NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

World Pride New York in teken van Stonewall rellen trok miljoenen deelnemers + foto's, video's en info.
Zondag was het weer tijd voor de World Pride. Een optocht van en voor homo's lesbiennes transgenders biseksuelen intersekse personen travestieten queers e.a en sympathisanten. De World Pride is uniek omdat deze om de twee jaar door gaat in een andere wereldstad, en er mensen deelnemen van over de hele wereld.

Dit jaar ging de World Pride door in New York en dat was tevens extra bijzonder omdat we dit jaar ook 50 jaar stonewall rellen herdenken die anno 1969 plaatsvonden in Greenwich Village in New York. De rellen waren de aanzet van zowel de strijd van gelijke rechten wereldwijd als de start van de oprichting van de eerste organisaties en gelijke rechten groepen wereldwijd.

Reclaim Pride
Ook bijzonder was het feit dat men voor eerst een Reclaim Pride hield. Deze optocht die door Greenwich Village trok was de eerste in zijn soort, waarbij men protesteerde tegen de commerciële machine die de Gay Prides wereldwijd geworden is met vele sponsorende bedrijven. Reclaim Pride wil bij de 'radicale traditie' van de rellen van Stonewall blijven.

World Pride
Er waren meer dan 150 groepen aanwezig afkomstig van over de hele wereld. Volgens de meeste media waren er tussen de 3,5 en 4 miljoen deelnemers. Transgender iconen Marsha P. Johnson (1945 - 1992) en Sylvia Rivera (1951 - 2002), die destijds op de eerste rij stonden bij de Stonewall rellen, werden geëerd tijdens de optocht als grand marshals van de parade. Er liepen ook enkele beroemdheden mee en tal van politici. Sommige deelnemers droegen foto's bij zich van holebi en transgender iconen.Tijdens de hele maand juni waren er bovendien ook tal van pride events, optredens, parties, politieke debatten enz... in New York die duizenden bezoekers trokken.

World Pride 2
De allereerste World Pride ging door in Rome in het jaar 2000. Wegens problemen in het gastland ging de tweede editie pas in het jaar 2006 door in Jeruzalem. De derde editie vond plaats in Londen, de vierde in Toronto, Canada, en de vijfde in Madrid Spanje. Na de zesde in New York van dit jaar is het in 2021 de beurt aan Kopenhangen, Denemarken voor de zevende editie van de World Pride.

Stonewall Riots
De Stonewall rellen ontstonden toen tal van voornamelijk travestieten en homo's het beu waren dat ze bij momenten dagelijks in bars werden lastig gevallen door de politie, die daarbij regelmatig hardhandig optrad tijdens arrestaties omdat homoseksualiteit verboden was. Op 28 juni 1969 viel de politie weer binnen in bar de Stonewall Inn. Hoe alles begon is niet helemaal duidelijk maar op een bepaald moment besloten voornamelijk travestieten en homo's terug te vechten. De politie trad hardhandig op, sloeg travestieten homo's en lesbiennes in elkaar maar die vochten dit keer terug. Er vielen dan ook langst beide kanten gewonden. Op een bepaald moment werd de politie door meer dan 2000 travestieten transgenders en holebi's aangevallen, ze wierpen met flessen en stenen naar de 400 ingezette agenten waarbij ze Gay Power scandeerden.

De politie reageerde door versterking te sturen in de vorm van de Tactical Patrol Force die gespecialiseerd was in het neerslaan van anti-Vietnam-manifestaties. De Tactical Patrol Force slaagde er niet in de menigte te verspreiden. Ze werden bekogeld met stenen en andere projectielen. Na lange tijd doofde de rellen uit. Maar de volgende nacht was de menigte terug. Deze tweede nacht verliep rustiger en minder gewelddadig, maar schermutselingen tussen travestieten holebi's transgenders en de politie hielden aan tot diep in de nacht. Vijf dagen na de inval in de Stonewall Inn bar braken er voor de derde keer rellen uit.

Exact één jaar na de Stonewall-rellen had de eerste Gay Pride Parade ooit (wereldwijd) plaats tussen Greenwich Village en Central Park. Deze telde tussen de 5.000 à 10.000 deelnemers. De jaren nadien organiseerde tal van landen zoals Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland een eerste Gay pride parade. In Nederland ging de eerste optocht door in 1977, in ons Belgen landje in 1979. In beide landen heette het toen Roze Zaterdag. In België heet de optocht sinds 2010 Belgian Pride.

Video's World Pride 2019 New YorkLEES OOK
MUURSCHILDERIJ EERT MARSHA P JOHNSON EN 50 JAAR STONEWALL RELLEN
QUEER BIER EERT MARSHA P JOHNSON EN 50 JAAR STONEWALL RELLEN + INFO OVER MARSHA E.A

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 01 July, 2019 en 2018 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

22 november 2019 - Boots Club Big & Bear
23 november 2019 - Boots Club Anniversary
23 november 2019 - Lesbian Message Party
23 november 2019 - Revelation
29 november 2019 - Boots Club Leather Rubber
30 november 2019 - Boots Club Anniversary
07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
21 december 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Sam Bettens over aanvaarding door zijn 4 kinderen en relatie met zijn lichaam + 2 video's.

 

Oudere Vlaamse holebi's terug in de kast eens ze naar rusthuis / woonzorgcentra moeten.

 

Permanent regenboogzebrapad op komst in West-Vlaamse gemeente.

 

Populaire Vlaamse serie wtFOCK toont mooie verhaallijn rond homo koppeltje, maar ook homofobische aanval + 3 video's.

 

Naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, het verhaal van een Vlaamse jonge transgender man.

 

Gentse studenten vestigen aandacht op onredelijke vragen die holebi & trans asielzoekers krijgen.

 

Dit zijn de straffen voor Belgische homofobe en racistische voetbalsupporters.

 


Buitenlands nieuws

Uniek: Amerikaanse homo tiener wint zitje in gemeenteraad.

 

1 op 6 vrouwen en 1 op 20 mannen ooit verliefd op iemand van hetzelfde geslacht.

 

Homo & biseksuele mannen beschouwen racisme (bijna) als normaal op dating-apps.

 

57 Britse politici stemden niet voor Europese resolutie die Pools wetsvoorstel afkeurt.

 

Aantal zelfmoorden onder homo's en lesbiennes daalt met dank aan legalisatie homohuwelijk.

 

Oplichters doen zich voor als slachtoffers holebi- of transfobie op Grindr.

 


Showbizz nieuws

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.

 

Amerikaans acteur en vriend verloofd.

 

Amerikaans Sense8 en Stargate Universe acteur uit de kast in holebi magazine.

 

Ellen DeGeneres krijgt award die haar hele carrière in de bloemetjes zet.

 

Zanger Ricky Martin 10 maand na geboorte dochtertje, papa van zoontje.