Je leest:

World Pride New York in teken van Stonewall rellen trok miljoenen deelnemers + foto's, video's en info.
Zondag was het weer tijd voor de World Pride. Een optocht van en voor homo's lesbiennes transgenders biseksuelen intersekse personen travestieten queers e.a en sympathisanten. De World Pride is uniek omdat deze om de twee jaar door gaat in een andere wereldstad, en er mensen deelnemen van over de hele wereld.

Dit jaar ging de World Pride door in New York en dat was tevens extra bijzonder omdat we dit jaar ook 50 jaar stonewall rellen herdenken die anno 1969 plaatsvonden in Greenwich Village in New York. De rellen waren de aanzet van zowel de strijd van gelijke rechten wereldwijd als de start van de oprichting van de eerste organisaties en gelijke rechten groepen wereldwijd.

Reclaim Pride
Ook bijzonder was het feit dat men voor eerst een Reclaim Pride hield. Deze optocht die door Greenwich Village trok was de eerste in zijn soort, waarbij men protesteerde tegen de commerciële machine die de Gay Prides wereldwijd geworden is met vele sponsorende bedrijven. Reclaim Pride wil bij de 'radicale traditie' van de rellen van Stonewall blijven.

World Pride
Er waren meer dan 150 groepen aanwezig afkomstig van over de hele wereld. Volgens de meeste media waren er tussen de 3,5 en 4 miljoen deelnemers. Transgender iconen Marsha P. Johnson (1945 - 1992) en Sylvia Rivera (1951 - 2002), die destijds op de eerste rij stonden bij de Stonewall rellen, werden geëerd tijdens de optocht als grand marshals van de parade. Er liepen ook enkele beroemdheden mee en tal van politici. Sommige deelnemers droegen foto's bij zich van holebi en transgender iconen.Tijdens de hele maand juni waren er bovendien ook tal van pride events, optredens, parties, politieke debatten enz... in New York die duizenden bezoekers trokken.

World Pride 2
De allereerste World Pride ging door in Rome in het jaar 2000. Wegens problemen in het gastland ging de tweede editie pas in het jaar 2006 door in Jeruzalem. De derde editie vond plaats in Londen, de vierde in Toronto, Canada, en de vijfde in Madrid Spanje. Na de zesde in New York van dit jaar is het in 2021 de beurt aan Kopenhangen, Denemarken voor de zevende editie van de World Pride.

Stonewall Riots
De Stonewall rellen ontstonden toen tal van voornamelijk travestieten en homo's het beu waren dat ze bij momenten dagelijks in bars werden lastig gevallen door de politie, die daarbij regelmatig hardhandig optrad tijdens arrestaties omdat homoseksualiteit verboden was. Op 28 juni 1969 viel de politie weer binnen in bar de Stonewall Inn. Hoe alles begon is niet helemaal duidelijk maar op een bepaald moment besloten voornamelijk travestieten en homo's terug te vechten. De politie trad hardhandig op, sloeg travestieten homo's en lesbiennes in elkaar maar die vochten dit keer terug. Er vielen dan ook langst beide kanten gewonden. Op een bepaald moment werd de politie door meer dan 2000 travestieten transgenders en holebi's aangevallen, ze wierpen met flessen en stenen naar de 400 ingezette agenten waarbij ze Gay Power scandeerden.

De politie reageerde door versterking te sturen in de vorm van de Tactical Patrol Force die gespecialiseerd was in het neerslaan van anti-Vietnam-manifestaties. De Tactical Patrol Force slaagde er niet in de menigte te verspreiden. Ze werden bekogeld met stenen en andere projectielen. Na lange tijd doofde de rellen uit. Maar de volgende nacht was de menigte terug. Deze tweede nacht verliep rustiger en minder gewelddadig, maar schermutselingen tussen travestieten holebi's transgenders en de politie hielden aan tot diep in de nacht. Vijf dagen na de inval in de Stonewall Inn bar braken er voor de derde keer rellen uit.

Exact één jaar na de Stonewall-rellen had de eerste Gay Pride Parade ooit (wereldwijd) plaats tussen Greenwich Village en Central Park. Deze telde tussen de 5.000 à 10.000 deelnemers. De jaren nadien organiseerde tal van landen zoals Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland een eerste Gay pride parade. In Nederland ging de eerste optocht door in 1977, in ons Belgen landje in 1979. In beide landen heette het toen Roze Zaterdag. In België heet de optocht sinds 2010 Belgian Pride.

Video's World Pride 2019 New YorkLEES OOK
MUURSCHILDERIJ EERT MARSHA P JOHNSON EN 50 JAAR STONEWALL RELLEN
QUEER BIER EERT MARSHA P JOHNSON EN 50 JAAR STONEWALL RELLEN + INFO OVER MARSHA E.A

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 01 July, 2019 en 1890 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday
31 augustus 2019 - Spek
01 september 2019 - Boots Club
05 september 2019 - Mr Gay Bear verkiezing
06 september 2019 - Boots Club
07 september 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Brusselse holebi’s klagen over lakse politie in hoofdstad

 

Nieuwe Belgische organisatie voor lesbische, biseksuele, trans+ vrouwen & friends.

 

Vzw kinderwens organiseerde bijeenkomst voor homo & lesbische wensouders.

 

Dringend nood aan Belgisch wettelijk kader voor draagmoederschap + 2 video's.

 

Nieuw Vlaams transgender boek: De Weg Naar Mezelf, van Nora Monsecour.

 

Sam Bettens, ooit gehuwd met een man en compleet in de war + video.

 


Buitenlands nieuws

Noord-Ieren roepen holebi's op om zich kandidaat te stellen als adoptie of pleeg ouders.

 

China volgt Taiwan niet wat betreft homohuwelijk.

 

Homofobe vandalen vernielen Duits holebi & trans herdenkingsmonument + info wereldwijde herdenkingsmonumenten.

 

Haatboodschap op een regenboog zebrapad in Canada.

 

Steun voor Trump van Republikeinse holebi & trans groep zorgt voor opschudding en onbegrip.

 

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 


Showbizz nieuws

Zanger Sam Smith kweekt langzaam aan meer zelfvertrouwen.

 

Regisseur Jayro Bustamante: Elk geloof haat holebi's, een relaas rond zijn 2de film.

 

Regisseur producer wil graag meer oudere lesbische vrouwen in films en series.

 

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.