Steeds meer Vlaamse steden & gemeenten met regenboogzebrapad in schoolomgevingSteeds meer gemeenten leggen vooral in schoolomgevingen een regenboogzebrapad aan om aandacht te vragen tegen discriminatie van holebi’s en transgenders.

Nadat er eerder al in tal van grote steden een regenboogzebrapad kwam volgen nu verschillende gemeenten. In de meeste gevallen worden de regenboogkleuren aangebracht op bestaande zebrapaden, tussen de witte strepen. In de Kempen zijn op 17 mei vorig jaar, op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, dergelijke zebrapaden onthuld in Westerlo en in Rijkevorsel.

Westerlo en Rijkevorsel
In Westerlo is het kleurrijke zebrapad te vinden op het kruispunt van Verlorenkost en de Sint-Lambertusstraat, vlak bij de middenschool van Sila. In Rijkevorsel ging het zelfs om vier zebrapaden: in de Leopoldstraat bij de gemeentelijke lagere school De Wegwijzer, in de Banmolenweg tussen de kleuterschool Het Moleke en de Sint-Luciaschool, en bij de Chirolokalen in de Bavelstraat en op Meir in Sint-Jozef

Beerse
Buurgemeente Beerse volgt het voorbeeld van Rijkevorsel. Na een voorstel van oppositielid Hanne Lenaerts (N-VA) besliste de gemeenteraad om in de buurt van een school ook een regenboogzebrapad aan te leggen. “Zo’n zebrapad kan een gespreksstarter zijn om vooroordelen tegen holebi’s en transgenders uit de wereld te helpen. Zowel jongeren als ouderen kunnen het zebrapad waarderen en het verhoogt ook de verkeersveiligheid”, zegt Hanne Lenaerts.

Turnhout
Leden van Jong VLD in Turnhout legden drie jaar geleden een tijdelijk regenboogzebrapad in de Druivenstraat in Turnhout aan. Het toenmalige stadsbestuur wenste toen nog niet in te gaan op de vraag van de jongeren om een permanent zebrapad in regenboogkleuren aan te leggen.

Rijkevorsel deel 2
De leerlingen en leraren van de gemeentelijke lagere school De Wegwijzer in Rijkevorsel kunnen het gekleurde zebrapad in de Leopoldstraat wel smaken. Ook de achterliggende boodschap is duidelijk bij de meeste kinderen. “Het zebrapad is zeker aantrekkelijk aan onze school. Dit zebrapad daagt onze school uit om de boodschap te verkondigen dat iedereen hier welkom is, ongeacht de geaardheid. We geven dit ook mee aan onze kinderen”, vertelt Katleen Meel, directeur van De Wegwijzer. “De kinderen vinden het ook tof om op de kleuren te stappen. Het zebrapad wordt vooral gebruikt tijdens schooluitstappen of als ouders hun kinderen komen ophalen. Het zal wellicht bijdragen tot een hogere verkeersveiligheid. Op school dragen we verkeersveiligheid sowieso hoog in het vaandel. Dit zebrapad past perfect in dat thema.”

Reacties leerlingen
Leerlingen Dieuwke Dierckx (9), Lucas Ceyssens (8) en Marjam Al Zoabi (9) vinden het een extra plezante ervaring om over het zebrapad te wandelen. “Door de kleurtjes weten de autobestuurders dat ze op tijd moeten stoppen”, zeggen ze. “En de kleuren betekenen dat er aandacht moet zijn voor homo’s en lesbo’s. Zij mogen niet worden gepest.”

Politicus Rijkevorsel
De Rijkevorselse schepen van Mobiliteit Karl Geens (N-VA) bevestigt vooral het symbolisch belang van de regenboogzebrapaden. “Op het vlak van verkeersveiligheid is er zeker geen verschil met een gewoon zebrapad. We vragen hiermee vooral aandacht om homofobie te bestrijden”, legt Karl Geens uit. “Rijkevorsel is duidelijk een van de trekkers van dergelijke initiatieven in de regio.”

Westerlo
Ook in Westerlo wordt het zebrapad positief onthaald. “Alle grote wereldsteden hebben zo’n zebrapad, dus kon Westerlo niet achterblijven”, grijnst Kristof Welters (CD&V), schepen van Mobiliteit in Westerlo. “In een latere fase komt er misschien een tweede regenboogzebrapad bij, maar we kunnen moeilijk alle zebrapaden een kleur geven. In eerste instantie was de politie er niet voor te vinden omdat zo’n zebrapad juridisch niet in orde zou zijn. Maar het kan eigenlijk, zo’n zebrapad valt iets meer op en het gebeurt overal.”

Holebi & transgender federatie
Bij Çavaria, de koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen, juichen ze toe dat steeds meer besturen, ook van landelijke gemeenten, kiezen voor een regenboogzebrapad. “Eigenlijk is dit geen echte verkeersingreep, maar eerder een laagdrempelige manier om diversiteit zichtbaar te maken”, vertelt Jeroen Borghs, woordvoerder bij Çavaria. “Zo’n zebrapad merkt iedereen op en het brengt een gesprek op gang. Het ziet er leuk uit en het is ook een manier om het over dit onderwerp te praten. Je moet er natuurlijk wel een verhaal aan koppelen. De gemeentebesturen vermelden het opzet van een regenboogzebrapad in het gemeentelijk informatieblad. Ze koppelen dat ook aan het uithangen van de regenboogvlag. Het is ook logisch dat deze zebrapaden in de buurt van scholen verschijnen. Een school is een plaats waar iedereen van de maatschappij wel eens passeert.” Volgens Jeroen Borghs is zo’n zebrapad wel wettelijk mogelijk , zo lang de witte strepen maar zichtbaar blijven.

Verkeersexpert heeft bedenkingen
Toch plaatst verkeersexpert Johan De Mol van Universiteit Gent kanttekeningen bij de wettelijkheid en de veiligheid van een gekleurd zebrapad. “Je kan de juridische waarde van zo’n zebrapad wel degelijk in vraag stellen. In Nederland is hierover al een hele discussie ontstaan”, schetst De Mol. “Daar werd vaak geconcludeerd dat er geen bijdrage was tot een betere verkeersveiligheid. Automobilisten denken misschien dat ze niet moeten stoppen. In de Nederlandse gemeente Boxtel is vlak na de ingebruikname al iemand aangereden op zo’n regenboogzebrapad. Een zebrapad moet wit zijn en moet contrasteren met de ondergrond. Het gevaar bestaat dat automobilisten die niet gaan beschouwen als een zebrapad. In eerste instantie is een zebrapad bedoeld voor voetgangers die moeten oversteken en moet je minstens de regels volgen.” Volgens andere experts is een regenboogzebrapad rechtsgeldig zolang de witte strepen behouden blijven.
LEES OOK
GEEN REGENBOOG ZEBRAPAD IN BERINGEN - DEEL 2 - MET DANK AAN SP.A POLITICUS
OPNIEUW ANTWERPSE GEMEENTE MET REGENBOOG ZEBRAPAD (Schelle)

Bron: gva.be en holebi info

Dit bericht is gepost op 06 February, 2020 en 3871 keer gelezen.