Vlaanderen verliest sterke vrouw: Marieke 'Wielemie' Vervoort overleden.Dinsdag 22 oktober 2019 in de avond kwam het nieuws dat Marieke 'Wielemie' Vervoort op 40-jarige leeftijd is overleden. Ons land verliest daarmee een prachtige super sterke vrouw die in vele mensen hun hart een leegte zal na laten.

De stad Diest opent woensdag een rouwregister Marieke Vervoort “Marieke kan een voorbeeld zijn voor veel mensen die het moeilijk hebben vanuit hun medische of sociale situatie”, reageerde burgemeester Christophe De Graef. “Ze bleef er steeds in geloven en telkens een doel vastleggen, hoe moeilijk soms ook.”

Voormalig rolstoelatlete Marieke Vervoort onderging dinsdag euthanasie na een lange strijd tegen een ongeneeslijke spierziekte. Ze had het zelf zo gepland. Al in 2008 ondertekende ze euthanasie documenten. Toch bleef ze nog jaren lang vechten, zelfs tot het onmogelijke af. Af en toe zag ze het niet meer zitten, de pijn werd te zwaar, maar dan plots was er weer die kracht, die haar liet door gaan.

In haar laatste jaar stortte ze zich op haar bucket list, een verlanglijstje van dingen die ze nog wilde doen in haar veel te korte leven met een lichaam dat niet meer meewilde, maar ze bleef een vechter tot ze niet meer kon...

Marieke Vervoort werd geboren op 11 mei 1979. “Ik ben een levenslustig meisje dat door een zeldzame aandoening verlamd raakte en zo in het jaar 2000 in een rolstoel belandde”, zo luidt het in haar biografie. “Maar in een hoekje zitten klagen, helpt je geen stap vooruit. Daarom besloot ik de draad weer op te pikken en nog iets moois van mijn leven te willen maken.” In 2015 kwam Marieke in een interview met weekblad Tv Familie uit de lesbische kast.

Wielemie stortte zich op triatlon, waarna ze in 2006 in het Zwitserse Lausanne wereldkampioen kwart afstand in de categorie handcycle werd. In 2007 werd ze opnieuw wereldkampioen in het Duitse Hamburg. Dat jaar ging ook haar grote droom in vervulling, door op 13 oktober deel te nemen aan de loodzware Iron Man in Hawaï. Een maand later kreeg ze in het VTM-programma ‘Trots van Vlaanderen’ uit de handen van premier Guy Verhofstadt de prijs ‘Doorzetter van het Jaar’. “Heel bijzonder”, aldus Wielemie.

Marieke nam twee keer deel aan de Paralympische Spelen. In 2012 won ze in Londen een gouden medaille op de 100 meter sprint en een zilveren medaille op de 200 meter. In Rio de Janeiro in 2016 behaalde ze een zilveren medaille op de 400 meter en een bronzen medaille op de 100 meter. Wielemie leed aan een onomkeerbare verlammingsziekte, waarbij ze ondraaglijke pijnen moest trotseren.

Begin 2008 kreeg haar leven een plotse wending, door een zware opstoot van haar aandoening. Plots moest ze tijdens een fietstochtje na twee kilometer uitgeput stoppen. “Ik heb gehuild, ja. Maar ik pluk de dag nu nog meer als vroeger”, vertelde ze daarover. En ze krabbelde weer helemaal recht, nam deel aan de Paralympische Spelen en won. En tussendoor, alsof het niets was, haalde ze in 2015 in Qatar nog drie gouden medailles op het WK atletiek voor paralympiers.

In 2015, sprak Marieke in het tv-programma ‘Het Huis’ van Eric Goens uit dat ze nog voor het einde van dat jaar euthanasie wilde plegen. Keiharde televisie, die in heel Vlaanderen veel losmaakte. Toch ging ze nadien nog vier jaar door. Het Tv-programma leidde er ook toe dat de internationale pers tijdens de Paralympische Spelen in Rio massaal op het verhaal sprong. “Eerst de Spelen, dan de spuit”, klonk het. Buitenlandse media sprongen als bloedhonden op het verhaal. Marieke reageerde zoals alleen zij dat kan: “Mannen, laat me nog efkes, hé.”

Later, toen er cynische opmerkingen opdoken over de euthanasieaanvraag van Marieke, sprong Tom Waes voor haar in de bres. “In 2015 heeft ze gezegd euthanasie te willen plegen en dan moet dat precies meteen gebeuren”, zei Waes. “Terwijl dat dit Marieke haar keuze is. Zij heeft zoveel levensdrang waardoor ze, op het moment dat ze kan uitkijken naar kleine dingen, de euthanasie uitstelt.”

Marieke Vervoort schreef ook de boeken: ‘Wielemie. Sporten voor het leven’ (2012) en ‘De andere kant van de medaille’ (2017) over de impact van haar ziekte op haar leven.

Rust zacht Marieke, eindelijk geen pijn meer... Velen zullen je missen.

Update Woensdag 23/10 (klik link om te lezen)
1 DAG LATER, BEKEND VLAANDEREN, TOT IN KONINGSHUIS, ROUWEN OM MARIEKE + LAATSTE STRIJD
LEES OOK
HOPELIJK GAAT LAATSTE WENS VAN MARIEKE VERVOORT IN VERVULLING - Augustus 2019
MARIEKE VERVOORT WERD 40 GEEN MIJLPAAL TOCH KLEIN LICHTPUNTJE - 2019
OPENING MARIEKE VERVOORT MUSEA - 2018
WIELEMIE 2 MAAND IN HET ZIEKENHUIS MOEDIGE STRIJD GAAT DOOR MAAR HOE LANG NOG? - 2018
MARIEKE VERVOORT SLAAPT NOG AMPER, IK HOU DIT NIET MEER VOL + VIDEO - 2018
MARIEKE VERVOORT OPENHARTIG OVER DOOD GAAN + VIDEO - 2018
MARIEKE VERVOORT IN HET ZIEKENHUIS STEUN VAN FAMILIE EN VRIENDEN - 2018

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 22 October, 2019 en 4155 keer gelezen.