NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.Geheel tegen de bedoeling van de opstellers in, heeft de Nashville-verklaring de holebi (homo lesbisch biseksueel) en transgender+ emancipatie juist een flinke zet gegeven in orthodox-protestants Nederland.

In januari van dit jaar kon je bij holebi info lezen over de Nashville-verklaring. Deze zorgde in Nederland voor heel wat opschudding. Het begon allemaal in de Verenigde Staten, waar er in de Amerikaanse staat Nashville door religieuzen een verklaring opgesteld werd waarin homoseksualiteit en transgender zijn expliciet werden afgewezen. In Nederland werd de verklaring overgenomen en ondertekend door de Nederlandse Orthodox-protestantse kerk, enkele docenten en medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam, en SGP-Senator Diederik van Dijk en SGP Tweede Kamerlid Kees van der Staaij.

Nu, zoveel maanden later blijkt dat de Nashville-verklaring een omgekeerde reactie heeft opgeleverd. Het document moest in eerste instantie verdere aanvaarding van holebi's en transgenders binnen de kerken een halt toe roepen, maar nu, negen maand later is de voorlopige conclusie dat precies het tegenovergestelde is gebeurd. De Nashville-verklaring heeft de emancipatie van holebi's en transgenders in orthodox-protestants Nederland juist een flinke zet gegeven.

Niet eerder werd er in het orthodoxe deel van het protestantisme zo veel over homoseksualiteit gesproken als dit jaar. Kerkraden van orthodoxe en evangelische gemeenten hebben dat op de agenda gezet, er worden gespreksavonden en studiekringen belegd. “Als ergens het spreekwoord ‘met een kromme stok een rechte slag slaan’ op van toepassing is, is het wel op de Nederlandse Nashville-verklaring”, zegt John Lapré. “Er zijn veel mooie dingen gebeurd.”

Lapré is afkomstig uit de orthodoxe Hersteld Hervormde Kerk, is homoseksueel en getrouwd en zet zich in voor een betere positie van holebi's en transgenders in kerken. “Homoseksualiteit is een heel gevoelig onderwerp in orthodoxe kringen, maar door de Nashville-verklaring begonnen mensen zich uit te spreken. Ze zeiden tegen me: wat je er ook van vindt, zo’n keiharde verklaring deugt echt niet, want daarmee beschadig je mensen. Dat hoorde je voorheen in die kringen nooit. Ik ben heel veel benaderd uit reformatorische hoek om advies. Ik word gevraagd om in kerken te komen spreken. Ik begeleid bijvoorbeeld een baptistengemeente die hard bezig is een goede, veilige plek voor holebi’s en transgenders te worden. En het is een paar keer gebeurd dat mensen bij mij voor het eerst uit de kast kwamen.”

Wat staat er in de Nashville-verklaring? Onder andere: 'dat het huwelijk bedoeld is als levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, en dat een goede christenen homoseksualiteit altijd dient af te wijzen.' Verder staat er ook nog te lezen 'dat het zondig is om homoseksuele onreinheid en transgenderisme goed te keuren, en dat wie dit wel goedkeurt afwijkt van de fundamentele standvastigheid die van christenen verwacht wordt.' In de verklaring staat ook dat je homoseksualiteit kan 'genezen', en dat men de goedkeuring en aanvaarding van homoseksualiteit en transgender zijn in de maatschappij afkeurt.

“Er wordt in orthodox-protestants Nederland veel over homoseksualiteit gesproken”, zegt Piet Vergunst, voorman van de Gereformeerde Bond, een organisatie die actief is op de behoudende vleugel van de Protestantse Kerk in Nederland. “Ik weet van vaders van homoseksuele jongeren die contact zochten met de opstellers van de Nederlandse Nashville-verklaring, of met een predikant die de verklaring had ondertekend. Er is ruimte gekomen voor inhoudelijk gesprek. Dat lijkt me waardevol.”

Vergunst wijst ook op het Reformatorisch Dagblad. “Op de opinie pagina’s van die krant is veel discussie over homoseksualiteit. En afgelopen voorjaar stond er in het RD een verhaal waarin drie transgenders aan het woord kwamen. Dit kwetsbare en zorgvuldige beleid is moedig van die krant en dat zou een aantal jaren terug waarschijnlijk niet gebeurd zijn.”

Niet dat er vóór de Nashville-verklaring over homoseksualiteit gezwegen werd: het emancipatieproces is al langer aan de gang. “Het is een zaak van de lange adem, maar de verklaring heeft er wel voor gezorgd dat het onderwerp echt niet meer te negeren is”, zegt Vergunst. “Dat er meer gesproken wordt over pastorale zorg en veiligheid voor homoseksuele kerkleden betekent overigens niet dat de standpunten over relaties van twee mensen van hetzelfde geslacht daarmee ook veranderen.”

Maar gesproken wórdt er, ziet ook Herman van Wijngaarden, die actief is bij Hart van homo’s, een organisatie die vindt dat er meer ruimte moet komen voor homoseksuele jongeren in orthodox-christelijke gemeenschappen. Van Wijngaarden is zelf homoseksueel en heeft gekozen voor een celibatair leven. “Het heeft er inderdaad toe geleid dat meer kerkelijke gemeentes erover zijn gaan nadenken: we moeten wat met dat onderwerp. En Hart van homo’s heeft nog nooit zo veel giften gekregen als in de maand nadat de Nash­ville-verklaring verscheen.”

Maar Van Wijngaarden ziet, net als Vergunst en Lapré, dat door de Nashville-verklaring ook verharding optreedt. “Mensen uit reformatorische hoek die het helemaal met de verklaring eens zijn, voelen zich nu ook vrijer om zich uit te spreken. Ik hoor in die kringen vaker dat niet alleen een homoseksuele relatie, maar ook homoseksuele gevoelens zondig zijn.”

John Lapré: “Er is een harde kern die helemaal achter de verklaring staat, en niet van mening zal veranderen. Met de verklaring hebben ze een streep getrokken en daar staan ze voor. Maar om die harde kern zit een brede schil, en daar is volop beweging.”

Extra info:
- Als tegen reactie op de Nashville-verklaring kwam er de Nederlandse liefdesverklaring tegen holebi & transgender haat. Meer daar over lezen (nieuws bericht van januari 2019) ==> Klik hier

Bron: trouw.nl & holebi info

Dit bericht is gepost op 12 September, 2019 en 2091 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys
31 december 2019 - H.I.M New Years Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Maak kennis met jongste Vlaamse transgender meisje.

 

Ouders Marieke Vervoort niet te spreken over, en kapot van foto's in New York Times

 

New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.

 

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 

Ook in Oost-Vlaamse stad komt er weldra een Regenboogzebrapad + lijstjes.

 

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.

 


Buitenlands nieuws

Oude kerk wordt omgevormd tot holebi & transgender daklozen centra.

 

Nieuw Nederlandstalig boek: Fluwelen woede, opgroeien als homo in een hetero mannenwereld.

 

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 

Uniek: Eerste holebi & transgender altaar schilderij in Kerk van Zweden.

 

Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.

 

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer.

 


Showbizz nieuws

Mannen danskoppel schreef geschiedenis in wereldwijde populaire danswedstrijd.

 

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.