NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Biseksuelen in Vlaanderen blijven als grootste groep nog steeds onzichtbaar.In ZIZO het Vlaamse online holebi & trans+ magazine recent een artikel over biseksuelen, dé onzichtbare groep binnen de holebi gemeenschap. Het opiniestuk werd geschreven door Ines Rombouts. Holebi info brengt een licht aangepaste versie van het artikel.

Hoewel biseksuelen de grootste groep vormt binnen de holebi (homo lesbisch biseksueel) gemeenschap zijn ze het meest onzichtbaar. Wanneer je twee mannen hand in hand ziet lopen denkt men automatisch 'een homo koppel', bij een man en een vrouw 'een hetero koppel' en bij twee vrouwen 'een lesbisch koppel'. Maar niets is altijd wat het lijkt. Want in die drie koppels kan telkens een biseksueel iemand zitten. En net daarom is bivisibiliteit zo belangrijk.

Wie kijkt naar de mediaberichten merkt dat biseksualiteit enkel benoemd is in het woord holebi. Holebifobie noemt men steevast 'homofobie', en een pride wordt regelmatig nog benoemd als 'Gay Pride', en zelfs een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht en/of genderidentiteit noemt men steevast een 'homohuwelijk'.

Zichtbaarheid van biseksuelen op Tv
In tv-series duiken er weinig of geen biseksuele personages op. En wanneer je als biseksueel persoon dan toch even je hart ophaalt bij een Mayra uit Thuis, die eerst met Ann ging en daarna met Waldek, wordt er op geen enkel moment het woord 'biseksueel' uitgesproken. Of neem nu bij Piper uit Orange Is The New Black, die zowel met mannen als vrouwen serieuze relaties had, wordt er pas in het laatste seizoen het woord biseksueel gebruikt. Ze werd zes seizoenen lang consequent neergezet als ofwel hetero ofwel lesbisch, de nodige vooroordelen kreeg je er uiteraard gratis bij. En dat moet veranderen," aldus Ines Rombouts in ZIZO online die verder gaat en zegt:

"Zoals veel holebi's & transgenders herkennen we onszelf vaak als eerste in personages uit films of series, in popsterren en BV's (Bekende Vlamingen). Maar, door het niet benoemen van biseksualiteit of zelfs het versterken van vooroordelen, maakt dat het net moeilijker voor biseksuelen om uit de kast te komen. Want het stigma dat aan biseksualiteit kleeft, maakt dat biseksuele personen binnen monoseksuele omgevingen (dus zowel binnen als buiten de holebi & trans+ gemeenschap) tegenwind krijgen. Ze worden uitgesloten, als een bedreiging gezien of hun biseksuele identiteit wordt ronduit ontkend.”

Onzichtbaarheid slecht voor de gezondheid
"Ik zou zo nog een tijdje kunnen doorgaan. Maar het feit is dat we rondjes blijven draaien. En dat heeft desastreuze gevolgen voor ons welzijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat biseksuele personen vaker last hebben van angsten en depressie. Of dat zo’n 25 tot 30 procent van de biseksuele mensen leeft in armoede en bijna 60 procent al bifobe grappen of opmerkingen heeft gehoord op de werkvloer. Maar liefst 46, ja zesenveertig, procent van biseksuele vrouwen is het slachtoffer geworden van verkrachting en dat in vergelijking met 13-17 procent bij monoseksuele vrouwen. En ook de cijfers van zelfmoordpogingen ligt vier keer hoger bij biseksuele personen dan bij lesbiennes en homo’s."

Rombouts zegt verder dat er actie moet worden ondernomen om die vicieuze cirkel te doorbreken. Onder andere door meer representatie in de media, betere berichtgeving met inclusiever taalgebruik én expliciete vermelding van biseksualiteit, maar vooral bondgenoten binnen én buiten de holebi & transgender+ gemeenschap. Want enkel werk verwachten van bi+mensen zelf is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Zeker als je het gevoel krijgt jezelf niet te mogen zijn."

Vervolgens geeft Ines tips aan iedereen om mee te werken aan meer zichtbaarheid van biseksuelen. Zo kan iedereen zich bijvoorbeeld uitspreken tegen bifobie, en mensen kunnen het homohuwelijk vervangen door het inclusieve holebihuwelijk. "En denk eraan, het is niet omdat je biseksualiteit zichtbaar maakt dat anderen ineens onzichtbaar worden. Om met een quote af te sluiten: “No one is free until we are all free.” Martin Luther King, Jr.

Tot slot
Als ik over biseksualiteit of biseksueel spreek, spreek ik over de parapluterm bi+ waaronder alle niet-monoseksuele seksualiteiten vallen (zoals onder ander panseksueel, biseksueel, heteroflexibel, seksueel fluïde, …). De definitie van activiste Robyn Ochs vat het mooi samen: “Het potentieel om je aangetrokken te voelen -romantisch en/of seksueel- tot mensen van meer dan één genderidentiteit en/of geslacht, niet per se op hetzelfde moment, niet per se op dezelfde manier, en niet noodzakelijk in dezelfde mate."

Extra
Op de pinterest pagina van holebi info vind je honderden leuke quotes @ prides (zoals bovenstaande foto) en meer rond biseksuelen, maar ook anderen (homo, lesbisch, transgender, non-binary/genderlfuid/genderqueer) komen aanbod. Met als extra een bord met quotes van hetero's & niet transgenders in support met de holebi en trans+ gemeenschap. Verder op pinterest holebi info nog een 20 tal andere leuke borden. Interesse? => Klik hier

LEES OOK
MEERDERHEID VAN BISEKSUELE VOLWASSENEN BLIJFT IN DE KAST - 2019
BISEKSUELE MEISJES EN VROUWEN VAKER SLACHTOFFER VAN (SEKSUEEL) MISBRUIK - 2018
CLICHES OVER BISEKSUALITEIT ONTKRACHT, VLAAMSE KUNSTENARES AAN HET WOORD - 2018
HOLEBI, DE BI WORDT VAAK VERGETEN, DRIE VLAAMSE BISEKSUELEN AAN HET WOORD - 2018
VOORAL HOMO'S & LESBIENNES MOETEN BISEKSUELEN OMARMEN + VIDEO - 2018

Bron: zizo online @ Ines Rombouts

Dit bericht is gepost op 26 September, 2019 en 2158 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Seizoensfinale Vlaamse jeugdserie #LikeMe in teken van homohuwelijk + 2 video's.

 

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 


Buitenlands nieuws

Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.

 

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 

Uniek: Nederlands kinderziekenhuis opent transgender kind afdeling.

 

Amerikaans gouverneur komt met 2 zware anti transgender wetten.

 

Holebi & transgender senioren krijgen zeer nodige hulp in tijden van coronacrisis.

 


Showbizz & Sport

Sneer van NikkieTutorials naar Ellen DeGeneres nu internationaal nieuws + video.

 

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.