NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Hetero's kunnen op het vlak van relaties en seks nog veel leren van holebi's + dromen van wereld zonder gender.Sinds #MeToo praten we massaal over seksisme, seksuele intimidatie, mannelijkheid, vrouwelijkheid, seksualiteit. En toch, zo vindt Linda Duits, is dat debat nog altijd doortrokken van te strikte en moraliserende denkbeelden over mannen, vrouwen en seks. ‘Ik droom van een wereld waarin je niet meteen kan zien of iemand man of vrouw is.’

"Ik droom van een wereld waarin je niet meteen bij de eerste aanblik ziet of iemand man of vrouw is," zegt Duits in het krantenartikel (de standaard.be) waarin ze niet enkel stelt dat hetero's problematisch met relaties en seks omgaan, maar ook dat ze (hetero's) véél kunnen leren van holebi's.

"Bij hetero's moet alles vanzelf gaan. Als ze aan een relatie beginnen gaan ze niet zittten onderhandelen over hoe en wat. Ze vinden het verder ongemakkelijk om te praten over seks en relaties, dat vloekt met het romantische ideaalbeeld dat ze van kindsaf mee kregen. Tinder heeft daar niets aan veranderd. Uit gesprekken met studenten heb ik gemerkt dat heterojongeren, zeker meisjes, het ondenkbaar vinden dat ze aan een Tinderdate zouden vragen of hij alleen maar een onenightstand wil of iets op langere termijn mogelijk ziet. Laat staan dat ze zullen aangeven wat ze lekker en geil vinden. Want het idee is: als het goed zit, dan voel je de ander aan. Met andere woorden, hetero's gaan problematisch om met relaties en seks en kunnen véél leren van onder andere homo's," aldus Duits.

Heel normaal
"Homo's vinden het net heel normaal dat je afspreekt of er meer in een date zit dan alleen maar casual seks. Daarnaast zullen ze van in het begin het ook makkelijker hebben over het al dan niet monogaam zijn. Dat zijn afspraken en vragen die hetero's op geen enkel moment in hun relatie stellen." Hetero's vinden het vanzelfsprekend dat de ander monogaam is, en praten er dus niet over, wanneer de ander dan niet monogaam is, en dacht dat hij of zij een open relatie had gaan de poppen aan het dansen.

Homo's zijn meer open
"Homo’s zijn ook veel opener over wat voor seks ze willen. Op Planet Romeo, een datingapp voor homo’s, kun je in je profiel aangeven wat voor seks je zoekt: je kunt aanduiden of je top of bottom bent, of je fetisjen hebt, of je harige mannen wil of net een vrouwelijker type. Het zou goed zijn als heteroseksuele apps daar een voorbeeld aan zouden nemen en zo minstens het gesprek over seks mogelijk maken voor of tijdens je date," aldus Duits die verder gaat en zegt:

Lesbiennes hebben betere seks
"Zeker heterovrouwen zouden daar baat bij hebben. Want dat is nog een probleem van de heteroseksualiteit: er is nog altijd een enorme focus op het orgasme van de man. De orgasmekloof bestaat alleen bij hetero’s. Lesbische vrouwen komen veel vaker klaar dan heterovrouwen. Daar komt nog bij dat bij hetero’s de seks meestal gedaan is als de man is klaargekomen. Terwijl je als vrouw na je eerste orgasme net lekker warm begint te lopen, en voor veel meer dingen te vinden bent. Heteroseks is eigenlijk tegennatuurlijk.’ (lacht).

Linda Duits noemt zichzelf queer.
"Voor mij gaat queer over voorbijgaan aan de tweedelingen. Je bent niet meer het één of het ander. Dat kan gaan over gender, maar ook over geaardheid. Als ik mezelf queer noem, betekent het niet dat ik jongensachtig ben, maar ik ben ook niet meisjesachtig.’

‘Ik word in mijn denken over gender heel erg geïnspireerd door Judith Butler, de grondlegster van de queerstudies. Haar boek Gender trouble heeft mijn leven veranderd. Ineens zag ik: oh, hier heb ik last van. Ik was altijd heel ongemakkelijk met vrouwelijkheid terwijl ik geen transgevoelens heb, en best blij ben met mijn borsten en mijn lichaam. Butler legt bloot welke rol de codes voor mannelijkheid en vrouwelijkheid in onze samenleving spelen, en ondergraaft het idee dat vrouwelijkheid en mannelijkheid je identiteit bepalen. Het basisidee is dat identiteit een performance is, dat vrouw zijn niet iets is wat je van nature doet als je op de juiste manier in elkaar zit, maar dat het een toneelstuk is dat je opvoert. Heel lang had ik het gevoel dat ik geen echte vrouw was en er daarom niet bij hoorde. Toen ik Butler las, besefte ik: er is niks met mij aan de hand, het is hoe de wereld in elkaar zit."

Een overgenomen vraag uit het de standaard krantenartikel:
De genderstudies zijn een geliefd doelwit van nieuw rechts, dat beweert dat het activisme is en geen wetenschap. Hoe omschrijft u de relevantie van genderstudies?

Linda Duits: "Genderstudies kijken naar hoe de sociale werkelijkheid in elkaar zit en welke rol gender daarin speelt. Als je geïnteresseerd bent in machtsverhoudingen, kun je niet om gender heen. Gender en sekse zijn de belangrijkste basisscheidingen in onze wereld. Nog voor je een naam hebt gekregen, word je gegenderd, wordt er gezegd: het is een meisje. In ons sociale verkeer speelt gender een grote rol. Zelfs als je op straat tegen iemand aanbotst, reageer je anders naargelang het een man of een vrouw is. Daarom zijn mensen er zo op gebrand om te weten of iemand een man of een vrouw is, omdat het je informatie geeft over hoe je je kunt gedragen. Het is onzinnig om de rol van gender in onze samenleving niet te willen bestuderen, dat is zoals de rol van geld in de samenleving niet bestuderen.’

De ideale wereld
"In mijn ideale samenleving zou gender niet meer leesbaar zijn. Ik droom van een wereld waarin je niet meteen bij de eerste aanblik ziet of iemand man of vrouw is. Een wereld waarin jurken niet meer exclusief voor vrouwen zijn en we bij een computerprogrammeur niet meteen aan een man denken. Met het onderscheid zou je ook de ongelijkheid op basis van sekse weggommen. Dat is niet tegennatuurlijk, dat is rechtvaardig."

- Het hele verhaal uit de krant de standaard lezen (dat gaat over metoo, porno, en meer) => KLIK HIER

Linda Duits publiceerde als onderzoekster verbonden aan de Universiteit van Utrecht onder meer 'Dolle Mythes' en 'Seks op zijn Duits'.


Bron + foto: destandaard.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 15 August, 2019 en 2102 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 


Buitenlands nieuws

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.