Je leest:

Wetenschappers bekritiseren app die via DNA vertelt hoe holebi iemand is.Wetenschappers bekritiseren een app die gebruikers kan vertellen hoe homoseksueel ze zijn, en zeggen dat het niet alleen onbetrouwbaar is, maar gebruikers ook in gevaar kan brengen. Hun bezorgdheden werden gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk magazine The Scientist.

De app, is afkomstig van een startend bedrijf genaamd Insolent AI en ontwikkelaar Joel Bellenson, en wordt op de website van GenePlaza op de markt gebracht, waarbij men beweert dat het resultaten van DNA-tests kan gebruiken om de mate van aantrekking van hetzelfde geslacht door gebruikers te meten. Maar wetenschappers zeggen dat de app 'op zijn best nutteloos is en in het slechtste geval gevaarlijk'.

"Mijn mening over deze app is dat het onzin is", vertelde Deanna Church, een genetica-expert en een leidinggevende bij het biotechbedrijf Inscripta. "Je kunt niet zeggen" hoe homo "iemand is door naar hun DNA te kijken, en ik denk niet dat je dit ooit zult kunnen doen."

In eerste instantie had de app de naam 'How Gay Are You', maar ondertussen kreeg het de naam '122 Shades of Gray'. De app werd in september van dit jaar gelanceerd en claimt dus te kunnen voorspellen hoeveel procent iemand homo lesbisch of biseksueel is. En hoewel men op de pagina voor de app stelt dat het geen aantrekkingskracht van hetzelfde geslacht voorspelt, bevat het toch grafieken met voorbeeldresultaten die aangeven hoe iemands graad van aantrekkingskracht zich verhoudt tot die van andere gebruikers.

Opmerking of niet, de app kan worden gebruikt voor discriminerende doeleinden, zeggen wetenschappers. "Ik speculeer niet over de bedoelingen van de aanbieder van de app, hoewel het duidelijk is dat het potentieel voor misbruik groot is," zei een wetenschapper. "Het is duidelijk dat de wetenschap om dit te ondersteunen er niet is."

Ontwikkelaar Bellenson woont in Oeganda, waar wetgevers binnenkort mogelijk met een wet komen die homoseksualiteit met de dood bestraft. Dat maakt vooral in Oeganda het gebruik van de app nog gevaarlijker.

Wetenschapper Joseph Vitti is ondertussen een petitie gestart waarin hij erop aandringt dat de app wordt verwijderd en hij noemde Oeganda als een van de redenen. "Ik maak me hier vooral zorgen over, omdat de leider van de app aangaf dat hij in Oeganda woonde, en Oeganda een land is waar homoseksuele mensen niet worden beschermd."

Maar ontwikkelaar Bellenson zegt dat zorgen over zijn woonplaats "belachelijk" zijn. "Het is beledigend voor mij dat ze zich zorgen maken dat mensen [in Oeganda] op een of andere manier de luxe zouden krijgen om voor een test honderden dollars te besteden, en bovendien dat op de een of andere manier de autoriteiten hun testresultaten zouden krijgen, wat nog belachelijker is."

Deze week schreven de auteurs van de recente genetische studie aan GenePlaza met het verzoek de app uit de winkel te verwijderen, meldt Wetenchapsmagazine The Scientist. "Onze studie gaf aan dat voorspelling op individueel niveau onmogelijk is voor seksueel gedrag van hetzelfde geslacht", schreef Benjamin Neale, een gedragsgeneticus aan het Broad Institute, voor de onderzoekers. "De promotie van deze app en met name de beweringen die het doet, zijn een grove en gevaarlijke verkeerde karakterisering van het werk."

Wetenschappers wijzen er ook op dat er ondanks wat men soms beweerd nog steeds geen duidelijke oorzaak is waarom iemand homo lesbisch biseksueel of zelfs transgender is. De bevindingen van het moment, waaruit zou blijken dat bepaalde genen verantwoordelijk zijn, zijn niet sluitend omdat er veel meer mee speelt dan één bepaalde groep genen. De wetenschappers stellen tot slot dat het wellicht nooit mogelijk zal zijn om voor 100% te stellen hoe homoseksualiteit ontstaat, laat staan te voorspellen.
LEES OOK
GOOGLE WIL ANTI HOLEBI EN TRANSGENDER APP NIET VERWIJDEREN
OEGANDA LEGT WET DIE HOLEBI ZIJN MET DE DOOD BESTRAFT OPNIEUW OP TAFEL

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 21 October, 2019 en 2288 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 augustus 2020 - Queer Arts Fest 3 tot 9/8
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.

 


Showbizz & Sport

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Ellen biedt excuses aan voor ‘vijandig' werkklimaat in open brief.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.