Hiv-diagnoses in Belgie, daling onder homo, bi-man en msm, stijging onder hetero's + 2 video's en nuttige links.In 2018 daalde het aantal nieuwe hiv-diagnoses met 2% in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Maar terwijl het aantal diagnoses daalt, treft hiv nu een diverser publiek.

Daling onder MSM, homo's en biseksuele mannen
De daling van het aantal hiv-diagnoses zet zich voort in de twee meest getroffen populaties, mannen die seks hebben met mannen (MSM) met Belgische nationaliteit en heteroseksuele mannen en vrouwen afkomstig van Sub-Saharaans Afrika. Volgens Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) daalde het aantal diagnoses bij Belgische MSM met 47% sinds 2012. Anno 2018 was er ten opzichte van 2012 een daling van 20% bij Belgische MSM.

Wat is MSM
(MSM staat voor Mannen die Seks hebben met Mannen. Binnen deze groep van mannen bestaan verschillende soorten mannen. Ze hebben één ding gemeen, geen van allen noemt zichzelf homo of biseksueel hoewel ze toch seks hebben als man met een andere man. Want mannen die met elkaar vrijen zijn niet per definitie homoseksueel, vaak gebeurt het naast een heteroseksuele relatie en weet de vrouwelijke partner van niets. Of gebeurd het in een omgeving waarin alleen mannen leven, zoals een gevangenis. En daarnaast de grote groep mannen afkomstig uit landen waar het niet aanvaard is en men het stiekem doet. Verder heb je ook nog mannen die werkzaam zijn in de prostitutie, en ook mannen in gedwongen seks situaties met een andere man vallen binnen de groep van MSM).

Veilig vrijen, testen, vroege behandeling
Het gebruik van een condoom, regelmatige tests op hiv, een vroegtijdige behandeling na diagnose voor alle hiv-patiënten en gerichte campagnes blijven van het allergrootste belang”, zegt Jessika Deblonde, wetenschapster bij Sciensano. “De daling van het aantal diagnoses bij Belgische mannen die seks hebben met mannen is het resultaat van een jarenlange inzet op combinatiepreventie, waaraan PrEP een bijkomende boost geeft.”

Hetero's en MSM niet Belgen
Sciensano ziet geen daling van het aantal hiv-diagnoses bij andere heteroseksuele populaties. In 2018 werd 47% van de nieuw vastgestelde hiv-infecties gezien bij heteroseksuele mannen en vrouwen. Bijna de helft was afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika. Daarnaast is het aandeel van MSM niet-Belgen even belangrijk geworden als dat van MSM Belgen. Deze bevindingen tonen aan dat hiv-epidemie in België verschillende populaties treft en elk jaar meer divers wordt. Vooral ook bij MSM uit niet-Europese landen neemt het aantal diagnoses in België nog toe: in 2018 had 13 procent van de mannen die seks hebben met mannen een Latijns-Amerikaanse nationaliteit en 10 procent een Aziatische nationaliteit.

Heteroseksuele mannen en vrouwen
De meeste hiv-infecties onder hetero's worden vastgesteld onder niet Belgen. In 2018 werd 47% van de nieuw vastgestelde hiv-infecties gezien bij heteroseksuele mannen en vrouwen. Daarbij was ruim 44% was afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika - 34% had de Belgische nationaliteit - 10% had een andere Europese nationaliteit en 11% had een andere niet-Europese nationaliteit. Een daling onder hetero's is er vooral bij mensen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika. In de periode 2012-2018 was er een daling van 52% bij de vrouwen en 61% bij de mannen. Aldus cijfers van Sensoa.

Preventie niet enkel voor homo's en MSM
Jessika Deblonde, wetenschapster bij Sciensano zegt: "Als we de epidemie onder controle willen houden, moeten we ervoor zorgen dat alle getroffen populaties zich kunnen laten testen en behandelen Preventieprogramma’s moeten dus aandacht besteden om een grotere diversiteit aan populaties te bereiken. “Aangezien hiv in België verschillende populaties treft, bestaat de uitdaging erin de campagneboodschappen en preventie- en teststrategieën te diversifiëren en aan te passen aan verschillende noden."

PrEP
PrEP, de hiv-preventiepil, vervolledigt het preventieaanbod in België. “PrEP draagt bij aan het verminderen van het aantal diagnoses en versterkt het effect van andere middelen voor hiv-preventie. Het gebruik van een condoom, regelmatige tests op hiv, een vroegtijdige behandeling na diagnose voor alle hiv-patiënten en gerichte campagnes blijven van het allergrootste belang. De daling van het aantal diagnoses bij Belgische mannen die seks hebben met mannen is het resultaat van een jarenlange inzet op combinatiepreventie, waaraan PrEP een bijkomende boost geeft", aldus Deblonde. Tussen 1 juni 2017 en 31 december 2018 zijn 2.412 personen voor het eerst een PrEP-behandeling opgestart. Iedere maand kwamen er zo’n 100 ‘PrEP starters’ bij. 99% van die personen waren mannen die seks hebben met mannen.

Nog steeds ernstige aandoening
“Hiv is een zeer ernstige aandoening die levenslang gevolgen heeft voor de patiënt. In 2017 heb ik besloten om het preventief gebruik van hiv-remmers terug te betalen om zo het aantal nieuwe infecties te doen dalen. En dat lijkt te lukken: steeds minder mensen lopen een hiv-besmetting op. Dat is natuurlijk zeer goed nieuws, maar we zijn er nog niet. We moeten blijven inzetten op preventie en behandeling om de ziekte verder terug te dringen”, aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Informatieve videoclips en nuttige links
Aandacht voor PrEP van Sensoa. Een complexe boodschap in anderhalve minuut uitgelegd hier onder te bekijken. Sensoa vraagt om de clips zoveel mogelijk te delen onder al je mannelijke vrienden die soms regelmatig of altijd alleen maar homoseksuele contacten hebben. Onder de clips nog enkele nuttige links.NUTTIGE LINKS
- Website Mannenseks (homo, biseksuele mannen en MSM) ==> Klik hier
- HIV in Belgie, feiten en cijfers ==> Klik hier
- Alles over HIV & Aids ==> Klik hier
- Website Sensoa ==> Klik hier
- Website Leven met HIV ==> Klik hier
- Alle info over Soa's ==> Klik hier
- Zanzu voor anderstaligen over seksualiteit - in ruim 13 talen => KLIK HIER
LEES OOK
MAAK KENNIS MET 100-JARIGE DIE AL JAREN MET HIV LEEFT - 2019
QUEER EYE STER UIT DE KAST ALS HIV POSITIEF - 2019
DOORBRAAK IN STRIJD TEGEN HIV, DANK AAN HIV REMMER, TESTEN & VEILIG VRIJEN BLIJFT NODIG - 2019
UZ GENT KOMT MET WERELD PRIMEUR INZAKE HIV BESTRIJDING - 2019
DOORBRAAK HIV BESTRIJDING VANUIT FRANKRIJK - 2018
CONCHITA WURST GEDWONGEN UIT DE KAST ALS HIV POSITIEF - 2018
OOK VAN ALLEEN LESBISCHE SEKS KAN JE HIV OF SOA KRIJGEN - 2018

Bronnen: hln.be - Sensoa en holebi info

Dit bericht is gepost op 23 November, 2019 en 3115 keer gelezen.Reageer op dit bericht: