NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Onderzoek Universiteit Hasselt: transgenders krijgen minder pensioen.Uit onderzoek van de Maasmechelse rechtenstudente Moira Blascetta, 24, aan de UHasselt blijkt dat transgenders, net als vrouwen minder pensioen krijgen in ons Belgenlandje. "Omdat ze soms moeten thuisblijven door de hormoontherapie en de operaties, door onbegrip van werkgevers of gewoon omdat ze nog met zichzelf worstelen."

In eerste instantie wilde Blascetta met haar masterproef aan de Universiteit van Hasselt het verschil in pensioenen tussen mannen en vrouwen bloot leggen. "Maar tijdens mijn voorbereidende onderzoek bleek dat de antidiscriminatiewet, die moet zorgen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen uitgebreid was naar transgenders. Vandaar dat ik, na overleg, gefocust heb op die doelgroep’, verduidelijkt juriste Moira Blascetta, die eind augustus aan de slag gaat bij Argus Advocaten in Hasselt.

Voor haar proefschrift heeft ze dankbaar gebruikgemaakt van de ervaringen van haar neef Christian en zijn vrienden in de transgendergemeenschap. ‘Hij bracht me in contact met een aantal transgenders. Ik vroeg aan hen of zij het gevoel hebben dat hun pensioen lager gaat zijn dan dat van de standaardman. Een overtuigend antwoord konden ze daar nog niet op geven, omdat de meeste transgenders nog lang niet aan hun pensioen zijn. Maar als we dan kijken hoe het bij de vrouwen zit, is die verwachting er zeker.’

Waarom? "Bij vrouwen is dat vooral door de zorgkloof en de loonongelijkheid. Vrouwen gaan sneller parttime werken om voor de kinderen of de ouders te zorgen, ze hebben vaak ook slechter betaalde jobs. Bij transgenders heb je eenzelfde fenomeen, want ook hun loopbaan wordt meer onderbroken. Omdat de hormoontherapie zeer ingrijpend is, hoorde ik van verschillende mensen. En door de operaties natuurlijk. Daarnaast vinden ze ook moeilijker werk, want niet iedereen staat er voor open. De job behouden, is een volgend probleem. Of ook: de baan willen behouden. Want doe je werk maar eens als de omgeving je voortdurend scheef bekijkt."

Een idee over hoeveel het verschil in pensioen zal bedragen is bij transgenders nog niet te zeggen, omdat de meesten nog niet de pensioenleeftijd hebben. Bij een vrouw ligt het gemiddeld toch 500 euro lager.

Verder geeft Blascetta een aantal oplossingen en aanbevelingen op papier om die nieuwe pensioenkloof ongdaan te maken. "Een suggestie voor de overheid: zodra iemand een geslachtswijziging in de identiteitspapieren aanvraagt, moet dat automatisch ook gebeuren voor de diploma’s. Want als ze gaan solliciteren en ze moeten hun diploma voorleggen, dan ziet een werkgever al dat de naam verschilt. En dan zit je meteen met die moeilijke vraag: hoe komt dat?"

Op de personeelsdienst ziet Blascetta het vooral heel praktisch. "Door bijvoorbeeld te aanvaarden dat iemand opeens een rok draagt als uniform en niet verplicht een broek te laten aantrekken. Of gewoon door het niet te verbieden dat een transgender naar een toilet voor vrouwen gaat of omgekeerd. Ook door samen met de persoon in kwestie naar de collega’s te stappen en duidelijk te maken dat pestgedrag niet getolereerd wordt."

‘Als maatschappij kan je vooral meer begrip tonen, ook al snap je het zelf niet altijd. Voor de transgendergemeenschap zelf is het misschien niet slecht dat ze elkaar nog veel meer proberen te informeren: Die hormoonkuur deed dit of dat met me, probeer je werkgever te vragen of je op die dagen geen vrij mag nemen."

En dan heeft Blascetta het nog over het geslacht X. ‘Ik heb onze situatie vergeleken met een aantal andere landen. Frankrijk zit zowat in onze situatie. In Duitsland staan ze verder door het geslacht van de identiteitskaart weg te laten. Op die manier wordt er tijdens sollicitaties puur geoordeeld op basis van wie er voor je zit." In een handje vol landen hebben ze die stap al gezet en werd de derde gender al wettelijk gemaakt, dan moet je niet langer kiezen tussen man of vrouw.

Ook voor vrouwen en hun pensioen heeft de Maasmechelse juriste aanbevelingen in haar masterproef. "Dat moet al heel vroeg beginnen, door kinderen in de lagere school duidelijk te maken dat er geen jobs zijn die alleen voor vrouwen of alleen voor mannen zijn. Alles kan. Kinderzorg moet goedkoper worden zodat moeders sneller fulltime kunnen werken. De loonkloof moet ook gelijkgetrokken worden, want nu blijven mama’s sneller thuis omdat hun man meer verdient."
LEES OOK
AL MEER DAN 10 PLAATSEN MET DERDE GENDER OPTIE IN DE VS + LIJSTJE
1 OP 3 BELGISCHE TRANSGENDERS IS TUSSEN DE 12 EN 18 JAAR
VOOR HET EERST TRANSGENDER JONGEREN KAMP IN VLAANDEREN
BRUSSELSE STRAAT KRIJGT NAAM VAN INTERSEKSE - TRANS PERSOON
NIEUW BOEK LEVEN ALS TRANSGENDER IN VLAANDEREN EN NEDERLAND
RESULTATEN ONDERZOEK LEVEN ALS TRANS IN BELGIE
BOEK: WONDERMOOI ZOALS U MIJ GEMAAKT HEEFT OVER TRANS & GELOOF IN NEDERLAND

Bron: standaard.be & holebi info.

Dit bericht is gepost op 18 August, 2019 en 2632 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 

Belgian Pride verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 

Uniek: Nederlands kinderziekenhuis opent transgender kind afdeling.

 

Amerikaans gouverneur komt met 2 zware anti transgender wetten.

 

Holebi & transgender senioren krijgen zeer nodige hulp in tijden van coronacrisis.

 

Nieuwe poging om holebi zijn uit strafwet te halen mislukt.

 


Showbizz & Sport

Sneer van NikkieTutorials naar Ellen DeGeneres nu internationaal nieuws + video.

 

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.