Je leest:

Amsterdam Canal Pride was een succes: een verslag...Zaterdag was het in Amsterdam weer tijd voor de jaarlijkse Canal Pride, een bonte stoet van ruim tachtig boten die van het Oosterdok via de Prinsengracht naar het Westerdok voeren. Het was dit jaar de 24ste editie waarvoor zoals elk jaar honderdduizenden toeschouwers naar de hoofdstad afzakten. De Pride stond ook in het teken van de 50ste verjaardag van de Stonewall rellen.

Nieuw - voor het eerst
Zoals elk jaar waren er boten van holebi en trans+ organisaties en deelnemers, maar ook tal van boten van politieke partijen en bedrijven die mee de 'roze strijd' ondersteunden. Voor het eerst in zijn geschiedenis was het dit jaar verboden om versterkte muziek langst de kant van de botentocht af te spelen, en dit omdat die muziek in het verleden de boten en hun eigen muziek of deelnemers overstemde.

Ook nieuw was dat mensen die zelf met een bootje op de route wenste te varen, voor het eerst een Pride vignet nodig hadden, daarmee hoopte de organisatie de drukte op het water binnen de perken te houden. Daardoor konden de boten, in tegenstelling tot vorig jaar, goed doorvaren.

De botenparade bestond dit jaar uit tachtig versierde boten. Er voer dit jaar voor het eerst een boot mee waarop alleen maar transpersonen stonden. Ook waren er voor het eerst verschillende politieke partijen verenigd op een gezamenlijke boot. Andere opvallende boten waren de boot van het politienetwerk Roze in Blauw en een Iraanse boot.

Demonstratie tegen politie en politici
Een groepje demonstranten betoogde dit jaar tegen de deelname van politie en politici aan de Canal Pride. Ze zijn van mening dat de politie en politici te weinig doen ter bescherming van holebi's transgenders en intersekse personen.

Overvol
In de vroege avond riepen zowel de organisatoren als de politie op om niet meer naar de binnenstad van Amsterdam te komen. Door de aanwezigheid van honderdduizenden bezoekers en deelnemers was de stad propvol en kon er niemand meer bij. Ook alle plaatsen waar er feesten werden gehouden waren overvol. Volgens de organisatie was het een zeer geslaagde Canal Pride editie.

Bekende Nederlanders
Ook dit jaar waren er weer tal van bekende Nederlanders van de partij. Zoals Paul de Leeuw die voor de gelegenheid een roze waaier uit de kast had gehaald en zei: "Wees trots op wie je bent en draag het uit." Ook Roxeanne Hazes was van de partij haar outfit liet weinig aan de verbeelding over, de zangeres droeg een ensemble dat bestond uit een cowboyhoed, slip en tepelplakkers met daarover een doorschijnend jumpsuit. De bekende Nederlanders zaten verspreid over verschillende boten, zoals Cornald Maas, Richard Groenendijk, Conchita Wurst, Willeke Alberti, Mayday, Barbara Barent, Kim Feenstra en vele anderen.

Huwelijksaanzoek
Tijdens de Canal Parade vroeg Anastasia Zolkina haar vriendin Viktoriia Vorobeva onverwacht ten huwelijk. Anastasia en Vorobeva komen uit Rusland. Namens Pride Amsterdam ontvingen zij een cadeau en een bos bloemen uit handen van Pride Ambassadeur Hans Verhoeven.

Drie winnende boten
Elk jaar kiest de jury ook drie boten uit die in de prijzen vallen. De boot van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de prijs gewonnen voor boot met het beste statement, namelijk Veilig leren en werken in het onderwijs. De boot van 3 layers, een organisatie voor de bevordering van de aanvaarding van holebi transgender en intersekse personen, won in de categorie het beste thema: Stop in the name of love! En de prijs voor de boot met de mooiste vormgeving is gegaan naar de boot van A'DAM Toren. De boot liet zien hoe het paradijs van de toekomst eruitziet. De prijzen worden zondag uitgereikt door Cornald Maas en Conchita Wurst tijdens het slotconcert op de Dam.

Pedo's niet welkom
In het begin was er sprake dat er minstens één man de pedoclub genaamd Kinderbevrijdingsfront zou komen promoten. Op advies van de burgemeester en politie gebeurde dat niet. Een woordvoerder van Pride Amsterdam bevestigde dat de organisatie was benaderd, maar wil ‘geen woorden vuilmaken’ aan deze club: ‘Ze zijn geen onderdeel van Pride Amsterdam. Wij willen onze naam niet hiermee geassocieerd zien. Dit hoort niet bij ons.’ En gelijk heeft hij vinden de meerderheid van de deelnemers aan de Canal Pride. Een pedoclub hoort niet bij de groep van holebi's transgenders en intersekse personen, omdat dit allemaal volwassenen zijn die vallen op volwassenen, of jong volwassenen die vallen op jongvolwassenen of jongeren die vallen op jongeren. Volwassenen die vallen op minderjarigen horen er absoluut niet bij. Een homo man die anoniem wenst te blijven is naar eigen zeggen niet te spreken dat er in zijn eigen Nederland een pedo organisatie wordt toegelaten en is blij dat deze niet welkom was op de Canal Pride.

Video's
Op Youtube kan iedereen terecht voor tal van video's met een mini kort of iets langer verslag van de Amsterdamse Canal Pride. Gewoon intypen: 'Amsterdam Canal Pride' en filteren op deze week.


Bron: nu.nl en holebi info

Dit bericht is gepost op 04 August, 2019 en 1845 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday
31 augustus 2019 - Spek
01 september 2019 - Boots Club
05 september 2019 - Mr Gay Bear verkiezing
06 september 2019 - Boots Club
07 september 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Brusselse holebi’s klagen over lakse politie in hoofdstad

 

Nieuwe Belgische organisatie voor lesbische, biseksuele, trans+ vrouwen & friends.

 

Vzw kinderwens organiseerde bijeenkomst voor homo & lesbische wensouders.

 

Dringend nood aan Belgisch wettelijk kader voor draagmoederschap + 2 video's.

 

Nieuw Vlaams transgender boek: De Weg Naar Mezelf, van Nora Monsecour.

 

Sam Bettens, ooit gehuwd met een man en compleet in de war + video.

 


Buitenlands nieuws

Noord-Ieren roepen holebi's op om zich kandidaat te stellen als adoptie of pleeg ouders.

 

China volgt Taiwan niet wat betreft homohuwelijk.

 

Homofobe vandalen vernielen Duits holebi & trans herdenkingsmonument + info wereldwijde herdenkingsmonumenten.

 

Haatboodschap op een regenboog zebrapad in Canada.

 

Steun voor Trump van Republikeinse holebi & trans groep zorgt voor opschudding en onbegrip.

 

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 


Showbizz nieuws

Zanger Sam Smith kweekt langzaam aan meer zelfvertrouwen.

 

Regisseur Jayro Bustamante: Elk geloof haat holebi's, een relaas rond zijn 2de film.

 

Regisseur producer wil graag meer oudere lesbische vrouwen in films en series.

 

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.