NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.Vier jonge roeiers die op hun blote borst ‘same sport, different sexuality’ hebben geschreven: het is het beeld bij de online campagne van Simon Haerinck (34), die zelf ook op de foto staat. Hij wil het taboe rond holebi’s in de sportwereld doorbreken. ‘Door holebi’s en hetero’s op één foto te tonen, toon je de aanvaarding binnen de groep.’ Experts juichen zijn initiatief toe.

Homo én Hetero
De vier jongens op de Instagramfoto heten Niels, Ruben, Simon en Henri. Eentje valt op jongens, maar wie wordt niet gezegd. Alleen dat ze alle vier graag roeien en Calvin Klein-ondergoed dragen. En dan nog de hashtag ‘same sport, different sexuality’ (zelfde sport, andere geaardheid). Het is de aftrap van een nieuw initiatief tegen homofobie in de sportwereld, een idee van de sporters zelf. #samesportdifferentsexuality

"Ik vind het super dat de rest wou meewerken”, zegt Simon Haerinck, roeier bij de Koninklijke Roeivereniging Club Gent. Dat is ook het hele uitgangspunt van zijn initiatief. Als je het taboe wil doorbreken, moet je homo’s én hetero’s betrekken. “Ik ben zelf een Aanspreekpersoon Integriteit bij de club”, zegt Simon. “Ik wist dus al een tijdje dat er weinig holebi’s lid waren, maar het drong pas echt door toen ik onlangs een nieuwe ledenlijst kreeg.

Amper twee holebi's
Driehonderd leden, en ik wist maar van twee holebi’s, mezelf inbegrepen. Zo’n laag percentage. Dus heb ik drie roeiers aangesproken van andere Gentse clubs om een foto van ons samen te verspreiden. Door holebi’s en hetero’s op één foto te tonen, toon je ook de aanvaarding ervan binnen de groep. Wel maximaal een holebi tussen drie hetero’s, voor een accurate voorstelling van de realiteit. Ik hoop dat we op die manier een veilige plek kunnen creëren binnen de sportclub, om het dan door te trekken naar andere sporten."

"Niet alleen naar andere sporten, maar ook naar alle leeftijden. “Als ik de jeugd soms bezig hoor in de roeiclub, klinkt al snel ‘gij homo’ als iemand iets fout doet. Niet slecht bedoeld, maar toch. Daarnaast merk je gewoon nog altijd het verschil. In de kleedkamer praten veel jongens over hun veroveringen. Dat zou ik als homo niet moeten doen, mijn bedgeheimen delen. (lacht) Dus alles werkt maar tot op een bepaalde hoogte."

Na de Instagram campagne #samesportdifferentsexuality volgt een actie met banners, dan een uitbreiding naar andere sporttakken. "Zodat het niet alleen om blanke jongens gaat en, vervolgens hopelijk de Pride". Simon droomt van een praalwagen met holebi’s én hetero’s. “Nu zie je daar alleen holebi’s rijden, terwijl het net om de combinatie gaat. Je moet ze er allebei in betrekken.”

Klopt helemaal, zegt Margot Gysbregts van de vzw Out for the Win (link onderaan), die zich inzet voor de holebi en transgender+ gemeenschap in de sport. "Nóg belangrijker dan de boodschap het mag in de sport, is dat je weet dat er geen mopjes gemaakt gaan worden. Nog meer voor homomannen, aangezien de link met janet dan vaak bovenkomt. Bedoeld als mop, maar dat richt zoveel schade aan, meer dan we op het eerste gezicht denken."

Ook de Vlaamse koepel van holebi & transgender organisaties, Çavaria is enthousiast. "Dit toont hoe het moet", zegt woordvoerder Jeroen Borghs. "Daar staan gewoon vier sportieve gasten die roeien, en nobody cares of ze nu homo of bi of hetero zijn. Bovendien komt de campagne van mensen die er in hun sportclub effectief iets aan willen doen, niet van acteurs. Dat maakt het initiatief zo mooi."

In de kast
Sport is de sector waar holebi’s hun geaardheid het vaakst verborgen houden, zegt Simon De Vriendt van het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport vzw. "Een kwart van de holebi’s die zich geout hebben, blijft het verzwijgen in de sportclub." Dat blijkt uit een bevraging die Çavaria een aantal jaar geleden heeft uitgevoerd.

"Het grootste probleem zien we bij mannen jonger dan 22 in een ploegsport. De belangrijkste richtlijn die wij meegeven aan trainers en bestuurders is om te reageren bij alle eerste tekenen. Laat het als trainer niet passeren als je sporters elkaar voor ‘janet’ uitmaken. Dan voelen holebisporters zich ook gesteund. Want diegenen die wél een ploeg vinden waar ze zich kunnen outen en probleemloos worden opgenomen, vinden sport dan weer een van de waardevolste dingen in hun leven. Op die manier werkt het versterkend voor hun zelfvertrouwen."

Oproep
Bij de campagne hoort ook een oproep aan iedereen die sport. Simon Haerinck: 'Maak een foto met je holebi en, of transgender teamgenoot om hen je liefde en acceptatie te laten zien, en post het met onze hashtag #samesportdifferentsexuality Alle foto's worden dan verzameld op onze social media pagina's.' Na de instagramcampagne volgt nog een actie met banners en een uitbreiding naar andere sporttakken.

Holebi- en transfobie in alle sportclubs in Europa
Eerder dit jaar kon je bij holebi info lezen dat uit Europees onderzoek blijkt dat 9 op de 10 holebi's en transgenders laat weten dat holebi- en transfobie nog steeds een groot probleem is binnen de sportwereld. Om dit artikel te (her) lezen, klik de link onderaan bij lees ook.

Nuttige links
- Instagram #samesportdifferentsexuality ==> Klik hier
- Facebook pagina roeiclub ==> Klik hier.
- Website Out for the Win ==> Klik hier

LEES OOK
VROUW IN SPORT BESTUUR HOLEBI IN DE SPORT NOG STEEDS NIET VANZELFSPREKEND IN BELGIE
NOG ZEER VEEL HOLEBI EN TRANSFOBIE IN DE SPORT ALDUS EUROPEES ONDERZOEK

Bron: gva.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 04 December, 2019 en 2387 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Weldra op de Vlaamse Tv: ‘Luc & Bart - Een Paar Apart’.

 

Blind Getrouwd Belgie, motor tussen Nick & Christophe slaat (nog) niet aan.

 

Seizoensfinale Vlaamse jeugdserie #LikeMe in teken van homohuwelijk + 2 video's.

 

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Wat belooft presidentskandidaat Joe Biden en wat deed hij al voor holebi's & transgenders.

 

Nieuw Nederlands boek: Het Roze Schaap, een gruwel Gods?, homo uit de kast in biblebelt.

 

Schrijfster op 74-jarige leeftijd uit de kast + lijstje oudere coming outs.

 

Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.

 

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 


Showbizz & Sport

Subtiele mooie reactie op negatieve berichten over haar persoon van Ellen DeGeneres + video.

 

Ryan Murphy schonk medische benodigdheden uit Pose serie in strijd tegen coronavirus.

 

Will & Grace acteur speelt voor het eerst een vrouw in nieuwe film + trailer.

 

Elton John zamelde via zijn Aids Fonds geld in voor strijd tegen coronavirus voor hiv-patiënten.

 

'Tiger King' Joe Exotic trouwde 5 keer met een hetero man, 'hij drogeerde ze zodat ze bij hem bleven'.