NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Oudste Vlaamse homo vereniging viert 50-jarig bestaan.Dit jaar viert één van de, en mogelijk dé oudste homo vereniging van ons landje zijn 50ste verjaardag. De leuvense vereniging Driekant begon in het jaar 1969 onder de naam Leuvense Studenten Werkgroep Homofilie of kortweg LSWH.

Anno 1969 was het een heel andere tijd wanneer je homo of lesbisch was. Het woord holebi, wat een afkorting en samenvoeging is van HOmo, LEsbienne BIseksueel, bestond nog lang niet. "In die tijd moest je het zelf wat forceren want als jonge homo had je nauwelijks rolmodellen met wie je je kon identificeren”, vertelt Robert Brusten van Driekant.

Naar aanleiding van het 50ste bestaan van Driekant blikten recent de leden terug op hun geschiedenis in het Leuvense stadhuis. “Driekant is inderdaad één van de oudste homoverenigingen die ons land rijk is”, vertelt Robert Brusten. “We bleven al die jaren inzetten op het onthaal van mensen die zoekend waren en organiseerden inhoudelijke activiteiten en fuiven. Hieruit ontsproten op hun beurt andere organisaties die tot op heden actief zijn zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse Holebifilmfestival en volleybalvereniging Break Out Leuven. We droegen ook ons steentje bij aan de oprichting van de Federatie Werkgroepen Homofilie (FWH - Antwerp), intussen beter bekend als çavaria. Als jonge homo had je in die tijd nauwelijks rolmodellen met wie je je kon identificeren. Je moest het zelf wat forceren. Nu is het anders, maar toch niet helemaal vanzelfsprekend."

Schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen) bevestigt dat laatste gegeven. "Zelfs na een halve eeuw werking is een vereniging als Driekant nog steeds nodig aangezien rechten nooit blijvend verworven zijn. De meldingen van discriminatie op basis van geaardheid bij Unia liegen er niet om. De stad Leuven heeft sinds twintig jaar een holebi- en transgenderbeleid en dat willen we verder uitbouwen, uiteraard samen met organisaties zoals Driekant en Holebihuis Vlaams-Brabant." (koepel van holebi & transgender organisatie van de provincie, ook bekend als roze huis).

Activisme was het toenmalige LSWH uiteraard niet vreemd en dat blijft aanwezig bij het huidige Driekant. “Zo namen we deel aan de allereerste homobetoging in Antwerpen op 5 mei 1979”, herinnert Jean-Marie Vandeursen zich. Huidig coördinator Jorian Depaepe onderstreept dat activisme nog steeds een grote rol speelt binnen Driekant. “Elk jaar neemt een delegatie deel aan de Belgian Pride in Brussel. Activisme en engagement is altijd belangrijk geweest binnen onze verenging en vandaag de dag is dat niet anders. We blijven ook inzetten op het onthaal en het verwelkomen van nieuwe mensen en we merken hoe hard dat nog steeds nodig is. Hoewel een coming-out minder moeilijk ligt dan vroeger mag je die drempel toch niet onderschatten."

Bij Holebihuis Vlaams-Brabant zien ze de Leuvense organisatie Driekant alvast als een belangrijke partner. “Als Vlaams-Brabantse koepel zijn wij erg blij met alle verwezenlijkingen van Driekant doorheen de jaren”, zegt Dimitri Cools, voorzitter van Holebihuis Vlaams-Brabant. “Als één van onze stichtende leden en sterkhouders binnen onze werking is en blijft Driekant een belangrijke partner.”

Het begin
De beginjaren … van Universitaire Parochie naar LSWH: Op 29 oktober 1969 gaf het kabinet van de Rector Magnificus van de KU Leuven groen licht voor wat de eerste activiteit en de feitelijke oprichting van de Leuvense Studentenwerkgroep Homofilie (LSWH) zou worden. Met deze datum in het achterhoofd zouden wij wel eens de oudste holebivereniging van het land kunnen zijn. Het officiële bericht van de universiteit luidde: "Voor de teach-in over homofilie die de Universitaire Parochie organiseert op woensdag 29 oktober te 20u15, moogt U beschikken over het auditorium B van het college ‘De Valk.' De toenmalige leden lieten er alvast geen gras over groeien, en al veertien dagen later werd een tweede teach-in georganiseerd. De groep bouwde een vaste werking uit die vanonder de vleugels van de U.P. uitkwam.

Naast deze ‘vormende’ teach-ins, kreeg geleidelijk aan ook een beperkt ontspannings- en uitgaansmilieu in de studenstad Leuven vorm. Na de bijeenkomsten werd er meestal nog een pint gepakt in de ‘Junglebar’, een troetelnaam voor een homovriendelijk café nabij het station op de Diestsesteenweg. Waar precies deze Junglebar lag is niet zeker, maar het is in ieder geval in de omgeving van de huidige Bar Rocco (café van het holebihuis). Al bij haar tiende verjaardag zette LSWH voor het eerst een echte filmweek op poten. Hierin lagen al de kiemen voor ons Holebifilmfestival.

In 1981 werd de LSWH omgedoopt tot ‘VZW Homocentrum De Roze Drempel’. Om de naam kracht bij te zetten werd de dorpel van het toenmalige onmoetingshuis in de Maria Theresiastraat dan ook demonstratief roze geverfd. Niemand kon nog naast de Leuvense holebi’s kijken! Na twintig jaar, op 17 november 1989, werd de werking van de Roze Drempel aangevuld met een echte jongerengroep die de naam ‘Het Goede Spoor’ kreeg. In datzelfde jaar zette de Roze Drempel de verjaardagstraditie verder en werd een filmveertiendaagse ingericht. Ook bij het vijfentwintig- en dertigjarige bestaan zou dit initiatief herhaald worden. Uiteindelijk is het Holebi Filmfestival Vlaams-Brabant een jaarlijkse publiekstrekker geworden in het Belgische holebilandschap. Met de launch van een eigen website in augustus 1995 bewezen we dat we voortrekkers wilden blijven. De Roze Drempel werd de eerste Belgische holebivereniging met een eigen webstek. Deze werd door de jaren heen regelmatig vernieuwd.

Om het millennium vernieuwd in te stappen, werd op 23 januari 1999 de naam “Driekant” gelanceerd, de werking voor holebi’s boven de 26 jaar. Tegelijk kreeg onze zusterwerking voor jongeren de nieuwe naam “&of”. Een aantal Driekant leden zetten vanaf 2001 hun schouders onder de organisatie van een heus Holebi FilmfestivalLeuven. In november 2001 werd de aftrap gegeven en op 10 dagen tijd kwamen bijna 1000 bezoekers opdagen. Het Filmfestival is ondertussen uitgegroeid tot een grote werking die gans de provincie Vlaams-Brabant omvat, en in 2010 zelf al tien kaarsjes mocht uitblazen.

Na de sluiting van het praatcafé Couperus & Cocteau in de Diestsestraat besloot Driekant om nog eens een groot initiatief in de steigers te zetten. Samen met de Leuvense jongerengroep &Of en de vrouwengroep Labyrint richtten we een oproep aan de andere holebiverenigingen in Vlaams-Brabant om samen te werken. Zo stond Driekant in 2008 mee aan de wieg van het Vlaams-Brabantse Holebihuis. Er werd een nieuwe locatie gevonden aan de Diestsesteenweg in Kessel-lo, en er werd met man en macht gewerkt om er een eigen nest van te maken. Samen met de andere groepen richtten we beneden Bar Rocco in, en zorgden we voor een permanent secretariaat en vergaderruimtes op de eerste verdieping.

Alweer op initiatief van de Driekantleden begonnen er in 2009 zangworkshops in het Holebihuis. Op 10 oktober 2010 was het mannenkamerkoor Cantarelli een feit. Driekant heeft in de loop der jaren dus verschillende werkingen opgestart waarmee we naar buiten willen komen en die al snel zelf volwassen zijn geworden.

Omdat we het belangrijk vinden dat Driekant zichtbaar en actief blijft binnen het Holebihuis hebben we begin 2011 besloten om Driekant eens ‘af te stoffen’ en opnieuw in de kijker te plaatsen. Om een eigen identiteit te behouden temidden van alle andere verenigingen in het Holebihuis willen we ons voortaan (opnieuw) specifiek richten op homo’s. Onze baseline is dan ook kort en bondig “homo Leuven”. Met een feestelijke brunch op 17 april 2011 hebben we een vernieuwing ingeluid met een fris logo en website.

- Website Driekant => Klik hier
- Website Holebihuis Vl-Brabant => Klik hier
- Links naar alle Belgische holebi, homo, lesbi, bi, trans organisaties, koepels, café... => Klik hier

LEES OOK
NIEUWE BELG ORGANISATIE VOOR LESBISCHE BISEKSUELE EN TRANSGENDER VROUWEN
NIEUWE HOMO BAR IN KORTRIJK WAAR IEDEREEN WELKOM IS

Bron: driekant & hln.be

Dit bericht is gepost op 25 October, 2019 en 2108 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Seizoensfinale Vlaamse jeugdserie #LikeMe in teken van homohuwelijk + 2 video's.

 

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 


Buitenlands nieuws

Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.

 

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 

Uniek: Nederlands kinderziekenhuis opent transgender kind afdeling.

 

Amerikaans gouverneur komt met 2 zware anti transgender wetten.

 

Holebi & transgender senioren krijgen zeer nodige hulp in tijden van coronacrisis.

 


Showbizz & Sport

Sneer van NikkieTutorials naar Ellen DeGeneres nu internationaal nieuws + video.

 

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.