Vlaamse campagne, 2 jaar na MeToo, vragen: is 't oké? + holebi's & transgenders vaker last van seksueel grensoverschrijdend gedrag.Omdat uit verschillende onderzoeken al is gebleken dat holebi's soms zelfs nog vaker dan hetero's het slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, vond holebi info het de moeite om ook de nieuwe campagne 'is 't oké?' onder de aandacht te brengen.

Exact twee jaar geleden ontstond de hashtag #MeToo. Nu halen drie maatschappelijke organisaties, waaronder Sensoa, niet de hashtag maar wel het onderliggende thema van onder het stof. Met een brede publiekscampagne willen ze iedereen, potentiële daders én slachtoffers doen nadenken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat doen ze met één slagzin. “Is ’t oké?”

Eerst cijfers over holebi's (homo's, lesbiennes, biseksuelen)
(deze cijfers worden niet vermeld in de media berichtgeving over de campagne en komen exclusief uit eerder holebi info nieuws, behalve de cijfers uit 2018 die wel ook vermeld worden op de website van Sensoa)

- In 2013 bleek uit de Sexpert-studie, gedaan door de UGent en de KU-Leuven, dat Vlaamse holebi's dubbel zo vaak geconfronteerd worden met seksueel grensoverschrijdend gedrag in vergelijking met hetero's.

- Nog in 2013 bleek uit Amerikaans onderzoek dat biseksuele vrouwen en mannen vaker het slachtoffer zijn van seksueel geweld tegenover heteroseksuele vrouwen en mannen. En dat het aantal homo's en lesbiennes dat slachtoffer wordt van verkrachting groter is in vergelijk met het aantal verkrachte heteroseksuele vrouwen en mannen, en tot slot ook nog dat homo's drie keer vaker te maken krijgen met ongewenste seksuele ervaringen dan alle andere groepen.

- En dit jaar (2019) bleek uit cijfers van de holebifederatie & koepel van Vlaamse holebi & transgender verenigingen dat 1 op de 5 homo en biseksuele jongens én 2 op de 5 lesbische en biseksuele meisjes in Vlaanderen, eerder al slachtoffer was van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat ruim 43% van de holebi en transgender+ leerlingen ooit al in contact kwam met seksuele intimidatie, bijvoorbeeld door seksuele toespelingen, ongewenste aanrakingen enz... op school. Daarnaast gaf 24,2% van de Vlaamse holebi én transgender+ leerlingen aan dat ze tijdens de schooluren naar niet het toilet durven gaan, omdat ze bang zijn dat ze zich daar onveilig gaan voelen. Dit onveiligheidsgevoel heeft men ook in de kleedkamers bij de turnlessen en is het hoogst bij transgender jongeren.

De 2 jaar na MeToo campagne
Hashtag #MeToo heeft veel gekund. Schandalen aan het licht gebracht. (Sommige) excessen uitgeroeid. Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de agenda gezet. Maar de hashtag kon ook niet álles. Want twee jaar nadat het - van oorsprong Amerikaanse - bijeengeplakte vijfletterwoord wereldwijd werd opgepikt en uitgroeide tot soms een heksenjacht maar vooral een breed relevant debat, is er nog altijd een grijze zone. Het is de zone waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking in de gegeven context aanvaardbaar is.

“Een flirterig berichtje. Een vluchtige aanraking. Een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken. Soms is ’t oké, soms ook niet”, zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. “Het is niet altijd duidelijk waar de grenzen liggen. Nochtans is het glashelder. Zo goed als alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft.”

Nadenken
Voor de mensen die weleens in die grijze zone zitten, iedereen, dus, komen Sensoa, zij-kant en vzw Zijn nu met een campagne. Daar horen socialmediafilmpjes bij, een digitale FlirterTwister, cartoons van Eva Mouton en acties in het hoger en secundair onderwijs. De campagne moet de bespreekbaarheid van seksueel grensoverschrijdend gedrag verhogen. En ook: ze moet iedereen aanzetten om na te denken over zijn of haar eigen gedrag en het belang van toestemming. Dat kan op een heel eenvoudige manier. Door in geval van twijfel één vraag te stellen: ’Is ‘t oké?’

Om echt iédereen te doen nadenken, hoort bij de campagne ook een zelftest (link onderaan) Aan de hand van negen vragen kom je te weten waar in de schemerzone je je bevindt. Ken je je grenzen? Of overschrijd je ze misschien weleens zonder het zelf te weten? En dan is er nog de FlirterTwister: een spel dat je op ludieke wijze doet nadenken over concrete situaties.

Beetje laat?
Twee jaar na #MeToo zou je met wat slechte wil kunnen zeggen dat de actie wat laat komt. Maar Minne De Boeck, verbonden aan het Universitair Forensisch Centrum (UFC) van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en gespecialiseerd in preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik, vindt net het tegendeel. ”#MeToo heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag onder de aandacht gebracht en het publieke debat aangezwengeld.

Dat was een goede zaak. Maar het was op dat ogenblik niet eenvoudig om dat debat op een inhoudelijke en genuanceerde manier te voeren: er werd gefocust op specifieke schandalen en op seksueel grensoverschrijdend gedrag in enkele sectoren. Het was een debat dat ook gepaard ging met grote emoties. We konden er moeilijk afstand van nemen en op een objectieve manier antwoord geven op vragen zoals: ‘Hoe moeten we met elkaar omgaan?’, ‘Wat is aanvaardbaar?’, ‘Wat niet?’ en vooral ‘Hoe maken we dit op een goede manier bespreekbaar?’ Nu het stof is gaan liggen en de specifieke casussen wat naar de achtergrond zijn verdwenen, is het een goed moment om die vragen opnieuw vast te pakken en om er in de praktijk mee aan de slag te gaan.”

Dat moeten we niet doen door regeltjes te stellen of mensen met de vinger te wijzen, zegt De Boeck. “Ook niet door vast te houden aan een geïsoleerd dader-slachtoffer-verhaal. Wel door alles bespreekbaar te maken en de dingen op een positieve manier te benaderen. Door open dialoog en bewustwording kunnen we werken aan de preventie ervan. Per slot van rekening kan iedereen ermee te maken krijgen.”

Net dat laatste is ook de sterkte van de online zelftest, zegt ze. Wie seksueel grensoverschrijdend gedrag pleegt, is zich daar vaak niet eens van bewust. “Daarom hoop ik dat dit een publiekscampagne wordt. En dat iedereen voor zichzelf de test doet. Het kan een goeie manier zijn om iedereen aan het denken te zetten. ‘Misschien was het niet oké wat ik toen deed.’ Of: ‘Misschien was het niet oké wat mij daar toen is overkomen’. Nadenken over je eigen situatie en gedrag in verschillende contexten. Daar gaat dit over.”

Dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een probleem is, bleek ook eerder al uit onderzoek. 8,1% van de Vlamingen kwam al eens in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag na de leeftijd van achttien jaar. Dat waren vooral vrouwen: 13,8%, tegenover 2,4% bij de mannen. Bij de minderjarigen is de situatie nog schrijnender. Eén op de vijf minderjarige meisjes maakte al seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. Bij de jongens is dat één op de tien.

CampagneWebsite (Info over de campagne website):
via de campagne website (link onderaan)
- De 6 kenmerken van grensoverschrijdend gedrag
- Waar ligt bij jou de grens?
- Beoordeel verschillende situaties met de FlirterTwister
- Doe de check en vermijd grensoverschrijdend gedrag
- Hoe helpen als je seksueel grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren?
- En verder ook antwoord op de vragen:
Wanneer is er sprake van seksueel misbruik? - Seksueel grensoverschrijdend gedrag: check het bij de ander - Hoe helpen als je seksueel grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren? - Waar vind je hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag? - Grensoverschrijdend gedrag: hoe vaak komt het voor? - Op welk moment kan ik nog nee zeggen of iemand afwijzen? - Hoe leer je je grenzen herkennen? - Hoe kan je je grenzen aangeven? - Waarom is het belangrijk om je grenzen te stellen? - Is grensoverschrijdend gedrag strafbaar? - Maken mannen ook seksueel grensoverschrijdend gedrag mee? - Komt seksueel grensoverschrijdend gedrag ook in relaties voor? en Wie is het meest kwetsbaar voor seksueel grensoverschrijdend gedrag?...
En ook nog
- Via de website horenzienenpraten.be (link onderaan) vind je naast de test ook nog: getuigenissen, een link naar partnergeweld, link naar oudere campagnes die eventueel nuttig kunnen zijn, cijfers over seksueel grensoverschrijdend gedrag en enkele video's.
LINKS
- Website campagne is 't oké? ==> Klik hier
- Website HorenZienEnPraten (test, filmpjes, getuigenissen..) ==> Klik hier
- Website Sensoa ==> Klik hier
- Website mannenseks - voor mannen die seks hebben met mannen (van Sensoa) ==> Klik hier

Bron: holebi info, hln.be en sensoa.

Dit bericht is gepost op 05 November, 2019 en 4607 keer gelezen.