Je leest:

Vlaamse campagne Give a sh*t: grijp in tegen (holebi & trans) haat + onderzoeksresultaten + links.De Vlaamse holebi & transgender+ federatie én koepel van verenigingen Çavaria, lanceert de stickeractie ‘Give a sh*t: grijp in tegen haat’ om mensen aan te zetten tot ingrijpen als ze getuige zijn van geweld en hen te informeren over hoe ze dat kunnen doen. Alle Vlaamse jeugdhuizen krijgen bovendien gratis een pakket stickers toegestuurd.

De campagne kadert in het Europese project Call It Hate dat bewustwording wil creëren bij de algemene bevolking en binnen de LGBT-gemeenschap rond holebi- en transfobe haatmisdrijven. Çavaria werkte mee aan het Europese project ‘Call It Hate’, een samenwerking tussen partners uit tien verschillende Europese landen dat bewustwording wil creëren bij de algemene bevolking en binnen de holebi & transgender+ gemeenschap rond holebi- en transfobe haatmisdrijven. (Meer hier over verder in dit nieuws bericht).

Mensen aanmoedigen
Het merendeel van de Belgen keurt holebifobie en transfobie af maar wanneer ze getuige zijn van een haatmisdrijf grijpen weinigen in. Çavaria wil mensen aanmoedigen dat toch te doen en slachtoffers te helpen. “De ‘Give a sh*t’-sticker is een ludieke manier om aan te geven dat jij ingrijpt wanneer je getuige bent van haat”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Omstaanders die stilzwijgend toekijken zonder in te grijpen, geven de indruk dat ze goedkeuren wat er gebeurt. Dat heeft een zware bijkomende impact op slachtoffers van geweld.”

Drempels wegnemen
Çavaria beseft dat de drempel om als eerste tussen te komen groot kan zijn. “We geven tips over wat je kan doen: de dader of het slachtoffer aanspreken, hulp vragen aan andere omstaanders, het voorval registreren, de hulpdiensten bellen en achteraf checken hoe het met het slachtoffer gaat bijvoorbeeld”, somt Borghs op.

Geen plaats voor haat
Uitgaansbuurten zijn een risicovolle context voor haatmisdrijven. Uit Europees onderzoek over de attitudes over holebifobe en transfobe haatmisdrijven in België, blijkt bovendien dat empathie met slachtoffers daalt wanneer ze dronken aan het uitgaan zijn. “Het is belangrijk dat jongeren kunnen uitgaan in een veilige omgeving. Alle Vlaamse jeugdhuizen krijgen een gratis stickerpakket om zo de discussie over haatmisdrijven te voeren en aan te geven dat er voor haat bij hen geen plaats is”, verklaart Borghs. Çavaria werkt daarvoor samen met Formaat, de federatie van Vlaamse jeugdhuizen.

Respect en opkomen voor elkaar
Çavaria komt op voor holebi’s, transgender en intersekse personen, maar de stickers kunnen gebruikt worden tegen alle vormen van haat. “In jeugdhuis Safe Space in Antwerpen stelden we de stickers voor aan jongeren en gingen we het gesprek aan over verschillende vormen van haat. Al snel trokken zij parallellen tussen verschillende vormen van discriminatie en geweld, ongeacht of het om seksuele oriëntatie, genderidentiteit, afkomst, religie, lichaam of wat dan ook gaat”, vertelt Borghs. “Respect en opkomen voor elkaar stonden centraal.”

Call It Hate onderzoek
Çavaria werkte mee aan het Europese project ‘Call It Hate’, een samenwerking tussen partners uit tien verschillende Europese landen dat bewustwording wil creëren bij de algemene bevolking en binnen de LGBT-gemeenschap rond holebi- en transfobe haatmisdrijven. In de eerste fase van het project werd een onderzoek uitgevoerd in de 10 deelnemende landen naar de attitudes over holebi & transgender+ personen en haatmisdrijven tegen deze groep. In de tweede fase werd op basis van die resultaten een campagne uitgewerkt en gerealiseerd.

Het Belgisch onderzoek en enkele resultaten
Het Belgisch onderzoek werd uitgevoerd door çavaria. Tussen 9 augustus 2018 en 1 oktober 2018 werd een computer geassisteerd web interview afgenomen door LightSpeed, bij een representatieve steekproef van 1000 Belgen. Uit de resultaten blijkt dat vier op de vijf Belgen vinden dat holebi & transgender+ personen hun leven moeten kunnen leiden zoals ze zelf willen. De mate van empathie voor slachtoffers van holebi- en transfobisch geweld hangt af van de situatie en tot welke groep de slachtoffers behoren. De Belg erkent wel dat haatmisdrijven een grotere impact hebben dan andere misdrijven, maar is geen voorstander voor een strafverzwaring in het geval van een holebi- of transfoob motief. De helft van de Belgen denkt ook dat geweld tegen holebi's en transgender+ personen nog een serieus probleem is in België en dat veel holebi & transgender+ personen hun gedrag of uiterlijk in het openbaar aanpassen uit schrik voor geweld, bedreigingen of intimidatie.

Positieve evolutie
“De positieve evolutie in de attitudes van de Belgen tegenover holebi's & transgenders wordt bevestigd en dat is goed nieuws”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “We zien doorheen het onderzoek wel een duidelijke hiërarchie. Er is respectievelijk het meest sympathie voor hetero’s, lesbiennes, homomannen, bi’s en tenslotte transgender personen.” Een constante doorheen het onderzoek is ook dat vrouwen positiever staan tegenover holebi en transgender+ personen dan mannen.

Zelf gezocht
“De plaats waar een misdrijf zich afspeelt, beïnvloedt de houding van de Belg. Zo is er minder empathie voor holebi's en transgender+ personen, die het slachtoffer worden van geweld als ze deelnemen aan de pride, als ze dronken zijn in de buurt van een bar, of transgender personen die als sekswerker aan de slag zijn”, verklaart Borghs. “Dat neigt een beetje naar het ‘je hebt het zelf gezocht’-argument en dat is verontrustend.”

Haatmisdrijven
Het merendeel van de Belgen beseft dat haatmisdrijven (misdrijven gemotiveerd door haat of misprijzen ten aanzien van een bepaalde groep mensen die een kenmerk delen) een grotere impact hebben dan misdrijven met een ander motief (bv. uit winstbejag). Toch is de Belg geen voorstander van een strafverzwaring voor haatmisdrijven.

Zichtbaarheidsmanagement
Bijna de helft van de deelnemers in het Call It Hate onderzoek is zich bewust van het feit dat sommige holebikoppels niet hand in hand lopen op straat en dat transgender personen hun genderexpressie aanpassen in het openbaar uit schrik voor geweld. Een derde denkt dat dit niet gebeurt en een op vier heeft geen mening. Een grote groep staat hier dus zelfs niet bij stil. De resultaten van het Belgisch Call It Hate onderzoek kan u hier downloaden.

DE CAMPAGNE
De doelstelling van de 'Call It Hate'-campagne is tweeledig. Ten eerste wil ze empathie en begrip vergroten rond de impact van haatmisdrijven op zowel het slachtoffer als andere personen van de doelgroep. Ten tweede stimuleert ze zowel LGBT-personen zelf als hun omgeving om te reageren op en praten over haatmisdrijven.

Holebi en transgender+ personen en hun bondgenoten
De meest opvallende resultaten uit het Belgisch luik van het 'Call It Hate'-onderzoek in vier cartoons gegoten en voorgelegd aan verschillende duo’s van holebi & transgender+ personen en hun bondgenoten. Hun reacties werden gefilmd en gemonteerd per thema. Op basis hiervan werden vier artikels gepubliceerd op ZIZO met de cijfers uit het onderzoek, de cartoons, de filmpjes en getuigenissen. Daarbij werd ook een bundel ontwikkeld met werkvormen voor leerkrachten en begeleiders van jongeren om aan de slag te gaan rond het thema holebi's transgenders en haatmisdrijven.

Grijp in tegen haat
Uitgaansbuurten zijn een risicovolle context voor haatmisdrijven. Bovendien blijkt uit het Call It Hate onderzoek dat Belgen minder empathie hebben voor een persoon die dronken is en slachtoffer wordt van een haatmisdrijf in de buurt van een bar. Dit is een vorm van victim blaming waarbij de schuld (voor een deel) bij het slachtoffer zelf wordt gelegd. Minder empathie kan er ook voor zorgen dat omstaanders minder snel ingrijpen wanneer ze getuige zijn van een haatmisdrijf of niet goed reageren. Een negatieve of foute reactie is dan, naast het haatmisdrijf zelf, nog een bijkomende slechte ervaring voor het slachtoffer.

Dit deel van de campagne wil omstaanders dus stimuleren om in te grijpen als ze getuige zijn van eender welke vorm van geweld en informeren over hoe ze op een goede manier kunnen reageren. Er worden daarom stickers verspreid met de slogan “Give a sh*t - Grijp in tegen haat”, een aantal tips om te reageren en een doorverwijzing naar www.lumi.be waar iedereen informatie kan vinden en vragen kan stellen over o.a. geweld tegen holebi's en transgender+ personen én meer.

Daarvoor werd samengewerkt met Formaat, de federatie van de Vlaamse jeugdhuizen. Een jeugdhuis is een plaats waar jongeren samenkomen en elkaar ontmoeten en voor sommigen kan het ook een eerste kennismaking zijn met het uitgaansleven. Dit is dus een goede plaats om te werken aan een veilige omgeving en met deze thema’s aan de slag te gaan. We verspreidden de stickers naar alle Vlaamse jeugdhuizen. Wil jij ook een stickerpakket om holebi- en transfobie bespreekbaar te maken op je school, op je werk of in je vereniging en om aan te geven dat er bij jullie geen plaats is voor geweld en haat? Via onze webshop kan je deze gratis bestellen. (link hier onder).

LINKS
- Give a Shit stickers bestellen => Klik hier
- Alle onderzoeksresultaten Call It Hate Belgie (pdf format) => Klik hier
- Call It Hate Werkvormenbundel voor leerkrachten & begeleiders (pdf format) => Klik hier
- Getuigenis - Love is love Klik hier
- Getuigenis - Express yourself Klik hier
- Getuigenis - Strong enough Klik hier
- Website Lumi (vragen over gender en seksuele voorkeur, getuigenissen enz) => Klik hier Ook voor ouders en hulpverleners, bel, chat, mail..
LEES OOK
4 BELG VIDEO'S UIT HET CALL IT HATE ONDERZOEK ROND ONDERZOEK ATTITUDES OVER HOLEBI & TRANS
VLAAMSE CAMPAGNE SITES ZELFMOORD PREVENTIE V. HOLEBI TRANS, OUDERS & HULPVERLENERS
RADIO FIGUREN BESPREKEN WAAROM ZOVEEL ZELFMOORDEN ONDER HOLEBI & TRANS IN BELGIE + VIDEO

Bron: cavaria.be & zizo.be

Dit bericht is gepost op 27 September, 2019 en 2283 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

02 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie heeft eerste transgender vicepremier.

 

Holebi's en transgenders op de vlucht, een rapport van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

 

Ook in deze West-Vlaamse gemeente komt er een regenboogzebrapad.

 

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zesde West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders anno 2020 nog steeds gecriminaliseerd in 13 lidstaten van de Verenigde Naties.

 

Onderzoekers vinden oorzaak van meer migraine onder holebi's.

 

Vijftigtal landen, waaronder België, vraagt Polen om holebi & transgender+ rechten te respecteren

 

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 


Showbizz & Sport

Nederlands presentator en ex zanger overvallen en mishandeld in eigen woning.

 

Facebook verwijderde onschuldige foto van lesbisch zangeressen duo.

 

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.