NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Politieman (winnaar Mr Gay Bear Belgium) geeft in enkele steden zelfverdedigingscursussen voor holebi's, snel inschrijven noodzakelijk.Deinzenaar Jurgen Claus (46) start in februari met zelfverdedigingslessen voor holebi’s. Een belofte die de politieman maakte toen hij werd verkozen tot Mister Bear Belgium, een verkiezing binnen de homogemeenschap. Zijn verhaal kon je in oktober al bij holebi info lezen (links onderaan).

Samen met Andries Deschans en Ben Roers van Nimema, een organisatie die zelfverdedigingstraining voor vrouwen organiseert, gaf Jurgen zopas meer uitleg in de krant het Laatste Nieuws over het nut van deze unieke lessen, die doorgaan in: Antwerpen, Brussel, Gent en Luik.

Politieman
Jurgen houdt zich als inspecteur van de politie, in wijkcommissariaat Gent Centrum, vooral bezig met het bestrijden van jeugdcriminaliteit, sluikstort, drugs en verkeerszaken. Verder geeft hij nog diversiteitstrainingen aan collega's, waarbij hij ook het onderscheid tussen geweld en homofoob geweld verduidelijkt. Homofoob geweld leren benoemen is een ding, maar hoe kunnen holebi’s er zich tegen wapenen? Om hier een antwoord op te bieden lanceert Jurgen in februari initiatielessen zelfverdediging voor holebi’s.

Onderzoek
“Als kersverse Mister Bear Belgium wou ik iets terugdoen voor de holebigemeenschap die mij deze titel heeft bezorgd”, vertelt Jurgen. “Ik wil niet zomaar een goed doel steunen, als politieman wil ik ook een verschil maken. Niet alleen op mijn werk, maar ook in mijn vriendenkring hoor ik regelmatig verhalen van holebi’s die bedreigd uitgemaakt of aangevallen worden. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van homo en biseksuele mannen al het slachtoffer werd van verbale agressie omwille van hun geaardheid. Bij 20 procent was er ook sprake van fysiek geweld. Toch aanzienlijke cijfers, zeker als je daarbij rekening houdt met het ‘dark number’, het percentage mensen dat geen aangifte durft te doen bij de politie. Fysiek geweld heb ik gelukkig zelf nog niet ervaren, maar mijn ex kreeg wel al een mep in het gezicht in Brussel, gewoon omdat hij met mij hand in hand liep. Op zo’n moment sta je perplex en daarom denk ik dat deze zelfverdedigingstraining nodig is.”

Eerste lessen
In het begin staan er telkens twee lessen gepland die doorgaan in Antwerpen, Brussel, Gent en Luik. Jurgen geeft de lessen samen met de vereniging Nimema (een woordspeling op ‘niet met mij’) van Andries Deschans en Ben Roers, twee heteromannen die al een tijdje zelfverdedigingscursussen geven aan vrouwen.

De kennismakingslessen voor holebi’s gaan echter veel breder dan een spoedcursus krav maga. “We gaan altijd uit van de gedachte dat een vermeden gevecht een gewonnen gevecht is”, legt Ben uit. “Wanneer iemand ‘vuile flikker’ roept, is de beste optie om je ego in te slikken en gewoon door te wandelen. Eist men materiële zaken, geef die dan, want een gsm of wat geld is het echt niet waard om voor verrot geslagen te worden. Voel je dat een aanval nakend is, maak dan dat je kan vluchten of dat jij of iemand van de omstaanders snel de politie kan bellen. Een goede voorbereiding en een juiste mindset zijn belangrijk. Iedereen trekt voor zichzelf de grens. Gaat de tegenstander over die grens, dan moet je bereid zijn om voor de volle 100 procent in de tegenaanval te gaan. Dan moet je bereid zijn om door te gaan tot die persoon tegen de grond ligt.”

In de aanval
Andries vult aan: “Op het moment dat men beslist om in de tegenaanval te gaan, moet men ook beseffen dat men verwondingen kan oplopen. Een bokser die in de ring stapt, weet ook dat hij klappen zal krijgen. In onze lessen leren wij enkele basistechnieken aan. Als er iemand slaat, probeer altijd je hoofd beschermen. Valt men lang achteren aan en neemt men je hoofd in een klem, zorg dan dat je stabiel staat en geef zo snel mogelijk een slag naar de genitale zone; dan is de tegenstander in de meeste gevallen op drie seconden tijd geneutraliseerd. Veel kracht heb je daar niet voor nodig, vooral snelheid is belangrijk. En je moet durven. Je moet de wil hebben om iemand anders pijn te doen, een instinct dat er bij veel mensen niet in zit. Ook roepen is belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je ademhaling goed zit en het kan intimiderend werken naar je tegenstander.”

Waarom aparte cursus?
Blijft de hamvraag of holebi’s zich niet gewoon kunnen inschrijven voor een zelfverdedigingscursus? Uiteraard, maar volgens Jurgen zijn lessen voor deze doelgroep noodzakelijk. “We willen een veilige omgeving creëren waar holebi’s hun ervaringen kunnen delen met gelijkgestemden. De lessen vertrekken ook altijd vanuit specifieke situaties, die de deelnemers zelf kunnen aanbrengen. Op basis van die verhalen kunnen wij dan tips geven. Achteraf kan er ook nagepraat worden en dit zal bij sommigen ook wel bepaalde emoties losweken."

"Ikzelf zal op alle lessen aanwezig zijn als moderator. Zo geef ik onder andere EHBO-tips, maar ook nuttige informatie omtrent de politie. Vele mensen weten bijvoorbeeld niet dat homofoob geweld veel strenger bestraft wordt. De inschrijvingen zijn nog maar pas gelanceerd, maar er is al heel wat interesse. Indien het een succes wordt, steek ik ook de landsgrenzen over. Als we met dit initiatief homofoob geweld alleen al maar bespreekbaar kunnen maken, dan is mijn ambitie als Mister Bear Belgium al mee dan geslaagd”, besluit Jurgen.

Inschrijven + kostprijs
De lessen kosten 20 euro voor anderhalf uur, verzekering inbegrepen. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt en inschrijven kan enkel via de Facebookpagina ==> Klik hier

LEES OOK
GENTSE POLITIEMAN GAAT WEERBAARHEIDS CURSUS VOOR HOMO'S GEVEN
GENTSE POLITIEMAN WON MISTER GAY BEAR - EEN INTERVIEW


Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 27 December, 2019 en 2655 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Seizoensfinale Vlaamse jeugdserie #LikeMe in teken van homohuwelijk + 2 video's.

 

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 


Buitenlands nieuws

Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.

 

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 

Uniek: Nederlands kinderziekenhuis opent transgender kind afdeling.

 

Amerikaans gouverneur komt met 2 zware anti transgender wetten.

 

Holebi & transgender senioren krijgen zeer nodige hulp in tijden van coronacrisis.

 


Showbizz & Sport

Sneer van NikkieTutorials naar Ellen DeGeneres nu internationaal nieuws + video.

 

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.