NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Oeganda legt vijf jaar oude wet die holebi zijn straft met de dood opnieuw op tafel.Vrijdag kondigde de Oegandese overheid aan een wet in te voeren die homoseksualiteit strafbaar maakt met de dood. Mensenrechtenactivisten vrezen dat de wet geweld tegen holebi's en transgenders zal doen oplaaien. Momenteel is homoseksualiteit in Oeganda (enkel) strafbaar met een levenslange celstraf.

De wet, die in de volksmond 'Kill the Gay's law' genoemd wordt, werd vijf jaar geleden al ingevoerd. Maar toen werd deze nietig verklaard vanwege een procedure fout, maar de overheid is nu van plan om de komende weken geen fouten meer te maken zodat de wet er alsnog kan komen. Met de wet gaat Oeganda een flinke stap achteruit. En dat in tegenstelling tot het feit dat Afrikaanse landen als Angola en Botswana dit jaar homoseksualiteit uit de strafwet haalde.

Volgens de Oegandese minister voor Ethiek en Integriteit is homoseksualiteit niet natuurlijk. "Er is een grote rekrutering aan de gang op scholen, waarbij men de leugen promoot dat mensen zo geboren worden. Onze huidige strafwet is helaas beperkt en criminaliseert alleen de daad. Daar willen we nu een einde aan maken, zodat ook iedereen die betrokken is bij de 'promotie' en rekrutering strafbaar is. Degene die deze ernstige daden begaan verdienen de doodstraf."

De wet, die de steun krijgt van president Yoweri Museveni, zal in de loop van de volgende weken opnieuw worden voorgelegd aan het parlement en zal naar verwachting voor het einde van het jaar gestemd worden, aldus Lokodo. Hij is ervan overtuigd dat er de nodige tweederdemeerderheid zal zijn om de wet goed te keuren. "We hebben gesproken met de parlementsleden en we hebben hen in grote aantallen gemobiliseerd, en velen van hen betuigen hun steun." Maar net zoals in veel andere landen is de bevolking zelf verdeeld wat betreft de aanvaarding van holebi's. Een kleine meerderheid is anti een kleine minderheid pro (gelijke rechten & behandeling).

Homoseksualiteit is in de meeste Afrikaanse landen taboe. In sommige Afrikaanse landen is homoseksualiteit strafbaar, in andere landen ook maar wordt deze niet meer uitgevoerd. Maar in Oeganda, zelfs zonder de doodstraf, is het momenteel één van de moeilijkste landen ter wereld om deel uit te maken van een seksuele minderheid. Homoseksuelen riskeren nu al een levenslange opsluiting en de nieuwe wet zal volgens mensenrechtenactivisten geweld jegens holebi’s en transgenders aanmoedigen.

Maar, wat vele mensen niet weten is dat er toch een handje vol Afrikaanse landen zijn waar homoseksualiteit niet langer strafbaar is of zelfs nooit strafbaar is geweest. Helaas wil dat, met uitzondering van Zuid-Afrika, niet zeggen dat alles verder oké is in deze landen, het ontbreekt er namelijk verder aan alle gelijke rechten wetten, met uitzondering van Zuid-Afrika. De Afrikaanse landen waar homoseksualiteit niet (meer) strafbaar is zijn: Angola - Benin - Burkina Faso - Kaapverdié - Ivoorkust - Centraal-Afrikaanse Republiek - Tsjaad - Djibouti - Guinee-Bissau - Equatoriaal-Guinea - Gabon - Lesotho - Mali - Niger - Democratische Republiek Congo en Zuid Afrika.

Oeganda blijft zonder, en zeker met weldra de nieuwe wet, één van de meest gevaarlijke plaatsen ter wereld voor holebi's en transgenders. Dit jaar werden er al verschillende homo's, maar ook transgenders vermoord, en vorige week werd er nog een homo man doodgeknuppeld. Toen de wet vijf jaar geleden werd geïntroduceerd werd leidde dit al tot een enorme stijging van het aantal homofobe aanvallen en moorden. Honderden holebi's vluchtten toen het land uit, en er zullen er nu nog meer volgen wanneer de wet weldra wordt ingevoerd. Ook sommige hetero's, degene die werkzaam zijn als mensenrechtenactivist, zijn niet langer veilig en dreigen te worden vervolgd onder de op komst zijnde wet indien ze holebi's proberen te beschermen.

Toen in 2014 voor het eerst de anti holebi wet op tafel lag in Oeganda kwam er wereldwijd heel wat protest. Er volgde demonstraties door burgers en politici wereldwijd namen maatregelen zoals het stop zetten van ontwikkelingshulp. Maar enige tijd later vroegen Oegandese holebi's om de hulp niet stop te zetten omdat dit net de arme bevolking treft en niet de politici. Daarnaast lieten tal van landen weten dat Oegandese holebi & transgender vluchtelingen welkom waren, zo ook ons eigen Belgenlandje en Nederland. Ook voormalig president Obama vooroordeelde de toen op komst zijnde anti holebi wet en ook hij nam maatregelen. Daarnaast waren er in Oeganda zelf anti acties waarbij locale kranten een heksenjacht in gang brachten toen ze foto's van homo mannen publiceerden met naam en adres en hen publieklijk vernederde, met als gevolg enkele lynch partijen van homo's in Oeganda.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 12 October, 2019 en 2084 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 februari 2020 - Queer Friday Party
21 februari 2020 - Club Random
22 februari 2020 - Bears Night
22 februari 2020 - Twinxx
23 februari 2020 - CarnaWally Pannekoek
23 februari 2020 - Flash - Color Carnival
28 februari 2020 - 5 Year Smooch
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.

 

Derde Oost-Vlaamse plaats protesteert tegen holebi & trans+ vrije zones in Polen.

 

Kris, 48, is de eerste holebi & trans+ life coach van Oost-Vlaanderen.

 

Vlaamse Milan werd zo hard gepest dat hij op 16-jarige leeftijd van school af ging.

 

Antwerpse gemeente betaalt kosten schoolcampagne rond holebi's & transgenders.

 

Schepen Kortrijk dient klacht in wegens onder andere homofobie op Facebook pagina van Vlaams Belang.

 


Buitenlands nieuws

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 

Gehuwde hetero's kunnen gelukkiger zijn als ze voorbeeld nemen aan homo & lesbische huwelijken.

 

Meerderheid holebi's & transgenders slachtoffer van pesterijen & bedreigingen op sociale media.

 

Meerderheid holebi & transgender asielzoekers heeft te maken met geweld in Nederland.

 

Opmerkelijk maar positief, republikeinen schaffen anti transgender wet af.

 


Showbizz & Sport

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.

 

Elton John won Oscar, gaf ontroerende speech en verenigde zich opnieuw met Eminem + 2 video's.

 

Profbokster maakt statement door vriendin te kussen in land waar holebi zijn strafbaar is.