NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

New York krijgt standbeeld ter ere van holebi trans & travestie iconen Marsha P Johnson & Sylvia Rivera.In 2021 komt er in New York een monument ter ere van activisten Marsha P Johnson en Sylvia Rivera, beide dames worden omschreven als transgenders maar waren eigenlijk travestieten of drag queens zoals ze in de Amerikaanse taal heten.

Johnson en Rivera zijn sleutelfiguren van de New Yorkse holebi transgenders en travestieten bevrijdingsbeweging in de jaren 1960 en 1970, samen met anderen stonden ze op kop bij de Stonewall rellen in 1969 wat het begin vormde van de holebi & transgender beweging wereldwijd.

Het monument zal ongeveer 750,000 dollar gaan kosten en komt in het hart van Greenwich Village, de plaats waar destijds de Stonewall rellen plaats vonden. Het komt vlak bij het homo monument van kunstenaar George Segal van twee levensgrote holebi koppels uit 1992 komen te staan in Christopher Park, evenals dichtbij het holebi & transgender monument ontworpen door Anthony Goicolea in Hudson River Park ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij in de homo club van Orlando in 2016.

"Het is buitengewoon krachtig om te zien dat Sylvia Rivera en Marsha P Johnson erkend worden voor hun leiderschap en enorme bijdragen aan de gelijkheidsbeweging van holebi's transgenders en travestieten," zei Alex Schmider, de associate director van transgendervertegenwoordiging bij Glaad. "Een permanente installatie in hun naam en eer zal niet alleen dienen als een herinnering aan 'transgender'-vrouwen van het bestaan en de persistentie van kleur, maar ook een eerbetoon sturen aan de geschiedenis en erfenis van de pioniers van onze gemeenschap, zonder wie we niet zouden zijn waar we zijn vandaag."

WIE WAS SYLVIA RIVERA (1951 - 2002)
Rivera was een Latijns-Amerikaanse transgender travestie en holebi rechtenactiviste. Ze was één van de belangrijkste voorvechtsters van gelijke rechten en stond samen met Marsha P Johnson op de barricade tijdens de Stonewall rellen. Rivera richte mee de organisatie Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR) op, een groep die zich toelegt op het helpen van dakloze jonge drag queens, homoseksuele jongeren en transvrouwen. Rivera's activisme begon in 1970 nadat ze op 18-jarige leeftijd lid werd van de Gay Activists Alliance, waar ze vocht voor de rechten van homo's, en drag queens (zoals men Travestieten in de VS noemt), waartoe ze zelf behoorde. Net als Marsha was Rivera geen transgender maar travestiet. Rivera werd in het begin niet aanvaard als voorvechtster van gelijke rechten voor homo's en transgenders omdat ze travestiet was. In de laatste vijf jaar van haar leven gaf ze tal van toespraken over de Stonewall rellen waarbij ze steeds verwees naar het feit dat het voornamelijk travestieten en transgenders waren die de rellen begonnen. (iets wat later historisch bevestigd werd). Rivera stierf in de vroege ochtend van 19 februari 2002 in het St. Vincent's Hospital aan complicaties van leverkanker. Activist Riki Wilchins merkte op: "Sylvia was in veel opzichten de Rosa Parks van de moderne transgenderbeweging, een term die pas twee decennia na Stonewall werd bedacht".

WIE WAS MARSHA P JOHNSON - 1945 - 1992
Net als Rivera was ze travestiet maar gaat ze (net als Rivera) de geschiedenis in als transgender.
Johnson was een Amerikaanse activiste en dus travestiet. Ze was één van de belangrijkste voorvechtsters van gelijke rechten van holebi's travestieten en transgenders, en stond samen met Sylvia Rivera op de barricade tijdens de Stonewall rellen. Samen met Rivera richtte ze STAR op (zie bij Rivera).
Verder was ze samen met Rivera steeds zeer zichtbaar aanwezig op homorechtendemonstraties en directe politieke acties. Ze werkte ook nog samen met Act Up als zorgaanbiedster voor mensen met Aids.
In het prille begin van haar leven was ze dakloos en werkte een tijdje uit noodzaak in de seksindustrie.
Ooit vroeg een rechter haar waar de 'P.' in haar naam voor staat en Johnson antwoordde: "Pay it No Mind" (let er niet op). In 1974 werd Marsha P. Johnson gefotografeerd door de beroemde kunstenaar Andy Warhol als deel van zijn fotoserie "ladies and gentlemen". Johnson was ook lid van Warhols dragqueengroep 'Hot Peaches'.
In juli 1992 werd Marsha dood gevonden in de Hudson rivier na een Pride-optocht. De politie onderzocht de zaak niet en deed het af als zelfmoord. Twintig jaar later in november 2012 werd haar zaak heropend omdat rekening gehouden werd met moord. Volgens enkele getuigen werd Marsha achtervolgd door homofoben en sprong ze in de rivier om aan haar belagers te ontkomen. Volgens een andere getuige had iemand gehoord dat een man zei dat hij ene Marsha had vermoord. Dichte vrienden van Marsha hebben altijd blijven beweren dat ze zeker nooit zelfmoord zou plegen, een andere getuige sprak van een steekwonde in Marsha's rug en een hoofdwonde. Uiteindelijk is de politie verklaring uit 1992 die luidde zelfmoord blijven bestaan, volgens velen omdat de politie geen moord op een zwarte homo travestiet wilde onderzoeken.
Slechts twee dagen voor haar dood werd Johnson nog uitgebreid geïnterviewd over haar leven. Dit materiaal is te zien in de documentaire Pay it No Mind: The Life and Times of Marsha P. Johnson (2012), geregisseerd door Michael Kasino and Richard Morrison. Naast het interviewmateriaal werden ook veel van haar goede vrienden geïnterviewd en werd duidelijk wat zij voor invloed heeft gehad, de docu is onder andere te bekijken via YouTube. In 2017 bracht Netflix een nieuwe documentaire uit over Marsha, deze heet The Death and Life of Marsha P. Johnson.

LEES OOK
QUEER BIER TER ERE VAN MARSHA P JOHNSON EN STONEWALL RELLEN
MUURSCHILDERING N.A.V STONEWALL RELLEN MET MARSHA P JOHNSON & SYLVIA RIVERA

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 28 July, 2019 en 2016 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 

Ook in Oost-Vlaamse stad komt er weldra een Regenboogzebrapad + lijstjes.

 

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.

 

James Cooke won twee prijzen + video.

 

N-VA uit Antwerpse gemeente wil meer holebi zichtbaarheid en thema bespreekbaar maken bij alle jongeren.

 


Buitenlands nieuws

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 

Uniek: Eerste holebi & transgender altaar schilderij in Kerk van Zweden.

 

Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.

 

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer.

 

Niet alles is oké voor holebi's & transgenders wanneer een stad wordt uitgeroepen als regenboogstad.

 

Na holebi record, schrijven Britten geschiedenis met record aantal transgender en niet-binaire politici voor zitje in parlement.

 


Showbizz nieuws

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.

 

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.