Voorlopig nog geen homohuwelijk op de Filipijnen.Het Hooggerechtshof van de Filipijnen heeft een vraag rond de legalisatie van het homohuwelijk afgewezen, en dit ondanks het feit dat de grondwet geen melding doet van gender betreffende huwelijken. Toch is er nog hoop.

Al in 2015 diende een jonge Filipijnse advocaat, die zelf openlijk homo is, een verzoekschrift in bij het hooggerechtshof voor het homohuwelijk, met het argument dat de huidige wetgeving een schending van zijn rechten was. "Ik heb de petitie ingediend omdat het precies de reden is waarom ik studeerde en de wet opnam om ongrondwettelijke en onderdrukkende wetten aan te vechten", zei hij destijds.

Maar dinsdag oordeelde het Hooggerechtshof unaniem dat zijn zaak om technische redenen wordt verworpen. Het tribunaal erkende wel de langdurige geschiedenis van discriminatie en marginalisering waarmee de holebi & transgender gemeenschap wordt geconfronteerd, samen met hun nog steeds voortdurende strijd voor gelijkheid, maar weigerde zelf de wet te veranderen.

Zowel de jonge advocaat als de Filipijnse holebi gemeenschap hopen dat het homohuwelijk er toch nog zal komen door het Congres. Vooral omdat het Hooggerechtshof erkende dat homo en lesbische koppels gediscrimineerd worden inzake hun keuze van relatie, waarbij een officiële erkenning van partnerschappen, in de vorm van een huwelijk, nu een zaak en vraag is die aan het Congres moet worden gericht.

Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht worden over het algemeen getolereerd in het katholieke land, maar er zijn momenteel weinig wettelijke beschermingen voor holebi's en transgenders. Danton Remoto, voorzitter van de holebi & transgender politieke partij Ang Ladlad, zei tegen The Jakarta Post: “Het betekent gewoon dat we moeten blijven pleiten voor wetgeving inzake een antidiscriminatiewet in het Congres, waar we veel bondgenoten hebben. "Het grote struikelblok zal de Senaat zijn, bevolkt door christelijke fundamentalisten die vergeten zijn dat er een scheiding is tussen kerk en staat op de Filippijnen."

De Filipijnen heeft geen landelijke gelijke rechten wetten, wél enkele plaatselijke (regio) wetten. Homoseksualiteit is nooit strafbaar geweest op de Filipijnen. De enige uitzondering is sinds enkele jaren de stad Marawi City waar enkel voor moslims homoseksualiteit strafbaar is. In 2014 keurde Quezon City, de grootste stad van de Filipijnen, een wet goed die holebi's & transgenders beschermd tegen discriminatie. In 2017 gebeurde hetzelfde in de provincie Dinagat Islands en in de onafhankelijke stad Baguio City. In sommige steden mogen homo & lesbische koppels ceremoniële huwelijken aangaan, maar die worden niet erkend.
LEES OOK
CHINA VOLGT TAIWAN NIET WAT BETREFT HET HOMOHUWELIJK
ERKENNING BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN IN ESTLAND
ERKENNING BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN IN BULGARIJE
ERKENNING BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN IN HONG KONG
AUTOMATISCH HOMOHUWELIJK INDIEN ER GEEN NIEUWE REGERING KOMT IN NOORD-IERLAND
DERTIEN JAPANSE HOLEBI KOPPELS KLAGEN OVERHEID AAN WEGENS WEIGEREN HOMOHUWELIJK

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 04 September, 2019 en 2867 keer gelezen.