Je leest:

Vlaams Belang stemde niet voor resolutie die doodstraf voor holebi's verwerpt.Er is opschudding ontstaan over het feit dat enkele Belgische Europarlementariërs in het Europees Parlement niet voor een resolutie stemden die de mogelijke invoering van de doodstraf voor homoseksualiteit in Oeganda veroordeeld.

Eerder werd deze resolutie, die ook de doodstraf in het algemeen afkeurt, in opdracht van België in samenwerking met Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Mongolië, Moldavië en Zwitserland goedgekeurd door de Europese mensenrechtenraad.

In de resolutie, gestemd in het Europees Parlement, laat Europa zijn ongenoegen blijken over een op komst zijnde wet in Oeganda. Deze wet lag vijf jaar geleden al op tafel maar werd toen na internationaal protest afgevoerd. Vandaag de dag wil Oeganda de wet als nog in voeren. De wet straft homoseksualiteit met de doodstraf. In Oeganda is momenteel homoseksualiteit al strafbaar met een levens lange celstraf.

De Europese resolutie werd goedgekeurd met 521 stemmen vóór, 4 stemmen tégen en 110 onthoudingen. Daarbij blijkt nu dat enkele Belgische politici niet mee vóór stemden of zich onthielden. Vlaams Belangers Filip De Man en Tom Vandendriessche onthielden zich. Alle andere Belgische leden van het Europees parlement stemden wel voor, ook zij van wie hun Europese fractie dat niet deed.

Waren niet aanwezig, en konden dus niet mee stemmen: Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Geert Bourgeois (N-VA), respectievelijk door een knieoperatie en preformatie gesprekken voor de federale regering. Bourgeois liet weten dat als hij aanwezig had kunnen zijn hij zeker voor had gestemd. Annemans zou zich hebben onthouden van de stemming.

Stemden wel voor, hoewel hun fractie opriep zich te onthouden van te stemming: Assita Kanko (N-VA) en Johan Van Overtveldt (N-VA).

Het feit dat Vlaams Belang zich onthield bij de stemming zorgt sinds dinsdag voor heel wat opschudding op sociale media. Daarbij laten ook tal van politici van zich horen. Hendrik Vuye, Egbert Lachaert (Open Vld), Hilde Crevits (CD&V) en kandidaat-voorzitter voor CD&V Sammy Mahdi zijn niet te spreken over de actie van het Vlaams Belang. Hilde Crevits schreef in een tweet: "Dus niet alleen hebben tal van Vlaams Belangpolitici een probleem met homoseksualiteit, sommigen vinden de doodstraf blijkbaar een terechte straf. Hallucinant."

Vanuit Vlaams Belang kwam er via de woordvoerder van voorzitter Tom Van Grieken de volgende reactie: "We zijn tegen elke vorm van geweld of vervolging van holebi's overal ter wereld, maar nu gaat het om een spookwet die er nooit zal komen (in Oeganda). En, bovendien verzet de resolutie zich tegen de doodstraf in het algemeen, overal dus, ook buiten Oeganda. Voor ons is dat een soeverein beslissing van elk land om al dan niet de doodstraf te handhaven. Vandaar onze onthouding."

Op sociale media zijn veel mensen van mening dat 'het VB niet kan weten of de wet al dan niet zal worden ingevoerd in Oeganda, en dat zelfs wanneer de wet er niet zou komen het toch nodig is om een duidelijk signaal te sturen dat zoiets niet kan. 'Zelfs gewoon een voorstel tot zo een wet moet men afkeuren'. Bovendien stelt het VB dus ook dat landen waar op dit moment homoseksualiteit al bestraft wordt met de dood oké is.
LEES OOK
VN MENSENRECHTEN RAAD STEUNT BELG RESOLUTIE TEGEN DOODSTRAF VAN O.A HOLEBI'S
OEGANDA LEG WET ROND DE DOODSTRAF VOOR HOMOSEKSUALITEIT OPNIEUW OP TAFEL
VLAAMS BELANGER UIT AALTER NOEMT GAY PRIDES WALGELIJKE TOESTANDEN
SP.A GEMEENTE RAADSLID GEEFT REACTIE OP UITSPRAKEN VAN VLAAMS BELANG OVER PRIDES
VLAAMS BELANG EN HOLEBI'S, VERLEDEN EN HEDEN SMELTEN SAMEN

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 30 October, 2019 en 2833 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.

 

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 


Showbizz & Sport

Disney Plus viert homo songwriting-genie en toneelregisseur in docu + trailer.

 

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.