Foto 11-jarig Nederlands trans meisje wint National Geographic Fotowedstrijd, maak kennis met Emma.Het verhaal van een 11-jarig transgender meisje uit Nederland. Zo bedeesd als ze als kleuterjongen door het leven ging, zo krachtig voelt ze zich als ontluikend puber meisje, wiens verhaal aan de hand van een interview in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad verscheen.

Net zoals holebi's (homo's, lesbiennes, biseksuelen) vaak al op jonge leeftijd weten dat ze niet heteroseksueel zijn, weten ook jonge kinderen al vroeg (3-5 jaar) dat ze transgender zijn, al kennen ze vaak nog niet het woord, ze weten wel dat er iets niet klopt, en dat hun lichaam er niet uit ziet zoals het zou moeten zijn.

Emma is 11, draagt al een tikje mascara, heeft lange rode haren en is een echte spring in het veld, stilzitten is niet haar ding. Al erg vroeg was het duidelijk dat Emma die geboren werd als jongentje anders was. "We waren op vakantie toen ik me plots afvroeg waar gaat ze eigenlijk naar de wc? Naar de meisjes, was het antwoord van Emma, Dat had ik zelf kunnen bedenken natuurlijk want ze droeg thuis al jurkjes en was bij ons al vaak gewoon een meisje, aldus mama Bregtje Reijerman.

Emma werd geboren als Gijs. Een rustig, wat bedeesd kereltje. Een kleuter die graag de verkleedkleren aan trok van zijn jongere zus, om als prinses, Spaanse danseres of MegaMindy door de kamer te banjeren. Emma proest het uit als ze op een oude foto naar zichzelf kijkt met een ontplofte pruik op haar hoofd.

"We zochten er niet zoveel achter. Lekker verkleden hoort erbij als kind’’, zegt haar moeder. "Ik dacht dat Gijs er wel mee zou stoppen als hij op de basisschool zou merken dat andere jongens zoiets niet deden. Dat die zich met heel andere dingen bezighouden. Maar met carnaval wilde hij nog steeds als MegaMindy naar school. Steeds meer kregen we het gevoel dat het geen ‘fase’ was."

Mama Bregtje vertelt over de ontluikende genderdysforie bij haar zoon. Want dat is wat er aan de hand blijkt met Gijs. Hij heeft dan wel het lichaam van een jongen, maar dat strookt niet met hoe hij zich voelt. Al toen Emma nog maar 5 jaar oud was konden de ouders niet anders dan beseffen dat ze anders is. Vooral ook na de uitspraak: "Als ik ga slapen word ik een meisje, als ik wakker word heb ik weer een piemel."

Coming out op school
"Thuis kleedde ik me ook altijd direct om’’, zegt Emma. "Op een ochtend stapte ik uit de douche en wist ik dat ik het die dag wilde gaan vertellen op school. In groep vijf was dat. Eerst aan mijn meester, die keek er niet van op. En de dag daarna aan mijn klas.’’ Als Gijs door zijn meester naar voren wordt gehaald om zijn verhaal te vertellen aan de klas, voelt hij de kriebels in zijn buik. Dertig klasgenoten kijken hem aan. "Het spannendste was wat ze ervan gingen vinden. Ik vertelde dat ik voortaan als meisje naar school ging. En toen was het klaar. Ze accepteerden het gewoon."

Moeder Bregtje hoort op het schoolplein van ouders hoe klasgenootjes thuis vertelden dat Gijs weg was en ze een nieuw meisje Emma in de klas hadden gekregen. "Eigenlijk heel mooi dat het zo ging. En zo nodig legde ik het wat extra uit." De coming-out op school wordt een keerpunt. Vanaf dat moment is Gijs voor de hele buitenwereld niet langer Gijs, maar Emma. Een door haarzelf gekozen naam. Het was thuis nog even Liv geweest en Beau, maar Emma is definitief.

Nieuwe naam
Emma vertelt dat ze de naam voor het eerst hoorde in de serie Jessie op Disneychannel. "Daar keek ik altijd naar. Ik vond het meteen een mooie naam." Haar ouders vinden dat gelukkig ook. "Een naam is toch iets wat je normaal gesproken als ouders kiest. Was het een vreselijk klinkende Amerikaanse naam geworden, dan hadden we vast nog even samen gepraat", grinnikt Bregtje. "Maar Emma past mooi in het rijtje van onze kinderen Lukas, Joris en Saar."

National Geographic fotowedstrijd
Vorige week won een foto van Emma de National Geographic Fotowedstrijd 2019. De zwartwit foto werd gemaakt door de Nijmeegse fotografe Colette Lukassen. "Wow! Dat dacht ik toen ik de foto zag. Hoe kan die foto zó mooi geworden zijn?. Emma rolt met haar ogen en vertelt hilarisch over de ‘shoot’ in de achtertuin bij het zwembad. Dat ze eigenlijk wel een beetje klaar was met poseren. En ze dat ook graag kenbaar maakte aan de fotograaf. Vandaar misschien die blik. "Ik dacht het wordt niets meer. Maar die foto is dus geweldig geworden."

De puurheid van de 11-jarige transgender raakte de jury van de National Geographic fotowedstrijd in hart. ‘Het eerste dat je ziet is een mooi kind. In een elegante, zelfverzekerde pose. Maar toch ook onschuldig. Bijna schattig. Als De Geboorte van Venus van Botticelli. De subtiliteit waarmee het verhaal van de foto wordt verteld, is knap. Want de geportretteerde Emma is geboren als Gijs en dat zie je. De fotograaf heeft dat heel liefdevol in beeld gebracht’ schrijft juryvoorzitter Arno Kantelberg. Colette volgt de ontwikkeling van Emma nu twee jaar met haar fotocamera. "Bij dit beeld heeft ze achteraf ons nadrukkelijk gevraagd of we het oké vonden als de foto gepubliceerd zou worden. Ze twijfelde of ze het wel vond kunnen.Voor ons was het belangrijkste dat ze zich er niet ongemakkelijk door zou voelen," aldus de mama van Emma.

Iedereen mag het weten
Emma veert op. Zet haar rebelse blik op en zegt dan met licht samengeknepen ogen: "Deze foto vertelt mijn verhaal. Iedereen mag zien dat ik transgender ben. Daar wil ik niet geheimzinnig over doen. Ik vind het niet fijn als mensen die ik ken pas veel later erachter komen Het hoort gewoon bij mij. En wie dat niet wil accepteren, die overleeft het niet", zegt ze met de kracht van een statement van een elfjarige.

Genderdysforie
De gang naar het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie van Amsterdam UMC waar genderkinderen worden begeleid, heeft Emma gesterkt in haar identeit. Alleen al door daar de officiële diagnose te krijgen. Emma: "Ik moest een test doen met acht vragen. Bij twee vragen goed heb je genderdysforie. Ik had ze allemaal goed."

"Eigenlijk hebben daarna ook nooit meer gedacht dit gaat wel weer over", zegt mama Bregtje. "De stap van prinsessenkleren naar het kopen van eigen jurkjes, naar het vertellen op school en naar het leven als Emma is op een geleidelijke manier gegaan. In andermans ogen misschien snel, maar wel vloeiend. We zijn steeds in Emma’s tempo meegegaan en hebben haar niet geremd. Of dat goed is, weet je altijd pas achteraf. De stap naar het UMC was een logische."

Hormonen
Hormonen krijgt Emma nog niet. Daarvoor moet ze eerst, door medisch onderzoek, aantoonbaar in de pubertijd zijn. "We verwachten dat ze op 12-jarige leeftijd mag beginnen met puberremmers. Die voorkomen dat haar lichaam zich verder gaat ontwikkelen als man." En daar moet Emma toch even echt niet aan denken. "Met zo’n groot ding daaronder zou ik echt nooit meer over straat lopen. Echt vreselijk", zegt ze met rollende ogen.

Vanaf een jaar of 15 volgen dan vrouwelijke hormonen zodat haar lichaam zich kan ontwikkelen tot een vrouwenlichaam. Een operatie, mocht Emma dat willen, kan op zijn vroegst pas vanaf 18 jaar. Voor haarzelf is dat absoluut geen vraag. "Dat ga ik sowieso doen, hoor", klinkt het vastberaden.

Ouderlijke steun
Hoe het ook zal verlopen, haar ouders zullen erachter staan. "We geven haar zo goed mogelijk de ruimte. Als ze besluit dat ze weer terug wil naar Gijs is dat ook oké. Wat dat betreft maak ik me niet echt zorgen over Emma en wat haar genderdystrofie in de maatschappij met zich mee kan brengen."

Bregtje kijkt naar haar dochter. Want zo voelt het inmiddels helemaal. "Iedereen komt in het leven dingen tegen waarmee hij moet dealen", zegt ze. "Voor Emma is dat dit. Ik denk dat ze het wel gaat redden." Daar lijkt Emma zelf in ieder geval niet aan te twijfelen. Ze schudt opgetogen de hand van de fotograaf die haar voor de krant op de foto komt zetten, en zegt: "Hoi, ik ben Emma".
LEES OOK
TRANSGENDER KINDEREN 3 - 5 JAAR, ZIJN NIET ANDERS DAN ANDERE KINDEREN - - 2017
TRANSGENDER KINDEREN MOETEN LANGST DE RECHTER IN NEDERLAND - - 2019
14-JARIGE TRANS JONGEN UIT CANADA MAG DOOR GAAN MET HORMOON THERAPIE - - 2019
1 OP 3 VLAAMSE TRANSGENDERS IS TUSSEN DE 12 EN 18 JAAR OUD - - 2019
NEDERLANDSE TRANSGENDERS EINDELIJK OPGENOMEN IN ANTI DISCRIMINATIE WET - - 20129
UNIEK VLAAMSE TRANS TIENER SPEELT TRANS PERSONAGE IN KETNET SERIE - - 2019
6-JARIGE WILDE PENIS AFSNIJDEN OMDAT ZE GEEN JONGEN WIL ZIJN - - 2016

Bron: ad.nl & holebi info

Dit bericht is gepost op 24 November, 2019 en 3470 keer gelezen.