's en transgender+ personen het vaakst te maken?:
De top vijf ziet er als volgt uit:

- Beledigingen 97%
- Bedreigingen of psychisch geweld 63%
- Bedreiging met seksueel geweld 41%
- Doodsbedreigingen 39%
- Dreigen met iemand uit de kast brengen 34%
Andere voorbeelden waarmee holebi's en transgenders te maken krijgen zijn: pesterijen, bespotten, aanzetten tot zelfmoord, stalking, wraakporno, verkeerd zijn gesuggereerd.

Daders soms uit eigen gemeenschappen
Jammer genoeg blijkt dat holebi en transgender slachtoffers regelmatig ook slachtoffer worden van pesterijen en bedreigingen gepleegd door andere holebi's en transgenders. Vaak gaat het dan vooral om transfobie, bifobie en tegen holebi's en transgenders met een niet blanke huidskleur of met een moslim achtergrond. Van de slachtoffers die dit mee maakte keert meer dan de helft zich nadien af van de holebi & transgender gemeenschap.

Van online naar in real life
De onderzoekers ontdekten ook dat de online haat ook in de echte wereld terecht komt met vaak ernstige gevolgen tot gevolg. Een slachtoffer zei: ‘Na dat ik online was geweest, verstoorde mijn familie me en schopte me eruit. Ik woon nu bij de familie van mijn partner. ’En een ander zei:‘ Ze hebben contact opgenomen met mijn werkgever en geprobeerd me te ontslaan. ’In andere gevallen ging het online bedreigen over tot fysiek geweld. Een slachtoffer zei: ‘De online bedreigingen van geweld werden al snel reëel en ik werd aangevallen bij het bijwonen van een jeugdgroep.’ En een ander onthulde: ‘Na online bedreigingen te hebben ontvangen, werd ik in elkaar geslagen en met de dood bedreigd."

Zelf de schuld van
Ook blijkt uit het onderzoek dat veel holebi & transgenders slachtoffers van online pesterijen en bedreigingen zichzelf de schuld geven. Daarbij geeft een kwart aan zich boos te voelen en 40% geeft aan last te hebben van depressieve gevoelens en tweederde lijdt aan angst.

Geen aangifte en ontevredenheid over
Daarnaast blijkt dat een meerderheid van de holebi & transgender slachtoffers geen aangifte doet, overwegend omdat ze meermaals slachtoffer werden of omdat ze het gewoon willen vergeten. Slechts 44% deed aangifte bij de sociale media bazen en 7% stapte naar de politie.

Bij wie aangifte deed bij de politie blijkt 68% na afloop ontevreden, vooral omdat de politie niet overging tot acties. Wat betreft aangifte bij sociale media is 73% niet tevreden na afloop omdat er niets gebeurde met hun klacht. Verder blijkt dat de meeste holebi en transgender slachtoffers vallen op Twitter en Facebook.
holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 15 February, 2020 en 5217 keer gelezen.