1 dag later, bekend Vlaanderen, tot in het koningshuis, politiek en holebi's rouwen om Marieke Vervoort + laatste strijd.Dinsdag (22/10/19) kon je bij holebi info, en in de rest van de media, het droevige nieuws lezen dat Marieke 'Wielemie' is overleden. De sportster beoefende atletiek, zeilwagenrijden en deed eerder aan triatlon. Daarnaast leed ze al jaren aan een vreselijke ziekte die haar helse pijnen bezorgde. De rolstoelatlete leed aan een ongeneeslijke spieraandoening en besliste zelf om over te gaan tot euthanasie.

Vandaag woensdag rouwt bekend Vlaanderen, tot op het Belgisch Koningshuis toe, op de officiële koninklijke Twitter-pagina schreven ze: "Marieke ‘Wielemie’ Vervoort was een ijzersterke atlete en grootse dame. Haar overlijden raakt ons diep. Sterkte aan haar familie en vrienden."

Ook diep onder de indruk, Tom Waes. Hij kende Marieke goed en stond haar bij in haar laatste momenten. “We praatten nog wat, we lachten nog wat, we dronken nog een ‘dafalgan’ .... Het was een eer je gekend te hebben. Miljoen respect voor je moedige beslissing. Rust nu maar zacht. Ik zal je nooit vergeten.”

Programmamaker Eric Goens bracht het lijden van Marieke Vervoort via ‘Het Huis’ de Vlaamse huiskamers binnen en nam gisteren in het bijzijn van haar ouders afscheid. “Je moet een onmens zijn om haar keuze niet te begrijpen,’ klinkt het. “Maar anderzijds heeft Marieke tot de laatste seconde van het leven genoten. Ze stond met grote liefde in het leven. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat haar ziekte veroorzaakte toen ze bij ons was in en ik heb daags nadien in alle eerlijkheid gezegd: ‘Dit zou ik zelf geen twee nachten overleven.” Marieke was een heel uitgelaten iemand, een zeer intense persoonlijkheid, maar we moeten aanvaarden dat ze in staat werd gesteld er een einde aan te breien.’

Geluidsman Pascal Braeckman kreeg het nieuws te horen tijdens de opnames van ‘Wat Een Dag’, de nieuwe talkshow op VTM waarvan de eerste proefaflevering vandaag werd uitgezonden. “Shit, ik wist het niet”, klonk het zichtbaar aangedaan. “Ze heeft er verschillende keren met mij over gesproken, maar ik wist niet dat het vandaag was, anders had ik haar nog een bericht gestuurd.” De laatste keer dat hij haar sprak was alweer enkele maanden geleden. “Sorry, ik ben even helemaal van mijn melk”, excuseerde hij zich met tranen in de ogen.

Holebi's
Na haar coming out in 2015 als lesbische vrouw werd Marieke ook erg populair binnen de holebi gemeenschap. Ook tal van holebi's, maar evenzeer transgenders uitten hun verdriet op sociale media.

Ook uit de politieke wereld komen heel wat reacties op het overlijden van Marieke Vervoort.
- Jan Jabon (N-VA): Rust zacht, Wielemie. Door je wilskracht was je een voorbeeld voor ons allemaal.
- Geert Bourgeois (N-VA): RIP @Wielemie in 2016 nog gelauwerd met een Vlaams ereteken, alom geliefd en geprezen voor haar uitzonderlijke talenten en doorzettingsvermogen. Veel sterkte aan haar familie en vrienden.
- Hilde Crevits (CD&V): Wat gaan we haar missen ons @Wielemie. Straffe madam. #ripmariekevervoort
- Meyrem Almaci (Groen): Rust zacht Marieke... Eindelijk pijnvrij
- Gwendolyn Rutten (Open-Vld) “Rust zacht, je hebt alles gegeven, geleefd voor tien, grenzen verlegd, de wereld verbaasd. Bedankt voor de mooie momenten die je ons gaf.”
- Ben Weyts (N-VA): De Dame die ons allen de waarde van het leven leerde. Hoed af voor @Wielemie topsport
- Philippe Muyters (N-VA): Zo droevig over dit nieuws. @Wielemie, prachtpersoon. Je zit voor altijd in mijn hart
- Kathleen van Brempt (sp.a) : Ons land verliest een sterke en moedige vrouw
- Rob Beenders (sp.a): Respect voor @Wielemie haar moeilijke beslissing. Ze zal een blijvende inspiratie zijn voor velen. Rust maar goed nu.
- Bart Tommelein (Open Vld): Vaarwel @Wielemie, het was een voorrecht jou persoonlijk te mogen kennen

Enkele reacties van bekend Vlaanderen op Twitter:
- Niels Destadsbader: Drink daarboven maar een ‘dafalganneke’ op mijn kosten.
- Lieven Scheire: Slaapwel, Marieke. Wat heb je gestreden.
- Evi Van Acker: One of a kind @ Wielemie.
- Jolien D'Hoore: : RIP Wielemie.
- Pieter Loridon: Rust zacht Marieke "Wielemie" Vervoort overleden.
- Karl Vannieuwkerke: Marieke, slaap zacht.
- Steven Defour: RIP Wielemie.
- Dominique Monami: Zeer droevig.
- Belgian Red Lions: RIP Wielemie, forever in our hearts!
- Sport Vlaanderen: Rust zacht.
- Ann Wauters: Slechts een paar weken geleden, mocht ik je ontmoeten. Ik zag dat je pijn had en toch deed je ons lachen en hebben we getoast op “the small things in life”! Je hebt hard gestreden, rust nu zacht. Heel veel sterkte aan Wielemie haar familie.
- Sven Pichal: Lieve Wielemie, je bent én blijft een voorbeeld. Je had soms reden tot klagen, maar dat deed je amper. Meer nog: jouw drive heeft zo ontzettend veel mensen kracht gegeven. De wereld zal je missen. Sterkte voor al je naasten.
- Karel van eetvelt: Rust nu maar Wielemie. Dankjewel voor alle mooie momenten die je ons gegeven hebt. En voor de vele mensen die je met je positieve strijd moed gegeven hebt. Pet af voor je schitterende leven!
- KAA Gent Ladies: Wielemie was een van onze beste paralympische atleten. De eeuwige strijd met haar sputterende lichaam werd haar de laatste tijd te veel. R.I.P Marieke.
En ook nog Peter Genyn
Hij nam de laatste jaren de paralympische fakkel in ons land over van Marieke Vervoort. Ook hij is aangegrepen door haar overlijden, maar toch onthoudt hij vooral haar positieve kijk op het leven. Peter Genyn heeft zich net als Marieke Vervoort gespecialiseerd in de rolstoelsprint. "Maar ik heb haar voor het eerst ontmoet op de Spelen van Londen, toen ik zelf nog aan het rolstoelrugby deelnam. Ze was een uitzonderlijk geval. Ik ken haar vooral van op de piste, minder van haar leven ernaast. Ze sprak daar ook weinig over. Het leek mij dat ze dat probeerde weg te steken op de training. Ik zal ook nooit mijn eerste WK vergeten. Toen kwamen we samen naar huis met 5 medailles. Ze is een grote atlete, die de Paralympische Spelen in ons land op de kaart heeft helpen zetten. Wielemie is nu overleden, maar toch zal haar geest voortleven, denkt Genyn. "Ze heeft me geleerd dat je van het leven moet genieten. Dat was haar levensmotto. Dat moeten we dan ook doen."

Tot slot
Eind 2017 leek het erop dat Marieke Vervoort, die dan nog nauwelijks kon eten of slapen en ook haar zicht aan het verliezen was zou loslaten. In een interview met de Britse krant The Telegraph zei ze dat ze niet meer wilde lijden, klaar was om te sterven. “Het is te zwaar geworden”, zei ze vanuit het Universitair Ziekenhuis in Jette. “Ik ben nu verlamd van mijn tenen tot aan mijn borst, ik word steeds depressiever. Zelfs de zwaarste pijnstillers kunnen me niet meer helpen.” Maar toch ging ze door...Ze vond ook nog de kracht om zelf haar afscheid te regelen.

In 2018 schonk ze een groot deel van haar sportieve erfgoed, haar olympische medailles, kledij, handbikes, bekers en zelfs haar krantenknipsels aan het Sportimonium in Hofstade bij Zemst. “Mijn grootste wens komt uit”, zei ze toen. “Het doet deugd dat ik hier voor eeuwig een plaatsje krijg.” En ook: “Ik hoop dat mensen mijn boodschap zullen ontvangen: ‘Stop met klagen en geniet van het kleinste moment. Want het is dankzij die mentaliteit dat ik hier sta."

Haar positiviteit en drang naar avontuur zouden heeft ze nooit verloren. Rolstoelbungeejumpen boven Hasselt. Indoor skydiven. Racen in een Lamborghini op het circuit van Zolder, wat ze vorige maand nog deed. “Ik wil nog één keer kicken.” Ze ging ermee akkoord dat er een Amerikaanse documentaire over haar leven werd gemaakt, die in december in New York in première gaat. En hoewel ze daar graag had willen staan dan, was ze ook realistisch. “Ik weet gewoon niet of ik het nog zo lang zal volhouden.”

Onderscheidingen
- In november 2013 mocht ze uit handen van koning Filip en koningin Mathilde haar titel van Grootofficier in de Kroonorde ontvangen voor haar prestaties op de Paralympische Spelen van 2012.
- In 2015 werd ze verkozen tot Vlaamse Reus.
- Op 11 juli 2016 ontving ze uit handen van minister-president Geert Bourgeois het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap voor haar verdiensten voor Vlaanderen.
- Paralympiër van het jaar (2012 en 2015)

Het einde
Marieke Vervoort nodige de voorbije dagen nog dierbaren uit in het ziekenhuis - onder meer Koen Wauters kwam haar bezoeken en schreef persoonlijke brieven aan wie haar lief was, te lezen wanneer het zelfgekozen moment daar zou zijn. En dat moment was gisterenavond (dinsdag 22/10/19). De stad Diest stuurde iets voor negen uur een rouwbericht de wereld in, met oprechte deelneming voor familie en vrienden van ‘ons Wielemie’. Over haar begrafenis was Marieke Vervoort altijd al duidelijk. Ze wilde niet worden begraven worden in de kerk en niet alleen omdat ze niet gelovig was. “Als er een God was, dan zou het een slecht persoon zijn om mij zo te straffen.” Haar wens is dat ze wordt gecremeerd en dat haar assen worden uitgestrooid in de oceaan in Lanzarote. Ze wilde ook dat er na haar crematie champagne wordt gedronken. “De mensen zullen huilen, maar ik wil ze ook bedanken voor het leven dat ik had en voor het feit dat ik nu gelukkig ben en in vrede.”
LEES OOK
VLAANDEREN VERLIEST EEN STERKE VROUW, MARIEKE VERVOORT OVERLEDEN

Bron: nieuwsblad, demorgen, hln.be, destandaard, holebi info

Dit bericht is gepost op 23 October, 2019 en 2451 keer gelezen.