Erkenning buitenlandse homohuwelijken in Estland.Homo en lesbische huwelijken afgesloten in Europese landen, waar dat is toegestaan, worden sinds kort erkend in Estland. Daarnaast heeft een lesbisch koppel dat trouwde in de Verenigde Staten een zelfde erkenning gekregen nadat ze in Estland ook nog een legaal partnerschap aangingen.

Sarah en Kristina Raud trouwden al in 2015 in de Verenigde Staten. Het Amerikaans Letlandse koppel wilde in Estland wonen en vroegen de autoriteiten hun huwelijk te erkennen. Estland heeft geen huwelijksgelijkheid voor homo's en lesbiennes. Maar hun aanvraag werd geweigerd en ook een rechtbank oordeelde dat men niet kon ingaan op de vraag van de dames. Uiteindelijk trokken de vrouwen later na het afsluiten van een legaal partnerschap in Estland terug naar de rechtbank om opnieuw een erkenning van hun huwelijk aan te vragen.

Het koppel kreeg nu wel een 'ja' te horen. Daarbij verwezen autoriteiten naar een beslissing van het Staatsgerechtshof die toegaf dat het deel van de wet dat partners van hetzelfde geslacht van Estse burgers discrimineert, ongrondwettelijk is. Daarnaast wees men ook op het feit dat Estland sinds dit jaar homohuwelijken afgesloten in een Europees land waar dat legaal is erkend.

De uitspraak is goed nieuws voor homo en lesbische koppels in Estand die nu hopen dat men op termijn het homohuwelijk zal legaliseren in Estland. Voor Sarah en Kristina kwam de uitspraak, die jaren op zich liet wachten, helaas te laat. Het koppel zit na vier jaar huwelijk en een relatie van enkele jaren in een echtscheiding.
LEES OOK
ERKENNING BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN IN BULGARIJE
ERKENNING BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN IN HONG KONG

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 02 September, 2019 en 2743 keer gelezen.