Je leest:

Half Belgie in rep en roer om uitspraken voorzitter integratiecentrum over vrouwen & homo's + politieke reacties.Sinds 22 juni staat half België, voornamelijk op sociale media, maar ook in de politiek, in rep en roer. Dat heeft te maken met een artikel in de krant de Standaard van Johan Leman, 72, (foto) voorzitter van het integratiecentrum Foyer, en voormalig directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding.

Sinds Leman in het artikel onder andere brandhout maakte over het Vlaamse integratiebeleid en volgens sommigen vreemde opmerkingen maakte over homo's en vrouwen staat het halve land in rep en roer. Leman reageerde deels op VRT-journalist Riadh Bahri, openlijk homo en pas gehuwd met zijn vriend, dat die hekelde dat Molenbeek erg vuil is en geen plaats waar je als homo hand in hand over straat kan lopen, en daarom overweegt te verhuizen.

Leman zei in het artikel "Er zijn plaatsen waar je dat kan plaatsen (dat twee mannen hand in hand lopen in Molenbeek) en plaatsen waar dat moeilijk is. Ik verbloem dat niet. Tracht Molenbeek te begrijpen en aan te voelen wat mogelijk is. En probeer de plaatsen waar het wel kan, uit te breiden.

Er werd Leman toen ook gevraagd of dit ook betekend dat je als vrouw beter niet in Molenbeek loopt in een zomerse korte rok, daarop antwoordde hij: "Mijn realiteitszin zegt dat als vrouwen dat doen in sommige buurten, ze schunnige opmerkingen zullen krijgen. Je moet daar niet naïef in zijn. Ik zou het niet uitlokken." Wie het hele artikel wil lezen => Klik hier

VRT-journalist Riadh Bahri
Riadh Bahri wist nauwelijks waar hij het had toen hij de uitspraken van Leman las. “Dus wij moeten maar niet naar hier komen wonen? En ik mag na vijf jaar Molenbeek, waarin ik de gemeente altijd verdedigd heb, niet eens kritisch zijn? Ondertussen liet Leman weten dat hij graag in gesprek wil gaan met Bahri.

Vrouwenraad
Ook de Vrouwenraad is niet te spreken over een uitspraak van Leman. “Mijn realiteitszin zegt dat als vrouwen korte rokjes dragen in sommige buurten, ze schunnige opmerkingen zullen krijgen”, zei Leman. “Je moet daar niet naïef in zijn. Ik zou het niet uitlokken.”
Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad, vindt dat “niet oké”. De Meyer zegt veel respect te hebben voor Leman, “want hij heeft heel veel goed werk gedaan. En ik snap ook dat hij een verzoenende figuur probeert te zijn, maar we gaan niet toegeven op klederdracht in de openbare ruimte. Vrouwen moeten zich gelijk waar kunnen uitdossen zoals ze willen. Dat heeft ook niets met uitlokken te maken.” Leman zegt dat hij net zo goed aan vrouwen die hun gezicht al te veel bedekken vraagt om een eenvoudigere hoofddoek om te doen. Maar ook dat vindt De Meyer een vreemd idee. “Wie gaat die norm voor gezichtsbedekking dan bepalen? Johan Leman?”

POLITIEKE REACTIES

Om te beginnen sprak het halve Vlaams parlement zijn afkeuring uit over Leman's uitspraken op sociale media. Onder andere Maurits Vande Reyde (Open VLD) vergeleek Leman met Dominiek Sneppe, het Kamerlid van Vlaams Belang dat zich twee weken geleden uitsprak tegen het homohuwelijk en adoptie door holebi’s.

Politicus Lorin Parys
Vlaams Parlementslid voor N-VA Lorin Parys, zelf openlijk homo, zei in een artikel, eveneens in de krant de Standaard onder andere het volgende over de uitspraken van Leman: "Ik moest alles meermaals lezen om er zeker van te zijn wat er stond. Homo’s moeten aanvoelen wat kan en Molenbeek proberen te begrijpen? Een zomerse korte rok in hartje Brussel is uitlokking? Dat is krankzinnig en de wereld op zijn kop. Voor alle duidelijkheid, ik moet juist niks ‘aanvoelen’, en vooraleer ik mezelf kan zijn en mijn echtgenoot een hand kan geven op straat, hoef ik geen uitgebreide studie te maken van het gemeentelijk grondgebied waarop ik me bevind. Vrouwen hoeven zich helemaal nergens te onderwerpen aan schunnige opmerkingen vanwege een rok. Dat uitlokking noemen, is je reinste ‘victim blaming." Het hele artikel van Lorin Parys lezen => Klik hier

Politica Els Ampe
Ook niet gediend van Leman's uitspraken is Open-Vld politica Els Ampe, die zei: "U heeft zowel de Brusselse middenklasse, de homokoppels en de vrouwen geschoffeerd met uw uitspraak in de krant. U zegt dat de Brusselse middenklasse er niet van schrikt dat Molenbeek vuil is en dat homokoppels er niet altijd hand in hand kunnen lopen. Daarnaast zegt u over de minirok, dat het uitlokken is. Ik verwacht dat mensen die opkomen voor de mensenrechten, dat die opkomen voor de mensen van wie de rechten geschonden worden", aldus Ampe.

Politica Hilde Sabbe
Na alle negatieve reacties op Leman is er, voorlopig, één politica die het opneemt voor Leman. Hilde Sabbe, Brussels parlementslid voor sp.a/one Brussels, zei dinsdag in het vrt-radioprogramma 'De Ochtend', "we moeten de moslimgemeenschap tijd gunnen om holebi's te aanvaarden. Ik denk dat we duidelijk moeten zijn over wat hij (Leman) zegt en niet zoals sommigen lieten uitschijnen ‘hij doet een oproep naar homo’s om niet langer in Molenbeek hand in hand te lopen’. Dat staat er niet. Dat staat nergens. Leman beschrijft alleen een realiteit. Hij zegt: ‘Er bestaan plekken waar je wel hand in hand kan lopen én er bestaan plekken waar dat moeilijker ligt." Verder verwees ze naar het feit dat homoseksualiteit 40 jaar geleden ook in Vlaanderen amper op enig begrip kon rekenen en dat moslims dus met de tijd wel zullen evolueren naar een grotere verdraagzaamheid.

Niet eens met Sabbe, door eigen ervaring
Iemand die het niet eens is met de uitspraken van Sabbe is Erik Bruyland, auteur nieuwsverslaggever bij doorbraak.be en voormalig hoofdredacteur van het economische weekblad Trends. Hij zei op de woorden van Sabbe die stelt dat moslims met de tijd holebi's wel zullen aanvaarden. "Het zou kunnen, maar ik vrees dat dit een verkeerde inschatting is. Van dichtbij heb ik persoonlijk de evolutie meegemaakt in het grootste moslimland (Indonesië) ter wereld, van een uiterst verdraagzame (ik zou haast zeggen ‘Verlichte’) islam tot een almaar toenemende intolerantie. Dat laatste zet zich sinds kort ook door op het politieke vlak, waar president Joko Widodo niet anders meer kon dan een conservatieve anti-homo ulema als running mate te nemen en die man is nu dus vice-president.

Ik heb de tijd nog meegemaakt dat in een populaire soap op de Indonesische televisie een openlijk homoseksueel personage meespeelde (weliswaar in een rolletje als ‘de karikaturale, gekke tante of la folle zoals men in Brussel zegt). Zoiets is tegenwoordig absoluut haram, absoluut ondenkbaar geworden! Ik heb de tijd nog meegemaakt dat er in het centrum van Jakarta gay discotheken bestonden, niet één, meerdere, als was het de normaalste zaak; ook die zijn er niet meer, nadat woeste islamisten er de boel kort en klein sloegen en homo’s begonnen in elkaar te slaan! (Hetzelfde gebeurde de voorbije jaren in heel het Midden-Oosten en de Maghreb). Dat was geen veertig jaar geleden, maar nauwelijks tien, hooguit vijftien jaar geleden. In Jakarta!

Hopen dat moslims hier met de tijd zullen evolueren naar meer tolerantie ten aanzien van holebi’s lijkt mij vrij naïef te zijn. Omdat je het achterliggende mechanisme niet ziet of miskent. Vind je het niet verontrustend, dat precies jonge moslims in Brussel tegen homo’s tekeer gaan? Dat zijn uitgerekend jonge mensen die hier geboren en opgegroeid zijn. Dat ze anti-homo zijn, maakt deel uit van het zich afzetten tégen onze (in hun ogen decadente) normen en waarden. Dat is toch een serieus probleem. Het hele artikel van Erik Bruyland lezen => Klik hier

Niet zo bedoelt
Maandag 24 Juni verduidelijkte Leman in het tv-programma 'De afspraak' dat hij helemaal niet de bedoeling had om holebi's, kortgerokte vrouwen of de middenklasse van Molenbeek te schofferen. Het bewuste studio gesprek kan je hier bekijken.

Bron: destandaard.be, doorbraak.be, nieuwsblad.be & holebi info

MEER BINNENLANDS NIEUWS (van dit jaar - 2019

Dit bericht is gepost op 26 June, 2019 en 1942 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vlaanderen verliest sterke vrouw: Marieke 'Wielemie' Vervoort overleden.

 

Vlaamse Hamid heeft vier mannelijke sekspartners en is gelukkig zo.

 

Make Belgium Great Again brak lans voor flirtende homo & lesbische koppels + 2 video's.

 

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 


Buitenlands nieuws

Transvrouw verkozen als raadslid in moslim land.

 

Wetenschappers bekritiseren app die via DNA vertelt hoe holebi iemand is.

 

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.