Je leest:

Bavo Defurne gaat boek van Tom Lanoye verfilmen.De tweede roman 'Kartonnen dozen' van Tom Lanoye, 61, uit 1991 wordt verfilmd. Dat maakten Bavo Defurne en Yves Verbraeken, het “creatief team” achter de film ‘Noordzee Texas’, gisteren bekend.

‘Kartonnen dozen’ was 28 jaar geleden de tweede roman van Lanoye en schetst het verhaal van de jeugd en de afkomst en opvoeding van de auteur. Defurne noemt ‘Kartonnen dozen’ al “een topper in het coming-of-agegenre”. “Brutaal, romantisch, vaak knotsgek, een meesterwerk dat een verfilming waard is. Bavo Defurne en ikzelf hebben van Tom Lanoye de rechten en de toestemming verkregen om het boek te verfilmen”, vertelt Yves Verbraeken. De filmmakers zullen het project als creatief team aanpakken. Wanneer de opnames starten en met welke auteurs, is nog niet bekend.

Over het boek
Het boek is grotendeels een autobiografisch verhaal van de eerste levensperiode van de auteur. Zijn jeugdjaren (lagere school en middelbaar onderwijs) worden erin verteld. Ook de ontwikkeling van zijn homoseksualiteit komt uitgebreid aan bod. Op de studeerkamer van het hoofdpersonage (dit is de auteur zelf) staan op een rek een aantal dozen. Deze dozen bevatten de archieven van zijn leven, een doos voor elke periode, met alle goede en slechte herinneringen; aan de hand van deze dozen vertelt de auteur (op een anekdotische wijze) het verhaal van zijn jeugd.

De eerste doos is een kartonnen doos zoals vele jaren geleden gebruikt werd bij de reizen, die georganiseerd waren door de mutualiteiten naar Zwitserland of naar Oostenrijk.
De tweede kartonnen doos is een damesschoenendoos en bevat vooral de inwijding in het zogenaamde mysterie van de maatschappij. Hier wordt verteld over de homoseksuele ontwikkeling van het hoofdpersonage, en de geschiedenis van zijn lijdensweg in de humaniora, het Kot.
De derde kartonnen doos is een echte archiefdoos. In zes van deze archiefdozen rusten de herinneringen aan het middelbaar onderwijs. De persoonlijke contacten met de leraren worden beschreven, waarvan er drie (drie priesters) een onuitwisbare indruk maakten op het hoofdpersonage. In deze derde doos worden ook de herinneringen aan de toenaderingen tot Z. bewaard, waarop hij hopeloos verliefd is.
De vierde doos is de doos, die alle andere dozen overbodig maakt. Zij kan alles bevatten, hoe omvangrijk, verdorven, ridicuul of smetteloos het ook is. Want wat is een achterflap anders dan de bodem, en een voorflap anders dan het deksel, van een kartonnen doos waarin alle schatten en rotte appelen van het bestaan naast elkaar voor het grijpen liggen?. Dit is de doos waarin de lezer zelf de geheime beelden uit zijn jeugd kan bewaren.

Boek begin
"Pas sinds drie jaar een alledaagse knul kan noemen, maar die ik daarvoor jarenlang in het diepste geheim benoemde met alle namen die de wereld ooit verzonnen heeft voor alles wat onbereikbaar is en fel betracht, wat uitdaagt en verscheurt, schoon is en halfzacht. Zijn ware naam was Z. Zo begint Kartonnen Dozen, Tom Lanoyes tweede roman, dat sinds het verschijnen in 1991 uitgegroeid is tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur.
Enerzijds legt Tom Lanoye de verslavingen en de valstrikken bloot van de grote, alles verterende jeugdliefde die iedereen kent uit ervaring. Anderzijds schildert hij zijn eigen afkomst en opvoeding: de slagerswinkel van zijn vader, de vier vrouwen die hem hebben opgevoed, de katholieke school die probeert overeind te blijven in de stormen van de moderniteit, de bejaarde priester-dichter die een inspirerende leraar Nederlands blijkt te zijn, de turners waaraan de jonge auteur zich vergaapt, en de stripverhalen waarmee hij zijn ogen kapot leest. Zodoende legt Lanoye niet alleen zijn jeugd vast, maar graaft hij ook de bronnen op van zijn schrijverschap, zijn voorliefde voor het theater en zijn eeuwige zoektocht naar schoonheid, liefde en literatuur.

Tom Lanoye
Kartonnen dozen won De Gouden Bladwijzer en twee keer Humo's Pop-Poll, en werd vertaald in het Duits, Afrikaans, Frans en sloveens. Tom's bekendste boeken zijn: Jamboree, Een slagerszoon met een brilletje, Gespleten en bescheten, Ten oorlog, Geletterde mensen, Woest, Sprakeloos en Solo Ten Oorlog. In totaal schreef hij tot nu toe meer dan 50 werken, en won hij bijna 25 prijzen.
Lanoye woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad (Zuid-Afrika). Tom is gehuwd met zijn vriend de Nederlander René Los die tevens Tom's zakencompagnon is. In 1996 gingen de heren een legaal partnerschap aan, en in 2013 nadat het homohuwelijk legaal werd in ons landje trouwde het koppel.

LEES OOK
TOM LANOYE IN DE BLOEMETJES GEZET + VIDEO - - 2018

Holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 29 August, 2019 en 1826 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Flashback 80/90s
28 september 2019 - Revelation
28 september 2019 - Pop Cult
04 oktober 2019 - Bear Party
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing
05 oktober 2019 - L'HOMME

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Sam Bettens, mastectomie achter de rug + video

 

Geschiedenis: Lesbiennes in de Vlaamse middeleeuwen.

 

Verwijt dat een rechtse holebi schande is voor holebi gemeenschap maakt me boos, aldus Vlaams politicus.

 

15 seksuele geaardheden en 11 genderidentiteiten uitgelegd.

 

Uniek theaterstuk op komst met voorstellingen in Mechelen + regenboogfestival en in Antwerpen.

 

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 


Buitenlands nieuws

Fotograaf voorkomt dat jonge homo wordt vermoord na eerste Gay Pride in Europees land + video

 

Maak kennis met 100-jarige die al jaren HIV besmet is.

 

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 


Showbizz nieuws

Holebi & transgender Emmy award winnaars

 

Megan Rapinoe verkozen tot beste voetbalster ter wereld.

 

Queer Eye ster uit de kast als HIV-positief.

 

The Bachelor USA schreef geschiedenis met eerste lesbische verloving + video.

 

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.