NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Gentse politieman winnaar Mr Bear Belgium, een interview.In de krant het laatste nieuws, enkel beschikbaar voor abonnees, en nu integraal te lezen bij holebi info, een interview met de nieuwe Mr Bear Belgium, die bovendien een Gentse politieman is.

De 46-jarige Jurgen Claus is bij de Gentse politie al vijf jaar een geliefde collega. Daarnaast is hij binnen de holebi gemeenschap sinds kort een fenomeen, want recent won hij de Mister Bear Belgium-verkiezing, waardoor hij de ideale 'beer van een vent' is voor 2019 - 2020.

“Homoseksualiteit is in veel beroepssectoren nog taboe. Er is nood aan een rolmodel en die taak wil ik gerust op mij nemen”, zegt Jurgen. Op het eerste gezicht heeft Jurgen Claus wel het postuur van een beer. Een boom van een vent met gespierde armen en een forse baard onder een gladgeschoren knikker. Maar volgens Jurgen gaat de Mister Bear Belgium-verkiezing toch vooral over de innerlijke beer.

Wat is dat een Mr Bear verkiezing?
“Mister Bear is een man die met iedereen overeenkomt, een groot empathisch vermogen heeft en een hart van goud bezit. Ik had nog nooit van deze verkiezing gehoord tot ik op vakantie in Barcelona toevallig terechtkwam in ‘bearweek’, een samenkomst van struise, bebaarde mannen. Toen ik hoorde dat de winnaar gedurende een jaar een goed doel mag promoten, heb ik me ingeschreven. Dat was vorige maand en op zondag 6 oktober, uitgerekend op mijn verjaardag, stond ik op het podium als Mister Bear. Dat lint, een zwaar leren exemplaar is echt wennen in het begin. Maar ik geniet van de vele opportuniteiten die zich nu aanbieden."

Je werkt sinds 2014 als inspecteur van de politie in het wijkcommissariaat Gent Centrum. Hoe reageerden je collega’s op je nieuwe titel?
“Mijn overwinning werd met veel trots aangekondigd op de Facebookpagina van de Gentse Flikken, toch goed voor meer dan 11.000 volgers. Daarnaast werd ook naar iedereen een interne mail verstuurd om mij proficiat te wensen. Ik krijg de volle steun van mijn korpschef en mijn collega’s en hiervoor ben ik hen ontzettend dankbaar.”

Komt het voor sommigen als een verrassing of wist iedereen in het korps al dat je homo bent?
“Ik heb redelijk snel duidelijk gemaakt dat ik voor de mannen ben. Ik zat met enkele collega’s iets te drinken na het werk, dat was nog tijdens mijn opleiding, en ineens was het eruit. Ze gingen daar allemaal goed mee om. Soms is humor belangrijk. Zo durf ik na het sporten in de douche al eens zeggen: komaan, wie gaat hier als eerste de zeep laten vallen? Ik vind dat dit moet kunnen.”

Ging dit in het verleden ook altijd zo vlot op de werkvloer?
“Jammer genoeg niet. In 1999 ben ik mijn professionele carrière begonnen bij de Rijkswacht. Net daarvoor was ik een jaar op reis geweest met de organisatie Up with People, waarbij jongeren de wereld rondtrekken en bezig zijn met kunst, muziek en vrijwilligerswerk, en het contrast kon niet groter zijn. Ik was al uit de kast gekomen op het moment dat ik bij de Rijkswacht ging, maar voor mijn collega’s heb ik dat altijd verzwegen. Tijdens mijn opleiding had een collega zelfmoord gepleegd omdat hij homo was en ik was geschokt door de grove reacties van de andere collega’s. Ik heb drie jaar lang een foto van een blote vrouw in mijn kastje gehangen, gewoon voor de schijn. Ik kon echter niet gedijen in die holebi-onvriendelijke sfeer en dan ben ik veertien jaar als steward bij Brussels Airlines aan de slag gegaan, maar dat wilde ik niet voor de rest van mijn leven doen. Ik wil een verschil maken bij mensen, iets betekenen voor anderen. En dus ben ik mijn opleiding begonnen bij de Gentse politie en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.”

Heb je bij het korps in Gent al negatieve reacties gekregen?
“Tegen mij persoonlijk niet, neen. Er was wel eens een gesprek waarbij een collega bekendmaakte dat hij vader zou worden. Toen men hem vroeg of het een jongen of een meisje was, antwoordde hij: zolang het maar geen janet is. Ik heb hem er achteraf over aangesproken en hij zei dat dit niet kwetsend bedoeld was. Ondertussen komen we goed overeen. Maar er is nog veel werk aan de winkel want in veel beroepssectoren, niet enkel bij de politie, is homoseksualiteit nog een te groot taboe. Als ik hoor dat er vluchtelingenhuizen bestaan voor homo’s die weggelopen zijn van huis, dan maakt me dat kwaad.”

Hoe gingen ze er bij jou thuis mee om?
“Ik heb geluk gehad, mijn ouders hebben me altijd ten volle gesteund, ook nu tijdens de Mister Bear-verkiezing zijn ze mijn grootste fans. Ik denk dat er nood is aan een rolmodel en ik wil die taak gerust op mij nemen. Op mijn eenentwintigste had ik bij de Rijkswacht helaas geen rolmodel en ik weet hoeveel verschil dat kan maken.”

Hoe zou jij een verschil kunnen maken?
“Ik zie met deze nieuwe titel een mooie kans om op de barricades te staan voor de homogemeenschap. Als inspecteur van de politie werk ik vooral op wijkniveau en bij mijn taken horen het bestrijden van sluikstort, drugs en jeugdcriminaliteit. Daarnaast geef ik les in kleuterklassen over de politie en aan mijn collega’s geef ik diversiteitstraining, waarbij ik onder andere het onderscheid tussen geweld en homofoob geweld verduidelijk. Als Mister Bear wil ik nog een stapje verder gaan. Zo lanceer ik vanaf februari een zelfverdedigingscursus voor homo’s. Dit doe ik samen met de organisatie Ninema, die momenteel specifiek zelfverdedigingstraining voor vrouwen organiseert. Deze lessenreeks start in Gent en daarna wil ik dit ook onder andere in Antwerpen en Brussel doen.”

Heb je nog plannen als Mister Bear Belgium?
“Ik zit nog boordevol ideeën; zo denk ik er ook aan om een alcoholvrij flikkenbier op de markt te brengen. Geïnteresseerden mogen altijd een seintje geven via Facebook of Instagram. Zoals ik eerder al zei, ik wil een verschil maken bij de mensen. Onlangs was ik aan het patrouilleren in de Lange Munt in Gent en er vloog mij een vrouw om de hals. Ze had een tijdje geleden bij mij aangifte voor stalking gedaan en door haar verhaal aan iemand kwijt te kunnen, had ze de draad weer opgepikt. Ze had een nieuwe job en ze had nieuwe levensenergie gekregen. Daarvoor doe ik het. De politie is er in de eerste plaats om mensen te helpen, niet om boetes uit te delen. In uniform ben ik in de eerste plaats flik, maar onder die kepie ben ik Mister Bear, en dat valt perfect te combineren.” Wie Jurgen wil contacteren: Jurgen op Facebook ==> Klik hier
LEES OOK
MISTER GAY BELGIUM WERD TWEEDE OP MISTER GAY EUROPE VERKIEZING
WINNAAR MISTER GAY WORLD - BELG KANDIDAAT DEED HET GOED + VIDEO
WINNAAR MISTER GAY BELGIUM 2019 BEKEND GEMAAKT

Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 27 October, 2019 en 2717 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 juli 2020 - Amsterdam Pride Online + Walk
03 augustus 2020 - Queer Arts Festival
05 augustus 2020 - Antw Pride online & buiten
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Groen en Gentse Prof willen einde aan haatberichten op sociale media tegen holebi trans en anderen.

 

Antwerp Pride (5 - 9 Augustus) online, buiten, films, enz...

 

Open brief: steun je lokale Vlaamse holebi & trans+ onderneming en horecazaak.

 

Studente Thomas More-Hogeschool Mechelen genomineerd voor Podcastprijs over haar comingout + podcast.

 

Brugge legde (2de) regenboogzebrapad aan op unieke plaats.

 

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 


Buitenlands nieuws

Thailand staat op het punt geschiedenis te schrijven betreffende holebi's.

 

Turkse president zet bevolking aan tot holebi- en transfobie en haat.

 

Ondanks Covid 19 komen duizenden holebi's, interseks trans+ & sympathisanten op straat in Parijs + video.

 

Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.

 

Amsterdam Pride 9 dagen feest online (25/07 - 02/08), maar ook Pride Walk & demonstratie. + video.

 

Holebi's en transgenders boos op Facebook.

 


Showbizz & Sport

Braziliaanse eerste trans model in Sports Illustrated zwempakeditie.

 

Uitspraken J.K Rowling over transgenders blijft voor opschudding zorgen, ook in Belgié.

 

Modern Family acteur en echtgenoot trotse papa's van zoontje.

 

Nederlands presentator en ex zanger Gordon herviel en schaamt zich diep.

 

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video