Je leest:

Lesbisch en leerkracht zijn, niet altijd eenvoudig aldus Belgische radiopresentatrice.Homofobie als leerkracht op school. Hoewel negen op tien Belgen vindt dat holebi's vrij moeten zijn om het leven te leiden zoals zij dat willen, (Eén op tien vindt van niet) zoals blijkt uit het Call It Hate Project, is er best nog 'veel' werk aan de winkel op het vlak van de aanvaarding van holebi's.

Holebifobie als leerkracht op een Belgische school. Holebi online magazine ZiZo had daar zopas een gesprek over met Evi Geysels, 39, NRJ-radiopresentatrice en leerkracht. Evi werd als leerkracht al meermaals geconfronteerd met holebifobie, in die mate zelfs dat ze ervoor koos om tot januari even niet meer voor de klas te staan.

“Ik geef les op een multiculturele school in Antwerpen. Je zou denken dat ik daar one of the guys ben, omdat ik in het oog van de samenleving althans, ook anders ben. Maar toch stuit mijn seksuele geaardheid nog steeds op veel weerstand. Het zijn meestal leerlingen die ik niet persoonlijk ken die me ermee pesten. Dan hangen ze bijvoorbeeld uit het raam om ‘hé lesbo’ naar mij te roepen. Ik maak het mezelf dan altijd extra lastig door naar die klas te lopen en de leerlingen te confronteren met hun uitspraak. Meestal zijn ze dan wel stil en tonen ze wat meer begrip. Maar het is zó vermoeiend om dat elke keer opnieuw te doen.”

ZiZo vraagt: Hoe vaak doen zulke situaties zich voor?
“Het voorbije schooljaar was dat opmerkelijk vaak, soms werd ik wel wekelijks aangesproken op mijn seksuele geaardheid. Voor mij was dit schooljaar echt de druppel. Daarom ben ik er tot januari even tussenuit. Het lesgeven op zich is al moeilijk, als ze dan nog eens zo persoonlijk op je beginnen vitten, wordt het onmogelijk. Dat is wat ik bij Danira probeerde aan te kaarten: het respect bij jongeren is weg.

Jongens
Meestal zijn het jongens de me aanspreken op mijn seksuele geaardheid, dat is heel opvallend. Die vinden dat raar, of zijn soms niet aan het idee gewend binnen hun cultuur. Daar wordt het achter gesloten deuren gehouden, of wordt er toch heel doelbewust de andere kant opgekeken. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om mijn seksuele geaardheid niet te verstoppen, zodat ik hopelijk toch enkele jongeren kan inspireren om anders over het onderwerp te gaan nadenken.

Katholiek
Vorig jaar zat er een jongen bij me in de klas die heel katholiek was opgevoed. Toen hij op een bepaald moment te weten kwam dat ik lesbisch was, is hij de lessen beginnen boycotten. Hij zei: ‘Ik hoef helemaal niet naar jou te luisteren. Wat denk je dat dit is: een lesboschool?’ Het werd zelfs zo erg dat zijn ouders me bij hen thuis uitnodigden om van mijn seksuele geaardheid gereinigd te worden. Ongelofelijk. De school heeft die jongen gelukkig wel een preventieve schorsing gegeven.

Soms denk ik: ik zou hun uitspraken ook gewoon kunnen negeren. Maar ik vind het ook wel mijn taak om ertegen in te gaan. Want als ik hen geen respect bijbreng voor mensen met een andere geaardheid, wie gaat het dan wel doen?”

Zizo: Dat zijn toch situaties die je mee naar huis neemt? Waarom ga je niet gewoon op een andere school lesgeven?
“Pas op: ik ben ook wel geliefd op die school hoor. Er zijn leerlingen die me berichtjes sturen met de vraag wanneer ik terugkom, die me persoonlijk feliciteren wanneer ik jarig ben of me bedanken omdat ik hen heb geleerd om voor zichzelf op te komen. En ik weet zelf ook wel dat ik een goede leerkracht ben; ik heb oog voor jongeren, ik zit met hen in. Ik werk er ook met jongeren die al zoveel weerwerk krijgen van de samenleving, ik wil hen niet gewoon opgeven.”

Zizo: Wat kunnen scholen doen om dat soort situaties draaglijker te maken voor leerkrachten die holebi zijn?
“Misschien helpt het om het onderwerp holebiseksualiteit wat vaker aan bod te laten komen in de lessen, zodat het bespreekbaar wordt. Of laat desnoods sprekers naar de klassen komen die hun ervaringen kunnen delen...
OPGELET: dit is slechts één deeltje van haar antwoord op deze vraag, de rest kan je zelf lezen, in Zizo online, door te klikken op de link naar het interview op het einde van dit bericht. En, verder heeft Evi het in het interview nog nog over: haar vriendin, coming out, het contrast tussen aanvaard zijn als media figuur en werken als leerkracht waar dat niet helemaal zo is, en over holebi aanvaarding in het algemeen. Om dit alles te lezen ==> KLIK HIER.

LEES OOK
HET VERHAAL VAN EEN VLAAMSE TRANSGENDER MAN DIE LEERKRACHT GODSDIENST IS +VIDEO - 2019
40% VLAAMSE HOLEBI'S VOELT ZICH NIET VEILIG OP SCHOOL - - 2018

Bron: Zizo & holebi info

Dit bericht is gepost op 11 December, 2019 en 2679 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

02 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie heeft eerste transgender vicepremier.

 

Holebi's en transgenders op de vlucht, een rapport van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

 

Ook in deze West-Vlaamse gemeente komt er een regenboogzebrapad.

 

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zesde West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders anno 2020 nog steeds gecriminaliseerd in 13 lidstaten van de Verenigde Naties.

 

Onderzoekers vinden oorzaak van meer migraine onder holebi's.

 

Vijftigtal landen, waaronder België, vraagt Polen om holebi & transgender+ rechten te respecteren

 

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 


Showbizz & Sport

Nederlands presentator en ex zanger overvallen en mishandeld in eigen woning.

 

Facebook verwijderde onschuldige foto van lesbisch zangeressen duo.

 

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.