Je leest:

Oeganda legt vijf jaar oude wet die holebi zijn straft met de dood opnieuw op tafel.Vrijdag kondigde de Oegandese overheid aan een wet in te voeren die homoseksualiteit strafbaar maakt met de dood. Mensenrechtenactivisten vrezen dat de wet geweld tegen holebi's en transgenders zal doen oplaaien. Momenteel is homoseksualiteit in Oeganda (enkel) strafbaar met een levenslange celstraf.

De wet, die in de volksmond 'Kill the Gay's law' genoemd wordt, werd vijf jaar geleden al ingevoerd. Maar toen werd deze nietig verklaard vanwege een procedure fout, maar de overheid is nu van plan om de komende weken geen fouten meer te maken zodat de wet er alsnog kan komen. Met de wet gaat Oeganda een flinke stap achteruit. En dat in tegenstelling tot het feit dat Afrikaanse landen als Angola en Botswana dit jaar homoseksualiteit uit de strafwet haalde.

Volgens de Oegandese minister voor Ethiek en Integriteit is homoseksualiteit niet natuurlijk. "Er is een grote rekrutering aan de gang op scholen, waarbij men de leugen promoot dat mensen zo geboren worden. Onze huidige strafwet is helaas beperkt en criminaliseert alleen de daad. Daar willen we nu een einde aan maken, zodat ook iedereen die betrokken is bij de 'promotie' en rekrutering strafbaar is. Degene die deze ernstige daden begaan verdienen de doodstraf."

De wet, die de steun krijgt van president Yoweri Museveni, zal in de loop van de volgende weken opnieuw worden voorgelegd aan het parlement en zal naar verwachting voor het einde van het jaar gestemd worden, aldus Lokodo. Hij is ervan overtuigd dat er de nodige tweederdemeerderheid zal zijn om de wet goed te keuren. "We hebben gesproken met de parlementsleden en we hebben hen in grote aantallen gemobiliseerd, en velen van hen betuigen hun steun." Maar net zoals in veel andere landen is de bevolking zelf verdeeld wat betreft de aanvaarding van holebi's. Een kleine meerderheid is anti een kleine minderheid pro (gelijke rechten & behandeling).

Homoseksualiteit is in de meeste Afrikaanse landen taboe. In sommige Afrikaanse landen is homoseksualiteit strafbaar, in andere landen ook maar wordt deze niet meer uitgevoerd. Maar in Oeganda, zelfs zonder de doodstraf, is het momenteel één van de moeilijkste landen ter wereld om deel uit te maken van een seksuele minderheid. Homoseksuelen riskeren nu al een levenslange opsluiting en de nieuwe wet zal volgens mensenrechtenactivisten geweld jegens holebi’s en transgenders aanmoedigen.

Maar, wat vele mensen niet weten is dat er toch een handje vol Afrikaanse landen zijn waar homoseksualiteit niet langer strafbaar is of zelfs nooit strafbaar is geweest. Helaas wil dat, met uitzondering van Zuid-Afrika, niet zeggen dat alles verder oké is in deze landen, het ontbreekt er namelijk verder aan alle gelijke rechten wetten, met uitzondering van Zuid-Afrika. De Afrikaanse landen waar homoseksualiteit niet (meer) strafbaar is zijn: Angola - Benin - Burkina Faso - Kaapverdié - Ivoorkust - Centraal-Afrikaanse Republiek - Tsjaad - Djibouti - Guinee-Bissau - Equatoriaal-Guinea - Gabon - Lesotho - Mali - Niger - Democratische Republiek Congo en Zuid Afrika.

Oeganda blijft zonder, en zeker met weldra de nieuwe wet, één van de meest gevaarlijke plaatsen ter wereld voor holebi's en transgenders. Dit jaar werden er al verschillende homo's, maar ook transgenders vermoord, en vorige week werd er nog een homo man doodgeknuppeld. Toen de wet vijf jaar geleden werd geïntroduceerd werd leidde dit al tot een enorme stijging van het aantal homofobe aanvallen en moorden. Honderden holebi's vluchtten toen het land uit, en er zullen er nu nog meer volgen wanneer de wet weldra wordt ingevoerd. Ook sommige hetero's, degene die werkzaam zijn als mensenrechtenactivist, zijn niet langer veilig en dreigen te worden vervolgd onder de op komst zijnde wet indien ze holebi's proberen te beschermen.

Toen in 2014 voor het eerst de anti holebi wet op tafel lag in Oeganda kwam er wereldwijd heel wat protest. Er volgde demonstraties door burgers en politici wereldwijd namen maatregelen zoals het stop zetten van ontwikkelingshulp. Maar enige tijd later vroegen Oegandese holebi's om de hulp niet stop te zetten omdat dit net de arme bevolking treft en niet de politici. Daarnaast lieten tal van landen weten dat Oegandese holebi & transgender vluchtelingen welkom waren, zo ook ons eigen Belgenlandje en Nederland. Ook voormalig president Obama vooroordeelde de toen op komst zijnde anti holebi wet en ook hij nam maatregelen. Daarnaast waren er in Oeganda zelf anti acties waarbij locale kranten een heksenjacht in gang brachten toen ze foto's van homo mannen publiceerden met naam en adres en hen publieklijk vernederde, met als gevolg enkele lynch partijen van homo's in Oeganda.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 12 October, 2019 en 2208 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

08 augustus 2020 - Queer Arts Fest 3 tot 9/8
08 augustus 2020 - Antw Pride online 5 tot 9/8
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.

 


Showbizz & Sport

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Ellen biedt excuses aan voor ‘vijandig' werkklimaat in open brief.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.