Maak kennis met jongste Vlaamse transgender meisje.In Geel in de provincie Antwerpen woont (vermoedelijk) het jongste transgender kind van Vlaanderen. Sanne is 14 en kijkt al uit naar haar 18de verjaardag "Dan wordt dé operatie het mooiste verjaardagscadaeu van mijn leven."

Sanne weet al sinds ze nog maar zeven jaar oud was dat ze niet is als andere kinderen. Ze werd geboren als jongentje die de naam Senne droeg. Sinds ze door het leven gaat als meisje kijkt ze enorm uit naar haar achtiende verjaardag. "Vanaf dan kan ik eindelijk een geslachtsoperatie ondergaan. Het wordt alvast het mooiste verjaardagscadeau van mijn leven."

De vermoedelijke jongste transgender van ons land, straalt wanneer een journalist van de krant het nieuwsblad op de deurbel drukt van haar ouderlijke huis in Geel. Onder haar ooringen schitteren groene bollen, haar nagels fantasierijk gelakt. Het is ondertussen alweer zeven jaar geleden, dat Sanne liet weten dat ze een meisje is. Het was voor papa Eddy Wijnants, 55, en mama Nicole Hermans, 50, een donderslag bij heldere hemel.

“Senne vroeg of we naast hem in de zetel kwamen zitten. ‘Papa, mama, ik wil geen jongen meer zijn, maar een meisje.’ Het leek alsof we niet met een kind, maar met een volwassene aan het praten waren”, zegt Eddy. Sinds die dag is de overtuiging bij Sanne alleen maar gegroeid. "Om de drie maand ga ik op gesprek bij een psycholoog, we praten dan over van alles, jongens, gevoelens, relaties en het feit dat ik nooit kinderen ga krijgen als ik vrouw ben. Maar dat vind ik niet erg, ik adopteer wel kindjes, aldus de 14-jarige.

Vlinders in de buik heeft Sanne één keer gehad. “Ja, ik ben ooit verliefd geweest. Op een jongen. Ik vroeg het aan, maar hij wees me af”, zegt ze. “Eigenlijk ben ik blij dat die vlinders snel verdwenen waren.” Momenteel zit Sanne in het tweede jaar haartooi op het atheneum in Westerlo. “Begin vorig schooljaar stelde de titularis voor dat ik alles zou vertellen tegen mijn klasgenoten, maar ik wilde dat voor één keer niet”, zegt ze. “Ik had dat op mijn vorige scholen al telkens gedaan.”

“Tegen de meisjes heb ik het vrijwel meteen gezegd. Ze vroegen zich af waarom ik tijdens de les lichamelijke opvoeding steeds in een aparte kleedkamer ging zitten”, vertelt ze. “Later had een jongen op YouTube een aflevering ontdekt waarin ik mijn transgenderverhaal doe. Toen hij er iets over vroeg, knikte ik. En tegen het einde van het schooljaar was iedereen op de hoogte.”

Sinds september vorig jaar krijgt Sanne puberteitsremmers toegediend. “Die moeten ervoor zorgen dat ik geen baard of zware stem krijg. Vanaf mijn zestiende krijg ik ook vrouwelijke hormonen toegediend”, zegt ze. Daarna haalt Sanne trots haar identiteitskaart boven. “Kijk, Sanne staat er op. Op mijn vorige stond er nog Senne. Nu kon ik in mijn handtekening eindelijk mijn volledige naam kwijt. Voordien schreef ik gewoon Wijnants S. Het is wel spijtig dat achter geslacht nog altijd de letter M staat. Niet van mannelijk, maar van mevrouw, zeg ik altijd maar.”

Dat haar mama haar eerste kleedje een jurkje met kersjes heeft weggegooid, vindt Sanne nog altijd jammer. “Ik was dol op mijn bessenkleedje en heb het tot op de draad versleten”, zegt ze. “Nu draag ik bijna altijd een jeans. Een kleedje past niet bij het middelbaar.” Sanne telt af naar haar achttiende verjaardag en zegt dat ze 100 procent zeker is. En wat als ze alsnog van gedacht verandert? “Mocht dat ooit zo zijn, dan luisteren we opnieuw en proberen we er voor haar te zijn”, aldus mama Nicole.
LEES OOK
1 OP 3 VLAAMSE TRANSGENDERS IS TUSSEN DE 12 EN 18 JAAR - 2019
11-JARIG TRANS MEISJE OP COVER NATIONAL GEOGRAPHIC, MAAK KENNIS MET EMMA UIT NL - 2019
14-JARIGE CANADESE TRANSGENDER JONGEN MAG DOOR GAAN MET THERAPIE - 2019
VOOR HET EERST TRANSGENDER JONGEREN KAMP IN VLAANDEREN - 2019
TRANSGENDER KINDEREN MOETEN LANGST DE RECHTER IN NEDERLAND - 2019
VOOR HET EERST TRANS PERSONAGE IN KETNET SERIE GESPEELD DOOR TRANS TIENER - 2019
TRANSGENDER KINDEREN 3 - 5 JAAR, ZIJN NIET ANDERS DAN ANDERE KINDEREN - - 2017
N.A.V RODE NEUZEN DAG HET VERHAAL VAN EEN JONGE TRANS MAN - 2019
5 VLAAMSE TRANS OVER STRIJD NA OPERATIE,NIET ALTIJD SUCCES VERHALEN ZOALS VAN SAM EN BO
VLAAMSE TRANSGENDERS MAKKELIJKER SWITCHEN TUSSEN MANNEN- EN VROUWEN VOETBAL - 2019
ONDERZOEKS RESULTATEN LEVEN ALS TRANSGENDER IN BELGIE, O.A MEERDERHEID HOLEBI - 2019
NIEUW BOEK LEVEN ALS TRANSGENDER IN VLAANDEREN & NEDERLAND - 2019
KUNSTENAAR ZET BEELD MET VLEUGELS VOOR TRANSGENDER GEMEENSCHAP IN NEW YORK - 2019
MAAK KENNIS MET JACK EN JACE EEN IDENTIEKE TRANSGENDER TWEELING - 2019

Bron: nieuwsblad.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 08 December, 2019 en 3419 keer gelezen.