NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Bart Kaëll en Luc Appermont, 41 jaar samen en samen op de planken.Bart Kaëll, 58, en Luc Appermont, 69, zijn al 41 jaar een koppel, waarvan 4 jaar gehuwd. In hun show 'Bart en Luc Intiem' geven ze een intieme inkijk in hun leven. Ze nemen de toeschouwer mee in hun verste verleden, hun mooie en emotionele momenten, hun lief maar ook hun leed.

Voor de gelegenheid gaven de heren een uniek dubbelinterview voor week tv-blad Primo en de krant het Laatste nieuws bracht het grootste deel daarover enkel beschikbaar voor abonees. Via holebi info kan je nu (ook) het grootste deel van het interview lezen in licht aangepaste versie en in een andere volgorde van vraagstellingen.

Recent stonden Bart en Luc met hun stuk in de Antwerpse Roma, de zaal zat bomvol en na afloop kregen ze een staande ovatie. "Dat was zo fijn, de theaterdirecteur zei dat het vrij uitzonderlijk is, dat mensen niet zo gauw een staande ovatie geven. Ik vraag me af waaraan wij dit verdiend hebben,' aldus een bescheiden Luc.

Bart, bijna een zestiger en Luc bijna een zeventiger zijn 41 jaar samen. En vorig jaar bekende ze dat ze in het geheim gehuwd waren, toen drie jaar, dus dit jaar vier jaar. (link naar bericht onder aan).

Hoe zit het met de verliefdheid?

Luc: Die is in ons geval alleen maar sterker geworden, echt waar. Liefde veranderd inderdaad maar dat hoeft niet negatief te zijn toch.

Bart: Integendeel, we zijn elkaar alleen maar liever gaan zien.

Luc: Mensen veranderen. De Luc die ik vroeger was, die zou vandaag niet tot mijn vriendenkring behoren, denk ik. Ik ben geworden wie ik ben, dankzij Bart ook.

Bart: En omgekeerd.

Luc: Je moet leren inzichten krijgen. In je omgeving en in jezelf, en zo evolueren, en het leeftijdsverschil is bij ons nooit een issue geweest.

Bart: Het is eigenlijk heel simpel: Luc en ik vinden harmonie heel belangrijk. Als we zelf eens een woordenwisseling hebben, en wie heeft dat eens niet?, dan wordt dat direct uitgepraat. We lossen dat op en we maken toegevingen, ook al betekent dat soms dat je in je eer bent gekrenkt.

Luc: Jij, ja! (lacht)

Bart: (gaat onverstoord verder) Ik wil gewoon niet gaan slapen met een slecht gevoel. En misschien stralen we dat uit, misschien voelen de mensen dat. Het kan zijn. Misschien slaat hetgeen we doen ook wel aan om de volgende reden: authenticiteit. De mensen zeggen gemakkelijk: je moet jezelf blijven. Maar dat is niet gemakkelijk hoor.

Het moment dat jullie bekendmaakten dat jullie een koppel waren, werd dat scenario uitgeschreven?

Bart: Neen, ook dat is toevallig ontstaan. Ik had een interview met een journalist van een ander blad en die vroeg me op het einde, terwijl het interview eigenlijk al voorbij was: ‘Naar het schijnt ben jij voor de mannen?’ ‘Ach, de zon schijnt ook’, antwoordde ik. Maar toen ik de tekst ter nalezing kreeg, stond er: ‘Ja inderdaad, ik val op mannen.’ Ik zei tegen Luc: ‘Je moet nu eens kijken, dat heb ik helemaal niet gezegd!’ ‘Laat maar staan’, zei Luc. ‘Geen probleem’, zei ik, ‘maar je gaat morgen eens zien wat er allemaal op ons af gaat komen.’

Luc: Uiteindelijk vielen de reacties zeer goed mee. En voor onze vrienden en familie was het ook helemaal geen geheim. Iedereen wist dat we al jaren een koppel waren. Maar er was gewoon nog niemand opgestaan die het ons op de man af had gevraagd.

Bart: Achteraf bekeken hadden we het misschien veel vroeger moeten bekendmaken. En nu zouden we het zo lang niet kunnen verzwijgen, door het internet. (mijmerend) Jaja, de tijden zijn inderdaad veranderd ...

Hoe is het idee voor die show eigenlijk ontstaan?
Bart: Dat is heel simpel. Het gebeurde soms dat we samen ergens op een affiche stonden: ik om te zingen, Luc om te presenteren. Logischerwijs reden we daar dan samen naartoe. Op den duur zei ik: ’Het zou toch wel eens plezant zijn om écht samen op het podium te staan. Met liedjes en verhalen. En zo is dat gegroeid. We hebben allebei al een rijk en boeiend leven achter de rug; Luc misschien nog wat meer dan ik. Met tal van verhalen: onze schooltijd, het begin van onze carrière, het begin van onze relatie ... Verhalen waar mensen iets aan hebben. Zoals de dementie van Luc zijn mama. Gevoelige kwesties.

Jullie stralen beide geluk uit, als ik jullie op tv zie word ik goedgezind van jullie...
Luc: Dat is heel vreemd dat je dat zegt. Gisteren zei een dame, na onze show, nét hetzelfde. (lacht) Hoe toevallig! Wij zijn ons daar zelf echter niet van bewust. Maar we zijn ons zelf nu wel hé, dat waren wij vroeger niet.

Bart: Nee, we waren ons zelf niet. We werden opgevoed met honderden regeltjes: je ouders zeiden dit of dat, de leraar zei dit, de pastoor zei dat ... Als je aan heel veel regels gebonden bent, verdwijnt je authenticiteit. En dan moet je het geluk hebben dat je jezelf in de loop der jaren terugvindt. Dat is in ons geval gelukt. Gelukkig maar. Ik moet nog vaak aan mijn jonge jaren terugdenken. Ik was toen gewoon fake.

Bart gaat verder: Ik meen dat echt. Ik heb toen liedjes gezongen die mijlenver van me af stonden, gewoon omdat ik dacht dat het een hit zou worden. Maar gaandeweg heb ik geleerd dat het beter is om dicht bij jezelf te blijven.

Heb jij dat ook zo ervaren, Luc?

Luc: Ja. We waren eigenlijk allemaal een beetje geprogrammeerd. Iedereen die voor tv werkte. Eigenlijk waren we spreekpoppen. (in perfect Nederlands en rechtop zittend) ‘Dames en heren, goedenavond. Welkom op onze zender.’ (lacht) In die stijl zijn we grootgebracht.

Ik mis dat, die stijl. Ik heb het gevoel dat men vandaag maar wat doet ...

Luc: Dat is zo. Er wordt heel wat getolereerd tegenwoordig op tv. Ik zie heel veel mensen waarvan ik denk: ‘Mochten die ooit ingangsexamen moeten doen hebben bij de VRT, dan waren ze nooit geslaagd!’ Maar nu kan dat allemaal. En het gemakkelijkste excuus is natuurlijk: ‘Ik moet mezelf kunnen zijn.’ Alsof dat een vrijgeleide is om je werkelijk alles te kunnen permitteren: dialect praten en noem maar op. Maar dat is natuurlijk niet waar. Het is volstrekt mogelijk om jezelf te blijven en toch professioneel te zijn.

Bart: Natuurlijk! Als je een vak doet als het onze, waarbij het toch de bedoeling is dat de mensen je verstaan, dan verlies je toch niet aan authenticiteit omdat je Algemeen Nederlands praat? Maar goed, over authenticiteit gesproken: je zal nu maar opgroeien. Al die gelukkige mensen en al die geweldige feestjes, die bestaan niet hé. Niets is nog authentiek! We leven in een heel fake wereld! Hetgeen je ziet op de sociale media, dat is de echte wereld niet. Als iemand op zijn werk zit te zwoegen en een slechte dag heeft, dan zie je dat niet op Facebook.

Nog even over die authenticiteit, op welk moment beseften jullie: ‘We zijn onszelf niet?’

Luc: Tja, wanneer is die ommekeer gekomen? Bart, jij hebt die vroeger gemaakt dan ik, toch?

Bart: (peinzend) Dat is geleidelijk aan gegroeid.

Heeft het te maken met jullie outing?

Neen, ik heb die bedenking eerder al gemaakt. Ik heb liedjes gezongen met in de tekst ‘mijn vriendin’. Niet zo heel veel, maar toch waren ze er. Ik voelde me daar niet goed bij. Ik heb heel vroeg tegen bijvoorbeeld Johan Verminnen en Bart Van den Bossche, die regelmatig liedjes voor me schreven, gezegd van: ‘Hou het neutraal. Zorg ervoor dat het zowel over een meisje als een jongen kan gaan.’ En later, toen ik zelf mijn teksten begon te schrijven, heb ik daar helemaal rekening mee gehouden. Als zanger is het sowieso een zoektocht eer je beseft wat je wil zingen. Mijn vrienden verklaarden me zot dat ik in het Nederlands wou zingen. Maar ik was nu eenmaal grootgebracht met Louis Neefs en dergelijke. Mijn broer hield van Lou Reed en Pink Floyd. Hij reed ook met een zware motor rond. Ik heb uiteindelijk die muziek leren appreciëren, maar dat was het dan ook. In het Engels zingen, en ik heb het geprobeerd, dat was ík niet.

Kinderen
Ik las onlangs ergens dat je eigenlijk graag kinderen had gehad in je leven. Maar zou je in de huidige maatschappij kinderen willen grootbrengen?

Luc: Goh, in die optiek zou ik me misschien wel bedenken, inderdaad. Maar als ik heb verteld dat ik kinderen wou, dan bedoelde ik eigenlijk dat ik het jammer vind dat ik mijn levenservaringen niet heb kunnen doorgeven.

Bart: Maar hij heeft een kind. Een groot kind. (wijst naar zichzelf)

Luc: (lacht) Dat is waar. Maar opvoeden, dat ligt me wel. Ik heb ook altijd in de leiding van jeugdbewegingen en zo gezeten. Ik vond dat plezant.

Is ’n kind hebben ooit een optie geweest?

Bart: Luc had graag kinderen gewild, ik niet.

Luc: Hij heeft ze graag als ze al 18 jaar zijn. (lacht)

Bart: Ja, net op tijd om het huis uit te gaan. Neen, serieus: ik heb altijd gevonden dat wij niet in de juiste sector zitten om kinderen te hebben. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar in de showbusiness heb je nu eenmaal onmogelijke uren. Wij allebei. En het kan toch niet de bedoeling zijn dat je er als ouder nooit bent voor je kinderen? Dat zie je toch vaak bij showbizzkoppels? Je leest toch vaak van die verhalen, zeker in Hollywood, van kinderen van acteurs of artiesten die compleet verwend zijn geweest en bij wie het verkeerd afloopt? Dat is niet opvoeden. Je moet tijd voor je kinderen nemen. En dat hebben we niet.

Moet je, om het zo lang uit te houden in die keiharde wereld van jullie, behoorlijk egoïstisch zijn? Jezelf altijd op de eerste plaats zetten?

Luc: Zo ervaar ik dat niet. Jij, Bart?

Bart: Als je het wil maken in deze wereld, moet je natuurlijk wel enkele opofferingen maken. Als ik ergens sta op te treden, dan kan ik niet bij mijn vrienden en familie zijn.

Luc: We houden daar nu toch wel meer rekening mee dan vroeger, hé Bart?

Bart: Ja, dat is waar. Twee optredens op een dag, dat zal ik niet vaak meer doen. Ik wil me niet moeten haasten van de ene plek naar de andere. Maar het is een voortdurende evenwichtsoefening, want anderzijds word ik uiteraard wel graag zoveel mogelijk gevraagd.

Luc: Als artiest kies je natuurlijk heel vaak voor jezelf. Niet zozeer voor de centen, maar gewoon omdat dít nu eenmaal iets is waar je voor geboren bent. Het is heel moeilijk ‘neen’ zeggen.

Bart: Dit jaar heb ik veel ‘neen’ gezegd.

Luc: Dat klopt. Maar toch wil je bezig blijven, dat is normaal.

Bart: Weet je wat in ons geval een heel groot pluspunt is? Dat we een partner hebben die weet waar de ander mee bezig is. Luc weet wat ik doe, en ik weet wat zijn carrière inhoudt. Met iemand samenleven buiten het vak, met iemand die een nine-to-five heeft, dat lijkt me zeer moeilijk.

Het hele interview lezen
Je kan het hele verhaal lezen in weekblad tv-gids Primo van 28 sept. Of als abonnee van de online krant het laatste nieuws.

Info, tickets, speeldate voorstelling
Speeldata voorstelling Bart & Luc Intiem ==> Klik hier

LEES OOK
LUC APPERMONT EN BART KAEL IN HET GEHEIM AL ENKELE JAREN GEHUWD - 2018
BART KAEL OPENLIJK OVER DEPRESSIE - 2018
BART KAEL HAD EERDER UIT DE KAST WILLEN KOMEN - 2018

Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 30 September, 2019 en 2201 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Seizoensfinale Vlaamse jeugdserie #LikeMe in teken van homohuwelijk + 2 video's.

 

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 


Buitenlands nieuws

Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.

 

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 

Uniek: Nederlands kinderziekenhuis opent transgender kind afdeling.

 

Amerikaans gouverneur komt met 2 zware anti transgender wetten.

 

Holebi & transgender senioren krijgen zeer nodige hulp in tijden van coronacrisis.

 


Showbizz & Sport

Sneer van NikkieTutorials naar Ellen DeGeneres nu internationaal nieuws + video.

 

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.