Belgische voetbalclub krijgt geen boete om 'Alle boeren zijn homo' gezangen.Hoewel eerder al enkele Belgische voetbalclubs werden veroordeeld wegens homofobe gezangen van fans, wordt voetbalclub RSC Anderlecht niet veroordeeld, dat heeft de geschillencommissie vrijdag beslist.

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag beslist geen boete op te leggen aan RSC Anderlecht, dat vervolgd werd omdat Brusselse supporters in de topper tegen Club Brugge op 19 januari het beruchte spreekkoor “Alle boeren zijn homo’s” inzetten.

In de wedstrijd tegen Club Brugge scandeerden supporters van RSC Anderlecht minstens tien keer het intussen bekende spreekkoor: “Alle boeren zijn homo’s”. Het bondsparket zei: “Zulke kwetsende en discriminerende gezangen zijn erop gericht om Brugse supporters te beledigen.", en verwees verder ook naar de rechtspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). In oktober kreeg RSCA van dat beroepsorgaan nog een boete van 2.000 euro om het spreekkoor “alle boeren zijn homo’s”. Anderlecht vindt het geen discriminerend spreekkoor, omdat er rekening moet gehouden worden met de context. De term ‘homo’ moet niet als kwetsend worden beschouwd, stelt de club en vroeg om vrijspraak en kreeg die ook.

De Geschillencommissie zag immers geen inbreuk op het bondsreglement. “De spreekkoren zijn smakeloos, maar over smaak valt niet te twisten. Voetbal gaat nog steeds gepaard met emotie, en dus kan er een zekere tolerantie aan de dag gelegd worden. In casu wordt niet aangetoond dat de gezangen ‘alle boeren zijn homo’s’ een discriminerend karakter heeft. Dit spreekkoor dient in een context van sportieve rivaliteit geplaatst te worden, waarbij plagende maar niet-discriminerende gezangen worden geuit”, luidt het vonnis.
LEES OOK
BELG VOETBALCLUB KORTRIJK MOET 5.000 EURO GELDBOETE BETALEN WEGENS HOMOFOBIE - 2019
DEENSE VOETBALCLUBS KRIJGEN GELDBOETE WEGENS HOMOFOBE FANS - 2019
DIT ZIJN DE STRAFFEN VOOR BELGISCHE HOMOFOBE & RACISTISCHE VOETBAL FANS - 2019

Bron: nieuwsblad.be & holebi info - 2020

Dit bericht is gepost op 10 February, 2020 en 3226 keer gelezen.