NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Gentse studenten vestigen aandacht op onredelijke vragen die holebi & trans asielzoekers krijgen.Met de actie ‘Come In Out’ willen studenten van het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) Gent, de aandacht vestigen op de vragen die holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ vluchtelingen bij hun asielaanvraag moeten beantwoorden.

Can you prove you’re straight? (Kan je bewijzen dat je hetero bent?) Dat is de opvallende vraag die voorbijgangers in het stadscentrum van Gent op verschillende affiches krijgen voorgeschoteld. De omgekeerde vraag can you prove you’re not straight (kan je bewijzen dat je niet hetero bent) moeten mensen die vluchten uit angst voor repercussies vanwege hun geaardheid of genderidentiteit beantwoorden tijdens hun asielprocedure. Met de actie ‘Come In Out’ wil men aandacht vragen voor de complexe verhalen van holebi en transgender+ vluchtelingen, asielzoekers, migranten.

Bij holebi & transgender+ migratie vluchten mensen omdat ze in hun land van herkomst vervolging vrezen door hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. In 70 landen ligt de criminalisering bij wet vast en worden seksuele handelingen met iemand van hetzelfde geslacht bestraft met de doodstraf of gevangenisstraffen. In slechts 68 landen is er enige vorm van bescherming van holebi's en transgenders, en in de overige 55 landen is er geen bescherming of criminalisering van toepassing.

Aandacht voor
De CHanGEmakers (studenten) trokken afgelopen zomer naar Oeganda, Libanon en Marokko ter lancering van de Come In Out-campagne. Daarbij eisen ze meer aandacht voor holebi & transgender personen die vaak geen andere optie hebben dan te migreren naar een ander land. Want jammer genoeg wordt de holebi & transgender+ gemeenschap in vele landen bedreigd met de doodstraf, jarenlange gevangenisstraf, holebi- en transfoob geweld, stigma en discriminatie. (meer info link onderaan).

Bus toer
Met een bus trekken de CHanGEmakers een maand lang door België. Hun campagne vormt een reis doorheen holebi en transgender migratie. Van verhalen over holebi- en transfoob beleid in landen van herkomst tot moeilijke vluchtroutes. Van stereotiepe asielprocedures tot discriminatie op de huurmarkt. Van wat niet goed gaat tot wat we beter kunnen doen. Toer data en stop plaatsen => Klik hier

Onderzoek
‘Tijdens hun asielprocedure worden vluchtelingen onderworpen aan een geloofwaardigheidsonderzoek’, legt Latifah Abdou, een van de jongeren, uit. ‘Asielzoekers die bescherming aanvragen vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, botsen tijdens het onderzoek vaak op vastgeroeste veronderstellingen van de beoordelaars. De vragen zijn vaak gebaseerd op een stereotiep en westers beeld van homoseksualiteit.’

Strenge onredelijke vragen
Noura (27) valt op vrouwen en ontvluchtte Libanon daarom in 2016. Ook zij werd tijdens haar asielprocedure streng ondervraagd. ‘De vragen zijn heel intiem. Ze willen elk detail van je seksuele ontwikkeling en beleving weten. De protection officers gaan ervan uit dat iedere persoon zijn seksuele beleving of genderidentiteit perfect kan verwoorden. Maar als je opgroeit in een homofobe omgeving, ben je beschaamd om gedetailleerd over die identiteit te spreken. In een land waar homoseksualiteit taboe is, is de woordenschat over het thema beperkt. Als je antwoorden dan niet in lijn liggen met hun soms eenzijdig beeld van seksualiteit, ben je meteen verdacht.’

Dat eenzijdig beeld komt terug in een aantal arresten van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen die De Standaard heeft ingekeken. In zo’n arrest staat bijvoorbeeld dat men het verdacht vindt dat de asielaanvrager twee verkrachtingen in eerdere verhoren heeft verzwegen. Sinds #MeToo weten we nochtans dat het allesbehalve evident is om zo’n gevoelige zaak op te biechten.

Zelfs Belgische holebi's & transgenders kennen niet de hele gemeenschap
Al te vaak gebeurt deze procedure in een sfeer van wantrouwen: men gaat ervan uit dat de asielzoeker de seksuele geaardheid of genderidentiteit veinst en onrechtmatig asiel wil verkrijgen. Het is dan aan de asielzoeker om daar het tegendeel van te bewijzen. Onderzoek toont echter aan hoe moeilijk deze geloofwaardigheidsprocedure is. De beoordelaars en rechters hebben immers vaak een stereotiep beeld.

Wie buiten hun homo- en transnormatieve beeld valt, is een vogel voor de kat. Zo gaat men er bijvoorbeeld vanuit dat alle holebi's en transgenders goed op de hoogte zijn van de gay scene. "‘Ik moest zo veel mogelijk holebifeestjes en homobars in België opnoemen’, zegt Noura. ‘Alsof holebi’s, ook zij die hier geboren en getogen zijn, elke homobar van het land kennen. Niet elke holebi heeft dezelfde levensstijl of staat op de eerste rij van de Gay Pride.’

Gabrielle Baes, woordvoerder van het CGVS, erkent dat het geloofwaardigheidsonderzoek delicaat is. ‘We moeten het verhaal van asielzoekers nu eenmaal checken. In het geval van holebi’s en transgenders zijn we genoodzaakt intieme vragen over seksualiteit of genderidentiteit te stellen. We doen dat in de best mogelijke omstandigheden.’ Terwijl de actievoerders van Come In Out pleiten voor meer en betere vormingen om om te gaan met culturele verschillen en de holebi en transgender thematiek, gaat Baes er prat op dat protection officers al regelmatig worden bijgeschoold. ‘Al staan we altijd open voor overleg en samenwerking met gespecialiseerde holebi & transgender organisaties.

Extra info
Ook in andere landen liggen vragen die holebi & transgender vluchtelingen krijgen regelmatig onder vuur. Het moeten kunnen aantonen dat je homo, lesbisch, biseksueel of transgender bent blijkt in veel landen bijna onmogelijk. In Nederland bijvoorbeeld worden, ondanks de beloftes dat het niet meer zou gebeuren vanuit de politiek, nog regelmatig holebi asielzoekers uitgezet omdat ze er 'niet homo' genoeg uit zien! Ook in het Verenigd Koninkrijk hebben holebi & trans vluchtelingen alle moeite van de wereld om aan te tonen dat ze wel degelijk holebi of transgender zijn. Iedereen begrijpt dat men streng moet zijn om valse verklaringen om zo aan asiel te komen moet voorkomen, maar tot op heden blijft men wereldwijd gebruik maken van de verkeerde vragen en conclusies om iemand al dan niet asiel te verlenen op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit, waarbij men nog steeds vertrekt vanuit vooroordelen en te westerse vragen die niet van toepassing zijn op mensen die een land ontvluchten waar je als homo de doodstraf riskeert.
LINK
Voor meer info, website ucos, ook met verhalen ==> Klik hier
LEES OOK
NOOD AAN PLAATS VOOR HOLEBI & TRANSGENDER VLUCHTELINGEN IN ANTW EN DAAR BUITEN - 2019
NEDERLAND ZETTE TRANS ASIEL ZOEKSTER DIE ZELFMOORD POGING DEED OP STRAAT - 2019
HOLEBI EN TRANSGENDER VLUCHTELINGEN IN EUROPA FYSIEK & SEKSUEEL BELAAGD - 2018
HOLEBI & TRANS VLUCHTELINGEN KRIJGEN GEEN ASIEL MEER IN ITALIE - 2018
NEDERLAND BLIJFT HOLEBI VLUCHTELINGEN UIT ZETTEN - 2018

Bron: destandaard.be, ucos.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 15 November, 2019 en 2253 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Weldra op de Vlaamse Tv: ‘Luc & Bart - Een Paar Apart’.

 

Blind Getrouwd Belgie, motor tussen Nick & Christophe slaat (nog) niet aan.

 

Seizoensfinale Vlaamse jeugdserie #LikeMe in teken van homohuwelijk + 2 video's.

 

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Wat belooft presidentskandidaat Joe Biden en wat deed hij al voor holebi's & transgenders.

 

Nieuw Nederlands boek: Het Roze Schaap, een gruwel Gods?, homo uit de kast in biblebelt.

 

Schrijfster op 74-jarige leeftijd uit de kast + lijstje oudere coming outs.

 

Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.

 

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 


Showbizz & Sport

Subtiele mooie reactie op negatieve berichten over haar persoon van Ellen DeGeneres + video.

 

Ryan Murphy schonk medische benodigdheden uit Pose serie in strijd tegen coronavirus.

 

Will & Grace acteur speelt voor het eerst een vrouw in nieuwe film + trailer.

 

Elton John zamelde via zijn Aids Fonds geld in voor strijd tegen coronavirus voor hiv-patiënten.

 

'Tiger King' Joe Exotic trouwde 5 keer met een hetero man, 'hij drogeerde ze zodat ze bij hem bleven'.