Schepen Kortrijk dient klacht in wegens onder andere homofobie op Facebook pagina van Vlaams Belang.Sp.a Schepen Axel Weydts heeft een klacht ingediend bij de politie en het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia voor homofobe en racistische taal op de Facebookpagina van Vlaams Belang Kortrijk. En de politie voert een onderzoek waarna het aan het parket is om te oordelen of de mensen, die de uitspraken deden op de FB-pagina van Vlaams Belang Kortrijk, strafrechtelijk vervolgd worden.

Volgens velen is het de zoveelste rel rond homofobie en racisme van Vlaams Belang. Gemeenteraadsvoorzitter Wouter Allijns (Team Burgemeester) riep eerder deze week al op om fatsoen te tonen. Ook CD&V, N-VA, Groen en sp.a roepen op tot meer respect voor elkaar. Volgens de partijen zijn de uitspraken op de Facebook pagina van Vlaams Belang Kortrijk door sympathisanten erg grof, homofobisch en racistisch. Homofobisch omdat schepen Weydts openlijk homo is.

Eén Vlaams Belang fan schreef op de Vlaams Belang Facebook pagina:‘Als hij (Weydts) een moslim zal tegenkomen, zal hij met plezier op zijn knieën zitten met zijn kont omhoog. De reetn**ker.’ Een ander VB fan schreef: 'Velo janet (Weydts) heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien, hoe dat ventje in de politiek is geraakt daar kan mijn verstand niet bij.' Op de koop toe werd ook nog het adres van Weydts openbaar gedeeld.

Schepen Weydts wenst niet te reageren maar verwees wel naar de boodschap van de socialisten op hun Facebook pagina (sp.a Kortrijk), waar staat te lezen: "We zijn geschokt over zoveel hatespeech. Axel diende terecht klacht in en we steunen hem hierin. Het is voor ons ontoelaatbaar dat Vlaams Belang Kortrijk deze reacties zelfs na twee dagen niet verwijderde. We willen dat het onmiddellijk stopt”, aldus sp.a, die steun krijgt van N-VA. “Homofobie en racisme kunnen nooit getolereerd worden”, zegt N-VA-schepen Axel Ronse. “Er moet hard en strikt tegen optreden worden.”

De uitspraken van de Vlaams Belang sympathisanten kwamen als reactie op een debat in de gemeenteraad maandagavond, waarin Weydts VB-fractieleider Wouter Vermeersch een fascist noemde en hij Vlaams Belang fascistoïde praktijken aanwreef, onder andere omdat Vlaams Belang vaak gebruik maakt van bewerkte foto’s om standpunten te verspreiden.

Volgens Wouter Vermeersch gaat Vlaams Belang niet in de fout: “Onze Facebookpagina wordt beheerd door vrijwilligers. Als zij een ongepaste reactie opmerken, wordt deze onmiddellijk verwijderd. Dat gebeurde ondertussen ook met de uitgelichte reacties. Maar men kan niet verwachten dat dit 24 op 24 uur nagegaan wordt. Er is ook geen sprake van gemanipuleerde foto’s. We kopen die aan bij een fotobedrijf. Ik eis op mijn beurt een sanctie voor Axel Weydts (omdat hij Vermeersch een fascist noemde), via gemeenteraadsvoorzitter Wouter Allijns. We gedragen ons steeds respectvol in de gemeenteraad, maar verwachten ook zelf respect. Ons uitschelden voor fascist is ontoelaatbaar.”

Gemeenteraadsvoorzitter Wouter Allijns riep eerder deze week al op ‘om te stoppen met de verwijten, de leugens en de desinformatie’. Oppositiepartij CD&V sluit zich daar bij aan. “Eerst en vooral: de uitspraken op de Facebookpagina van Vlaams Belang Kortrijk kunnen niet en zijn zelfs beangstigend”, zegt Hannelore Vanhoenacker. “Maar er moet van beide kanten met respect met elkaar omgegaan worden. Nu is het niet netjes, noch van de ene, noch van de andere. Let op: ik benadruk dat CD&V nooit zal meegaan in het gedachtegoed van Vlaams Belang. Hun ideologie is niet de onze. Maar zo kan het niet verder.”

Ook oppositiepartij Groen reageert. “De ranzigheid moet stoppen”, vindt fractieleider David Wemel. “Vlaams Belang moet dergelijke taal scherp veroordelen en er ook voor zorgen dat ze zo’n taal niet uitlokken. Homofobie is strafbaar. Je mag dat niet toelaten, ook als moderator van die Facebookpagina. Vlaams Belang schuwt de leugens niet en zet mensen tegen elkaar op. Ze halen het slechtste in de mens naar boven. Het debat is verziekt in Kortrijk”, aldus Wemel."
LEES OOK
VLAAMS BELANGER OVER PRIDES - 'WALGELIJKE TOESTANDEN' - 2019
SP.A GEMEENTE RAADSLID REAGEERT OP UITSPRAAK VLAAMS BELANGER OVER PRIDES - 2019
POLITIEKE PARTIJEN DISTANTIËREN ZICH OM UITSPRAKEN HOLEBI'S VLAAMS BELANGSTER - 2019
VLAAMS BELANG - VERLEDEN EN HEDEN SMELTEN SAMEN - 2019

Bron: hln.be & holebi info - 2020.

Dit bericht is gepost op 15 February, 2020 en 5023 keer gelezen.