NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Tweede Nederlands persoon die via rechter een X in paspoort mag laten zetten.Omdat de Nederlandse overheid talmt inzake het mogelijk maken dat personen die zich niet voelen passen in het hokje M (man) of V (vrouw) kunnen kiezen voor een X, heeft zopas een tweede Nederlander de toestemming van de rechter gekregen om een X in het paspoort te laten zetten.

De 19-jarige Nanoah Struik uit Emmen is de tweede volwassen Nederlander die van de rechter een X in het paspoort mag in plaats van een M of een V. Struik is bovendien de eerste die dit enkel op basis van genderidentiteit krijgt. Transgender Netwerk Nederland (TNN), COC Nederland (holebi & trans+ federatie) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) zijn blij met de uitspraak.

TNN, NNID en COC pleiten al lang voor het mogelijk maken van paspoorten en identiteitskaarten zonder geslachtsaanduiding. Hoewel het Nederlandse kabinet eerder aangaf hier werk van te willen maken, is er nog weinig gebeurd. “Het is dus goed nieuws dat de rechter wéér iemand in het gelijk heeft gesteld die een paspoort zonder M of V wil”, vinden de belangenorganisaties, die het kabinet oproepen om snel vervolgstappen te zetten.

De eerste Nederlandse persoon die een X in het paspoort via de rechter verkreeg is Leonne Zeegers. Op 19 oktober van vorig jaar (2018) kreeg Zeegers de X als intersekse persoon. Struik die nu de tweede persoon werd volgde toen met grote belangstelling de zaak van Zeegers. Zelf is Struik niet intersekse maar non-binair, en een V of een M past zowel Struik als Zeegers niet.

“Na de zaak van Leonne Zeegers hoopte ik op een wetsvoorstel waarmee het verkrijgen van een X op het paspoort makkelijker zou worden”, vertelt Struik. “Begin dit jaar werd duidelijk dat dit nog even niet op de agenda van de Tweede Kamer stond. Toen heb ik toch het heft in eigen handen genomen en ben ik naar de rechter gestapt.”

In oktober 2018 liet de Nederlandse Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, zegde toe om het paspoort zonder geslachtsregistratie (met een ‘X’) wettelijk mogelijk te maken. Dat gebeurde na de rechterlijke uitspraak in de zaak van Zeegers en op aandringen van NNID, TNN en COC. Knops kwam daar aanvankelijk begin 2019 op terug, maar op aandringen van de Tweede Kamer en de belangenorganisaties werkt de staatssecretaris nu toch aan een onderzoek naar de mogelijkheden van afschaffing van verplichte geslachtsregistratie.

Op 30 april jl. meldde staatssecretaris Knops dat het Europese Parlement had ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie en de Raad van Ministers om geslachtsregistratie optioneel te maken op de identiteitskaart. Daarmee zou in Nederland de weg vrij moeten zijn voor identiteitskaarten zonder vermelding van geslacht.

Struik ontving op 26 juli bericht van de rechtbank van Assen dat Struik een paspoort met een X kan krijgen. “Ik hoop hiermee ook aan te geven dat er wel degelijk behoefte is aan deze ‘nieuwe’ geslachtsaanduiding”, zegt Struik. “Ik zou de overheid dan ook willen vragen dit snel aan te pakken zodat niet iedereen een langdurig proces bij een rechter aan hoeft te gaan.”

Naar verwachting kan Struik in oktober het nieuwe paspoort aanvragen, tot dan kan er hoger beroep worden aangetekend. De gemeente Emmen heeft al laten weten het paspoort te willen verstrekken en niet in beroep te zullen gaan.

TNN, NNID en COC sluiten zich bij de oproep van Struik aan. Het schrappen van de verplichte geslachtsaanduiding is onder meer van belang voor sommige intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat ‘wat er in je ondergoed zit’. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

ANDERE LANDEN EN BELGIE
Door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof kon ons Belgen landje het derde land ter wereld worden met een derde gender optie. Maar, omdat het Hof aan de federale overheid beval om hier over een regeling uit te werken, en het feit dat we momenteel géén federale regering hebben, is in juni van dit jaar Finland ons landje voorbij gestoken en het derde land ter wereld geworden met de derde gender optie. In 2015 werd Malta het eerste en in 2017 werd Duitsland het twee land ter wereld met een derde gender optie.

LEES OOK
FINLAND ELFDE LAND TER WERELD MET DERDE GENDER OPTIE - Juni 2019

Bron: coc.nl & holebi info

Dit bericht is gepost op 30 July, 2019 en 1710 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

22 november 2019 - Boots Club Big & Bear
23 november 2019 - Boots Club Anniversary
23 november 2019 - Lesbian Message Party
23 november 2019 - Revelation
29 november 2019 - Boots Club Leather Rubber
30 november 2019 - Boots Club Anniversary
07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
21 december 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Sam Bettens over aanvaarding door zijn 4 kinderen en relatie met zijn lichaam + 2 video's.

 

Oudere Vlaamse holebi's terug in de kast eens ze naar rusthuis / woonzorgcentra moeten.

 

Permanent regenboogzebrapad op komst in West-Vlaamse gemeente.

 

Populaire Vlaamse serie wtFOCK toont mooie verhaallijn rond homo koppeltje, maar ook homofobische aanval + 3 video's.

 

Naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, het verhaal van een Vlaamse jonge transgender man.

 

Gentse studenten vestigen aandacht op onredelijke vragen die holebi & trans asielzoekers krijgen.

 

Dit zijn de straffen voor Belgische homofobe en racistische voetbalsupporters.

 


Buitenlands nieuws

Uniek: Amerikaanse homo tiener wint zitje in gemeenteraad.

 

1 op 6 vrouwen en 1 op 20 mannen ooit verliefd op iemand van hetzelfde geslacht.

 

Homo & biseksuele mannen beschouwen racisme (bijna) als normaal op dating-apps.

 

57 Britse politici stemden niet voor Europese resolutie die Pools wetsvoorstel afkeurt.

 

Aantal zelfmoorden onder homo's en lesbiennes daalt met dank aan legalisatie homohuwelijk.

 

Oplichters doen zich voor als slachtoffers holebi- of transfobie op Grindr.

 


Showbizz nieuws

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.

 

Amerikaans acteur en vriend verloofd.

 

Amerikaans Sense8 en Stargate Universe acteur uit de kast in holebi magazine.

 

Ellen DeGeneres krijgt award die haar hele carrière in de bloemetjes zet.

 

Zanger Ricky Martin 10 maand na geboorte dochtertje, papa van zoontje.