NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Uniek (holebi) theaterstuk op komst met voorstellingen in Mechelen + regenboogfestival en in Antwerpen.Van 10 tot 27 oktober kan je in Mechelen, en op 1, 2 en 3 november in Antwerpen, een uniek theaterstuk gaan bekijken. F!ERce gaat over de beroemde New Yorkse rellen (Stonewall Riots) die de aanzet vormden voor de eerste organisaties van strijders voor holebi en transgender+ rechten wereldwijd.

Aan de voorstellingen in Mechelen is er ook een mini Regenboogfestival gekoppeld. Meer info daarover verder in dit nieuws bericht.

Aanleiding van het theaterstuk F!ERce
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat in New York de Stonewall rellen plaats vonden. De opstand leidde een jaar later tot de allereeste gay pride parade wereldwijd. Sindsdien werd er via allerlei bewegingen van holebi's, transgenders én travestieten getreden voor gelijke rechten zowel in de VS als daarbuiten. De Stonewall rellen vormden de inspiratie voor het Vlaamse theaterstuk ‘F!ERce’, geschreven door jong schrijftalent Sam De Vos uit het Oost-Vlaamse Oosterzele. Met zijn eerste theaterstuk wil de schrijver niet enkel de aandacht vestigen op de lange strijd van travestieten, transgenders en holebi's, maar breekt hij ook een lans voor de erkenning van de vaak nog actuele problematieken.

Het stuk F!ERce gaat op 10 oktober in première in het Mechelse theater M, en houdt daarna ook nog halt in het Antwerpse Fakkeltheater. De regie van het stuk is in handen van de bekende Vlaamse regisseur Lieven Debrauwer. De cast bestaat uit Pieter Van Keymeulen (bekend van ‘Familie), Johan Kalifa Bals (bekend als Obi uit ‘De buurtpolitie) en Yves De Lathauwer (acteur en artistiek leider van theater M) die een verrassende rol zal spelen. Het stuk is bovendien een samenwerking tussen theater M en verschillende partners.

Verhaal F!ERce
Gebaseerd op fabuleuze feiten
Een fragiele twintiger. Een foefelende beursmakelaar. En een fenomenale travestiet. Meer heb je niet nodig voor een tragikomische cocktail van protest, vriendschap en rellen die geschiedenis schreven. New York, 27 juni 1969. Jonathan, een timide Afro-Amerikaanse twintiger, belandt op straat nadat zijn ouders ontdekken dat hij voor de mannen is. Hij vindt onderdak bij David, een overjaarse yuppie die zich ‘in de kast’ verstopt en Jonathan aanraadt hetzelfde te doen. Maar dat is buiten Fiora LaRitz gerekend. De legendarisch grofgebekte travestiet, die David beter kent dan hij wil toegeven, neemt Jonathan op sleeptouw naar de Stonewall een clandestiene homobar waar de flikken gedurig binnenvallen om het bonte cliënteel in de boeien te slaan. “Maar vanavond niet, schat!” Fiora en Jonathan raken verwikkeld in een nachtelijke opstand tegen het politiegeweld, tot ongenoegen van David. En wanneer Fiora ontdekt dat David een geheim verbergt, is het hek volledig van de dam.

REGENBOOGFESTIVAL MECHELEN - 50 jaar holebirechten in woord en beeld Expo's en meer.
Alle events en expo's zijn gratis. De expo's zijn te bezoeken voor en na de verschillende activiteiten tijdens het hele festival. Alles is dus gratis, maar inschrijven is gewenst via email aan mechelen@demens.nu
Alles gaat door in Theater M - Oude Brusselsestraat 10-12 Mechelen

Op het programma - activiteiten

11 Oktober 19:00u Intro theatervoorstelling door regisseur Lieven Debrauwer hij vertelt deze avond over zijn ervaringen en zijn manier van werken tijdens het creatieve repetitieproces van de voorstelling F!ERce.

11 oktober 22:30u - Meet & Greet met HLWM - HLWM staat voor Homo en Lesbienne Werking Mechelen. We bestaan reeds 30 jaar en Hetero, homo, lesbisch, transgender, bi, beer, twink, fetish, … iedere mens is welkom! HLWM onthaalt nieuwe mensen, doet infomomenten op vraag en organiseert tal van leuke ontmoetingsactiviteiten. Elke vrijdag en elke laatste zaterdag van de maand gaat om 21u de Babbelkroeg open of kortweg ‘de Bab’ een gezellige bar op de bovenste verdieping van VC De Schakel. Op het Regenboogfestival openen we vrijdag 11/10 speciaal een pop-up ‘Bab’, waar je ons na de theatervoorstelling gezellig kan ontmoeten en een praatje slaan. Alle vragen zijn welkom.

19 oktober 19:00u - Lezing: Wat is gender nu eigenlijk? - De laatste jaren wordt het woord ‘gender’ vaak gebruikt. Maar wat is dat nu eigenlijk? Gaat dat over hoe je je kleedt of tot wie je je aangetrokken voelt, of gaat dat over rollenpatronen en wat anderen van jou verwachten op basis van je geslacht? En wat bedoelen ze nu eigenlijk met een dragqueen, travestiet of transgender? Is dat dan allemaal hetzelfde of toch anders? En als iemand transgender is, bv een transman, is die dan hetero als hij op vrouwen valt of lesbisch? En kan dat een fase zijn? Of is dat voor altijd? Deze vragen en zo veel meer, kan je stellen in de lezing ‘Wat is gender nu eigenlijk?’.

26 oktober 19:00u - Debat: ‘Is regenboogactivisme nog nodig? Iedereen welkom in Mechelen?’ - Tot op heden en overal ter wereld worden regenboogmensen beschimpt, gediscrimineerd, geweld aangedaan, vervolgd en zelfs gedood. Overal wordt hier strijd om gevoerd, de eis voor gelijke rechten, jezelf kunnen zijn zonder angst voor geweld van andere mensen of instanties, een gelijkwaardig burgerschap en ruimte voor eigen ontplooiing. Wat is eigenlijk de stand van zaken anno 2019 in België? Hoe is deze emancipatie hier verlopen? Wat zou er nog moeten veranderen? En ook, hoe wil de Stad Mechelen hierin een rol spelen? Het huisvandeMens nodigde voor u een aantal experten uit: zij zullen u de evolutie schetsen en de link maken met de noden van vandaag. Er wordt met veel plezier ruimte gemaakt voor vragen uit het publiek. Paul Borghs (auteur van het boek ‘De holebipioniers’ en zelf jaren actief als activist) - Marcia Poelman (voorzitster van het Roze Huis – çavaria Antwerpen) - Senne Misplon (woordvoerder WelJongNietHetero) en Gabriella De Francesco (Schepen van Diversiteit – Stad Mechelen).

27 oktober 13:00u - Docu en bespreking: “En dus ik zweeg… Oudere holebi’s en transgenders vertellen Een 10-tal oudere holebi’s en transgenders brengen hun getuigenissen gedurende 20 minuten. Over hun leven, hun verblijf in een ouderencentrum, over hun vrees om voor hun geaardheid uit te komen, de moeilijkheden die ze in hun leven hebben moeten overwinnen. Wat verwachten zij van ouderencentra? Hoe zien zij hun toekomst? De regenboogambassadeurs geven bij de documentaire duiding en er is ruimte voor een open gesprek met vragen vanuit het publiek.

EXPO'S
De expo's zijn te bezoeken voor en na de verschillende activiteiten tijdens het hele festival.

Expo Hoekstenen - De gratis tentoonstelling Hoekstenen neemt u via 33 panelen mee doorheen de tijd en toont op een leuke en toegankelijke manier de verwezenlijkingen van de LGBT-beweging en de medestanders die dit mogelijk maakten. Strijden is nodig tot wanneer er gelijke rechten en kansen zijn voor iedereen, overal ter wereld. Een lange weg, een mooie toekomstdroom.

Expo Één in diversiteit – zo zijn wij ! - Johanna Pas, auteur, boekhandel De Kartonnen dozen schrijft erover in haar inleiding: “Deze prachtige tentoonstelling toont hoe divers we zijn, en hoe mooi we zijn in onze diversiteit. Het is een eye-opener voor mensen die misschien een eenzijdig beeld hadden van holebi’s en transgenders. Moeten zwijgen over jezelf en wie je bent en bent geweest is een hartverscheurende vorm van eenzaamheid, die hopelijk ooit geen enkele puber en geen enkele oudere nog zal hoeven voelen”. Fotografe Jill Bertels brengt 10 mensen in beeld. Hun getuigenis is opgetekend in een brochure: wie zijn ze, hoe hebben ze mekaar ontmoet, hoe voelen ze zicht best …

Expo Liefde is altijd goed Voor de tentoonstelling maakte fotograaf André Carens tien kleurrijke portretten van jonge en minder jonge holebi’s en transgenders. Daarnaast tonen we belangrijke momenten in hun leven aan de hand van fotoalbums met familiefoto’s, foto’s van koppels en foto’s uit de oude doos. We willen met deze tentoonstelling mensen aanspreken door de herkenbaarheid van personen en familiegevoelens.

THEATER DATA VOORSTELLINGEN VAN HET STUK F!IERce in Mechelen
(Theater M - Oude Brusselsestraat 10-12 Mechelen)
(Ticket prijzen: 18 Euro / 60Plus 16 Euro / Min 26 14 Euro en Abo 15 Euro)
10 oktober 2019 – 20:30
11 oktober 2019 – 20:30
18 oktober 2019 – 20:30
19 oktober 2019 – 20:30
26 oktober 2019 – 20:30
27 oktober 2019 – 14:30
Info en Tickets => Klik hier

THEATER DATA VOORSTELLINGEN VAN HET STUK F!IERce in Antwerpen
(vzw Fakkeltheater - Reyndersstraat 7 Antwerpen - Zwarte zaal)
(Ticket prijzen: 19 euro / en alternatieve prijzen voor studenten en 60+)
1 november 2019 - 20:30
2 november 2019 - 20:30
3 november 2019 - 20:30
Info en Tickets & prijzen: => Klik hier


Bron: holebi info eigen berichtgeving via website van Theater M.

Dit bericht is gepost op 19 September, 2019 en 2076 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 februari 2020 - Queer Friday Party
21 februari 2020 - Club Random
22 februari 2020 - Bears Night
22 februari 2020 - Twinxx
23 februari 2020 - CarnaWally Pannekoek
23 februari 2020 - Flash - Color Carnival
28 februari 2020 - 5 Year Smooch
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.

 

Derde Oost-Vlaamse plaats protesteert tegen holebi & trans+ vrije zones in Polen.

 

Kris, 48, is de eerste holebi & trans+ life coach van Oost-Vlaanderen.

 

Vlaamse Milan werd zo hard gepest dat hij op 16-jarige leeftijd van school af ging.

 

Antwerpse gemeente betaalt kosten schoolcampagne rond holebi's & transgenders.

 

Schepen Kortrijk dient klacht in wegens onder andere homofobie op Facebook pagina van Vlaams Belang.

 


Buitenlands nieuws

Homofoben weigeren in het VK mag, en geen huwelijksdiensten weigeren in Noord Ierland.

 

Indonesië wil homoseksualiteit verbieden in het hele land.

 

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 

Gehuwde hetero's kunnen gelukkiger zijn als ze voorbeeld nemen aan homo & lesbische huwelijken.

 

Meerderheid holebi's & transgenders slachtoffer van pesterijen & bedreigingen op sociale media.

 


Showbizz & Sport

Canadese Olympische sporter uit de kast.

 

Voor het eerst neemt transvrouw deel aan Olympische selectie in de VS.

 

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.

 

Elton John won Oscar, gaf ontroerende speech en verenigde zich opnieuw met Eminem + 2 video's.