Holebi's gaan verworven rechten nooit verliezen in Belgie + video + realisatie enkele wetten.De organisatie van de Antwerp Pride hoopt dat de onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering ook aandacht besteden aan holebi-rechten. De Antwerp Pride gaat dit jaar door van 7 tot 11 augustus.

Twee weken geleden ontstond er heel wat commotie, toen Dominiek Sneppe, een nieuwbakken West-Vlaams kamerlid van Vlaams Belang, zei dat ze trouwen en kinderen adopteren voor holebi's (homo’s en lesbiennes) een brug te ver bleek. Later bleek dat er nog enkele VB politici er zo of soortgelijk over dachten. Door deze uitspraken zijn ze bij de organisatie van de Antwerp Pride toch wel wat bezorgt, maar dat is nergens voor nodig.

Bart De wever, die ook met het VB praat ter voorbereiding van het vormen van een nieuwe Vlaamse regering, zegt in een interview dat geen enkele politieke formatie wil raken aan de holebi rechten.

Ook vanuit het VB kwam enkele weken geleden dezelfde uitspraak. Voorzitter Tom van Grieken zei dat de verworven rechten blijven bestaan, en dat het VB absoluut géén intentie heeft om daar iets aan te veranderen, en dit zéér zeker ook ondanks het feit dat sommige VB politici of leden er een meer anti houding op na houden.
Ook alle andere partijen zijn het eens, holebi en transgender rechten blijven bestaan.

Vorig jaar werd jammer genoeg door een kleine groep mensen de praalwagen van de NV-A op de Antwerp Pride aangevallen. De meerderheid der deelnemers aan de Pride betreurde deze actie, zij stellen dat het onrechtvaardig is gezien de partij absoluut niet anti holebi is.

Tijdens de Antwerp pride doen elk jaar bijna alle politieke partijen mee, dat wil zeggen, enkele afgevaardigden lopen mee in de optocht die elk jaar op het einde van de Pride feesten doorgaat. Naast politici doen er ook tal van hetero's en zijn sommige horeca en bedrijven ook aanwezig. Uit onderzoek bleek eerder dat op elke Europese Pride optocht ruim de helft van de deelnemers heteroseksueel is.

Wie meteen de video met Bart De Wever wil bekijken scroll naar beneden en sla het extra nieuws over.

Extra nieuws
Overzicht holebi rechten en welke partijen wetten steunden:


- Het homohuwelijk (2003) kwam er door: Open Vld (toen nog VLD), Groen (toen nog Agalev), SP.A, Ecolo, PS, N-VA, CD&V (toen nog CVP). De partijen: MR, cdH en Vlaams Belang stemden tegen. (de NV-A bestond op dat moment nog maar pas en deed pas op het einde van 2003 voor het eerst mee aan de verkiezingen).

- Sinds 2004 is het door een omzendbrief van minister Onkelinx ook mogelijk dat een homo of lesbisch koppel trouwt wanneer een van de partners uit een land komt waar het homohuwelijk nog niet is ingevoerd.

- Wet adoptie recht werd destijds (2006) nipt goedgekeurd met 34 stemmen tegen 33 met twee onthoudingen van VLDers (nu Open Vld) Vankrunkelsven en Van de Casteele.

- In 2012 kwam toenmalig minister van Gelijke Kansen, Joélle Milquet (cdH) met een Nationaal Actieplan tegen Homofobie en Transfobie dat liep tot 2014. De verlenging van het plan, wat moest gebeuren in 2014, liet op zich wachten tot 2018, door talmen van doe toenmalige huidige regeringen.

- In 2014 kwam er een wet die lesbische meemoeders gelijk stelt aan hetero's op het vlak van schenkingsrechten. De wet kwam er op initiatief van: Piet De Bruyn (N-VA) - Matthias Diependaele (N-VA) - Ludo Sannen (SP.A) - Bart Van Malderen (SP.A) - Griet Smaers (CD&V) - Katrien Schryvers (CD&V) en Koen Van Den Heuvel (CD&V).

- Door een wetsvoorstel van Open Vld minister Turtelboom kwam er in 2014 een wet die haatmisdaden en discriminatie op basis van seksuele geaardheid zwaarder straft. Wanneer kan worden bewezen dat er een homofobisch motief speelde zal een dader zwaarder worden gestraft, dit geldt ook bij racisme en gender, geloof, afkomst, handicap, genderidentiteit, levensbeschouwing enz..

- In 2015 kwam er een wet waardoor lesbische meemoeders niet langer het kind van hun partner moeten adopteren, ze worden automatisch wettelijke meemoeder na geboorte van een kind binnen een lesbische relatie. De wet kwam er op initiatief van: Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Annemie Turtelboom (Open Vld), Sonja Becq (CD&V), Els Van Hoof (CD&V) en Guy Swennen (sp.a). Elke partij behalve VB stemde voor.

- In 2017 ging de nieuwe Belgische transgender wet van kracht. De nieuwe wet is een realisatie van minster van Zuhal Demir (N-VA) en Koen Geens (CD&V) die verder bouwden op het werk van Elke Sleurs (N-VA) die eerder de wet voorbereidde.

- Het Vlaams Belang (vroeger Vlaams Blok) stemde bij elke gelijke rechten wet tegen of onthield zich.- INFO over de Antwerp Pride ==> KLIK HIER


Bron: holebi info eigen berichtgeving en klein deeltje atv.be

Dit bericht is gepost op 20 June, 2019 en 2875 keer gelezen.