Je leest:

Brusselse straat hernoemd naar intersekse / trans persoon.Vrijdag herdoopt Brussel een deel van de Groendreef in de Noordwijk tot de Willy De Bruynstraat. Daarmee brengt de stad hulde aan de vergeten wielerheld uit de jaren 30 die officieel als Elvire is geboren en waarschijnlijk interseksueel - transgender was.

De voormalige wereldkampioen wielrennen Willy De Bruyn, die bij de geboorte Elvira werd gedoopt, krijgt vrijdag als eerste interseksueel persoon een straat naar zich vernoemd in de stad Brussel. Het einde van de Groendreef, tussen het Noordstation en Tour & Taxis, wordt vernoemd naar deze vergeten wielerlegende.

Willy De Bruyn (1914-1989) werd geboren als een intersekse persoon met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken en werd door zijn ouders als meisje ingeschreven onder de naam Elvira. De Bruyn reed op 15-jarige leeftijd voor het eerst een wielerwedstrijd voor meisjes en won die met zeven minuten voorsprong. In 1934 en 1936 werd Willy, toen nog Elvira, officieus wereldkampioen wielrennen bij de vrouwen. Heel wat mensen stelden zich toen echter vragen bij het mannelijke uiterlijk van De Bruyn.

Vanaf 1936 begint Willy zich te verdiepen en te interesseren in de transidentiteit en na een naamsverandering wordt hij op 24 maart 1937 officieel als man erkend. Nadien baatte Willy samen met zijn echtgenote nog lange tijd het café Denderleeuw in de Brusselse Noordwijk uit.

Journalist Brecht Castel van Knack bracht het verhaal van Elvire - Willy naar buiten. "Elvire De Bruyn is aan het begin van WO I geboren", zegt Brecht Castel in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ze groeide op in het café van haar ouders in Erembodegem. Onder stamgasten liep al snel het gerucht dat ze deels een jongen was." Castel hecht weinig geloof aan de geruchten dat Willy transgender was en een geslachtsoperatie onderging. Wel is hij als interseksueel geboren en had hij dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtdelen. Het was na verloop van tijd wel duidelijk dat Elvire zich meer man voelde dan vrouw.

"Langzaamaan is Elvire waarschijnlijk gaan beseffen dat de noemer "vrouw" niet de juiste was. Elvire is toen naar de dokter gegaan die concludeerde dat hij een man was. Het verhaal van Willy blijft giswerk want het bronnenmateriaal is schaars. We moeten afgaan op krantenartikels uit die tijd. Die zijn vaak geschreven vanuit het perspectief man of vrouw, terwijl het verhaal van Willy veel genuanceerder was," aldus Castel.

In die tijd werd er niet gepraat over iemand die geboren werd als interseksueel persoon, het was of man of vrouw. Pas later gingen ouders op aanraden van dokters over tot kleine operatieve geslachtsveranderende operatie van baby's geboren als interseksueel, waarbij vele jaren later vaak bleek dat men destijds voor de verkeerde gender had gekozen, en dat de persoon in kwestie zich eerder tot de andere gender voelde behoren dan de ouders destijds hadden beslist. Mede daarom besloten de meeste ouders van interseksuele kinderen geen operaties meer te laten uitvoeren en het kind later, voornamelijk op volwassen leeftijd zelf te laten beslissen hoe het zich voelt.

"Uit kranten artikels kunnen we afleiden dat Willy het moeilijk had dat hij als Elvire bij de vrouwen altijd met zoveel voorsprong won. Waarschijnlijk had Elvire meer testosteron dan de andere meisjes. Het was in elk geval een van de redenen waarom Elvire aangaf dat ze zich meer man dan vrouw voelde en waarom ze officieel van geslacht veranderde. Zelfs haar geboorteakte is toen aangepast," aldus Castel die verder gaat:

"Elvire was destijds een bekende naam. Het eerste WK dat Elvire in 1934 won, vond plaats in het Josaphatpark in Schaarbeek. Dat was een gigantisch evenement met tienduizenden toeschouwers. Zelfs nadat Elvire officieel Willy was geworden, stond hij in de uitslagen soms nog als "Willy (ex-Elvire)" vermeld." "Willy heeft nog een poosje bij de mannen gekoerst, maar daarvan zijn geen grote uitslagen bekend. Waarschijnlijk eindigde hij telkens in de buik van het peloton. Uiteindelijk zegde hij het wielrennen vaarwel en opende hij met zijn vrouw Clementine een café in de Noordwijk in Brussel. In realiteit was het meer een huis van lichte zeden."

"Willy De Bruyn is in de plooien van de geschiedenis verdwenen. Als hij vandaag al bekend is, is het als "de transseksueel". Dat is fout. Het verhaal van Willy De Bruyn gaat over interseksualiteit. Het is erg genuanceerd." Castel is blij dat Brussel voor de Willy De Bruynstraat kiest en niet voor de Elvire De Bruynstraat omdat Willy zelf heeft gekozen om als man door het leven te gaan. "Toch is het gevaarlijk om zijn verhaal als hét verhaal over interseksualiteit naar voren te schuiven. Veel mensen die vandaag interseksueel zijn, voelen zich vaak goed in hun gender. Het is niet noodzakelijk een deel van hun identiteit."

Brussels schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (Change.Brussels) zegt over de veranderende straatnaam: 'De openbare ruimte is een weerspiegeling van onze collectieve geschiedenis. Door middel van straatbenamingen houden we mensen in herinnering die hebben bijgedragen aan onze samenleving. Willy De Bruyn, en zijn gevecht voor de erkenning van transgender personen, is een van die mensen van wie het verhaal het verdient om herinnerd te worden. We hopen op deze manier ook de bestrijding van discriminatie en transfobie te ondersteunen."

Bron: metrotime.be - vrt.be - holebi info

Dit bericht is gepost op 04 July, 2019 en 1741 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

19 juli 2019 - Lesbian Party @ Gentse Feesten
19 juli 2019 - Hairy Flamingo
20 juli 2019 - Lush @ Gentse Feesten
20 juli 2019 - Pinqpon LGBTQ Gentse Feesten
20 juli 2019 - Boots Club
20 juli 2019 - Lumbago Foute Party
24 juli 2019 - Fetch @ Gentse Feesten
25 juli 2019 - Nacht v.d Regenboog
25 juli 2019 - Love Boat @ Gentse Feesten
26 juli 2019 - Captain Queer - Gentse Feesten

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Homo man vluchtte weg van 'perfecte leven' om in Belgie zichzelf te kunnen zijn.

 

Als Sheila wint hebben we voor het eerst een openlijke lesbische Miss Belgie + video.

 

3 mannen die transgender tiener verkrachten in Antwerpen kennen hun straf + nuttige links

 

1 op 3 Belgische transgenders is tussen 12 en 18 jaar.

 

Nieuwe brug over Brusselse kanaal krijgt naam van lesbische activiste.

 


Buitenlands nieuws

Campagne tegen grote bedrijven met dubbele agenda betreffende holebi's & transgenders.

 

Voetbalster en vriendin verloofd.

 

Frankrijk verlaagt wachttijd bloed geef verbod voor homo bi en Msm mannen + lijst.

 

Britse Holebi's en transgenders riskeren (opnieuw) te worden uitgehuwelijkt.

 

Rusland opnieuw veroordeelt door Europees Hof voor Rechten van de Mens.

 

Beroemde homo wiskundige en oorlogsheld op Brits bankbiljet van 50 pond.

 

Stijging aantal zelfmoorden onder holebi's & transgenders in Europees land.

 


Showbizz nieuws

Lesbische miljardairs erfgename en beroemde lesbische trans gehuwd.

 

Historisch; voor het eerst Indiase homo film tijdens vluchten van land waar holebi zijn strafbaar is.

 

Beroemdheden waaronder Sean Haynes en Ellen DeGeneres steunen homo presidentskandidaat.

 

Amerikaanse organisatie boycot Toy Story 4 vanwege twee mama's en kind.

 

Zanger Will Young samen met Amazon naar Britse scholen.